Menu
Gelijkspel kost Jong Ajax de titel

Gelijkspel kost Jong Ajax de titel

Jong Ajax is er maandagavond niet in geslaagd de titel te bemachtigen in de Beloftencompetitie. Op een regenachtig sportcomplex de Toekomst kwam de ploeg van de trainers Pieter Huistra en Fred Grim echter niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Jong PSV won op de slotdag met 4-0 van Jong Willem II waardoor de landstitel voor Beloftenelftallen naar Eindhoven gaat.

De kampioenswedstrijd begon goed voor de Ajacieden. Na een aantal kansen van Nicolas Lodeiro in het eerste kwartier bracht Miralem Sulejmani de thuisploeg na 34 minuten spelen op een 1-0 voorsprong. De bijna tweeduizend toeschouwers leken zich toen nog op te kunnen maken voor een mooi kampioensfeestje. Een overwinning zou er immers voor zorgen dat Jong Ajax – dat de laatste speelronde met een punt voorsprong inging – niet afhankelijk zou zijn van de concurrentie (Jong PSV en Jong Sparta Rotterdam).

De vreugde om de openingstreffer duurde slechts een minuut. Jong FC Twente kwam door treffers van Osei (1-1) en Gouriye (1-2) nog voor rust langszij op het kletsnatte veld. De ultrasnelle gelijkmaker zorgde ervoor dat Jong Ajax slechts enkele tellen de smaak van een voorsprong kon proeven. Vlak voor het rustsignaal werd het leed nog erger toen Gouriye een fout van Johan Kappelhof afstrafte. De verdediger van Jong Ajax speelde de bal verkeerd breed op keeper Jeroen Verhoeven, die vervolgens geen antwoord op het schot van de Twente-aanvaller had.

Suk scoorde tien minuten na rust de gelijkmaker. Het bleek niet genoeg voor de titel. Suk scoorde tien minuten na rust de gelijkmaker. Het bleek niet genoeg voor de titel.

Hyun Jun Suk bracht de Beloften in de 55ste minuut weer naast de tukkers. In het vervolg bleef een derde Amsterdamse treffer uit, zelfs toen de gasten in de slotfase met tien man verder moesten na rood voor Osei. De Twente-spits deelde een elleboog uit aan Rob Wielaert. Kort daarvoor kreeg Jong Ajax twee beste kansen. Zowel Suk als Sulejmani mikten hun inzet in dezelfde aanval echter op de lat. In de extra tijd ontstonden er nog enkele hachelijke momenten voor het Twente-doel, maar tot teleurstelling van alle Ajacieden hielden de bezoekers stand.

Op het moment dat scheidsrechter Bakkelo affloot, was in Amsterdam allang duidelijk dat Jong PSV wel de volle buit had gepakt (4-0 tegen Jong Willem II, Jong Sparta speelde ook gelijk, red.), waardoor Jong Ajax de competitie als tweede is geëindigd.

Coach Huistra gaf de voor Ajax mislukte avond de termen ‘erg veel pech’ en ‘enorm jammer’ mee. Het slechte en doorweekte veld wilde hij niet als excuus aandragen. ,,Dat hoort ook bij heroïek van zo’n kampioenswedstrijd.” Daarnaast haastte hij zich te zeggen dat hij vooral veel bezieling en inzet bij zijn spelers had gezien. ,,Daar heeft het absoluut niet aan gelegen. We moeten hier niet te lang bij neerzitten, maar doorgaan met de toekomst. De koppies kunnen omhoog, want we kijken uiteindelijk terug op een goed seizoen.”

Huistra, die volgend seizoen als hoofdtrainer bij FC Groningen aan de slag gaat, pakte in de kleedkamer vast de gelegenheid om de spelers en zijn staf te bedanken. Hoewel er nog enkele toernooien op het programma staan, zit het officiële gedeelte erop voor de coach die Ajax ‘een geweldige club om voor te werken’ noemde. ,,Door de vele wisselingen binnen het Beloftenelftal was het af en toe niet even makkelijk, maar ik heb het iedere dag naar mijn zin gehad.”

Bekijk dinsdag de samenvatting en reacties van Will en Overtoom op Ajax TV

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Sulejmani scoorde de openingstreffer. Sulejmani scoorde de openingstreffer.
Aissati in actie. Aissati in actie.
Suk scoorde, maar kon Jong Ajax niet aan de titel helpen. Suk scoorde, maar kon Jong Ajax niet aan de titel helpen.
Verhoeven moest twee tegentreffers incasseren. Verhoeven moest twee tegentreffers incasseren.
Aanvoerder Will probeert de scheidsrechter van een handsbal te overtuigen. Aanvoerder Will probeert de scheidsrechter van een handsbal te overtuigen.
Teleurstelling na afloop. Teleurstelling na afloop.
Lodeiro en Kappelhof balen van de verspeelde titel. Lodeiro en Kappelhof balen van de verspeelde titel.
Huistra kon zijn jaar bij Jong Ajax niet bekronen met het kampioenschap. Huistra kon zijn jaar bij Jong Ajax niet bekronen met het kampioenschap.