Menu
Gelijkspel Oranje in Sofia

Gelijkspel Oranje in Sofia

Met Wesley Sneijder in de basis en Ryan Babel als invaller voor de snel geblesseerd geraakte Dirk Kuyt heeft het Nederlands elftal met 1-1 gelijk gespeeld tegen Bulgarije. Robin van Persie scoorde met een kopbal de gelijkmaker.

Het gelijkspel betekende het eerste puntenverlies voor Oranje in deze kwalificatiereeks. Met Roemeniƫ staat de ploeg van bondscoach Marco van Basten in groep G gedeeld op de eerste plaats met zeven punten uit drie duels. In de elfde minuut opende Martin Petrov de score voor de thuisploeg. Na een uur maakte Robin van Persie gelijk met een fraaie kopbal.

Wesley Sneijder, die samen met Robin van Persie en Ryan Babel tot de uitblinkers van Oranje behoorde, werd in de slotminuut gewisseld voor AZ-speler Stijn Schaars.

Oranje speelde zich steeds beter in de wedstrijd. In de tweede helft kwam Bulgarije er nauwelijks aan te pas en moest de thuisploeg het hebben van counters, die bij vlagen wel zeer gevaarlijk waren. Oranje heerste echter. Ballen op de lat, een niet gegeven rode kaart voor een verdediger van Bulgarije en bovendien nog een afgekeurde loepzuivere treffer van Van Persie zorgden er voor dat Oranje niet de verdiende zege kon opstrijken.

Ryan Babel kon tevreden terugkijken op zijn wedstrijd. ,,In deze wedstrijd speelde het veld een grote rol. Bij het afzetten gleed je vaak weg. Dat was moeilijk spelen", zei de Ajacied na afloop.

Marco van Basten wist achteraf nou niet of hij blij moest zijn met een punt. ,,Als je na een uur nog met 1-0 achterstaat, dan mag je blij zijn. Maar als je het verdere verloop van de wedstrijd ziet, had er meer in gezeten. De eerste helft vond ik redelijk, niet echt goed. Maar we hebben veel kansen gecreƫerd. In de tweede helft ging het inspelen van achteruit beter. Ondanks het veld denk ik dat we goed hebben gespeeld. Dat we niet hebben gewonnen is de enige smet op deze wedstrijd. Maar de ploeg heeft karakter getoond en voor elkaar geknokt. Dat is zeer positief."Sofia (Bul). EK-kwalificatie, groep G, derde wedstrijd.
Bulgarije - Nederland 1-1 (1-0). 12. Martin Petrov 1-0, 62. Van Persie 1-1. Scheidsrechter: Ovrebo (Noo). Toeschouwers: 40.000. Gele kaart: Martin Petrov, Angelov (Bulgarije), Sneijder (Nederland).

Bulgarije: Ivankov; Angelov, Tpoezakov, Iliev en Wagner; Kisjisjev, Stilian Petrov en Jankov (83. Jankovitsj); Iovov (56. Telkiski),
Berbatov en Martin Petrov (63. Bozhinov).

Nederland: Van der Sar; Boulahrouz, Ooijer, Mathijsen en Van Bronckhorst; Landzaat, De Jong en Sneijder (90. Schaars); Van
Persie, Kuyt (15. Babel) en Robben.


Stand in groep G:
Roemenie 3 2 1 0 7 7-3
Nederland 3 2 1 0 7 5-1
Bulgarije 3 1 2 0 5 6-3
Slovenie 2 1 0 1 3 2-3
Albanie 2 0 1 1 1 2-4
W-Rusland 3 0 1 2 1 3-8
Luxemburg 2 0 0 2 0 0-3


Bron: ANP en Ajax.nl

Foto's: Proshots/Stanley Gontha