Menu

Gelijkspel tegen Feyenoord 'beetje teleurstellend'

Trainer Ronald Koeman was na afloop van het gelijkspel in de 47ste Klassieker tegen Feyenoord 'een beetje teleurgesteld'. ,,We hebben op de eerste 25 minuten na prima gespeeld. Dan krijgen we in de slotfase nog goede mogelijkheden maar blijft het 1-1." Ajax staat door dit resultaat vier punten achter op PSV, maar blijft zeven punten voorsprong houden op Feyenoord.

,,Als we van Feyenoord winnen, zijn we ze kwijt", wist Ronald Koeman in de aanloop naar de 47ste Klassieker te melden. De trainer doelde op het feit dat de Rotterdammers dan op tien punten achterstand zouden staan en voor een Champions-Leagueplek zo goed als uitgeschakeld zouden zijn.

Daarom was het zo belangrijk dat de Amsterdammers een positief resultaat zouden neerzetten tegen de ploeg van Pierre van Hooijdonk. Na de uiteindelijke 1-1was Koeman gematigd positief: ,,We hebben twee punten verloren ten opzichte van PSV, maar we houden Feyenoord wel op zeven punten. Aangezien een aantal spelers binnenkort langzaam weer terug van blessures komt, geeft die voorsprong op Feyenoord wel vertrouwen richting einde van het seizoen en kunnen we voor het kampioenschap gaan."

Omdat het zo'n beladen wedstrijd zou worden, was het op zich merkwaardig dat de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond koos voor Dick Jol als scheidsrechter. Hij had immers vorig seizoen in de schalwbe van Nikos Machlas een penalty gezien, die door Bergdolmo werd benut. Daaruit werd het 1-1. Toch koos de KNVB er niet voor om alle schijn weg te nemen en een ander aan te stellen.

Al direct in de tweede minuut kreeg Jol een 'aardige situatie' voor zijn kiezen. Na een goede een-twee met Zlatan kreeg De Jong de bal terug en werd hij door De Nooijer aan zijn arm getrokken. De Jong, die doorgebroken was, raakte uit balans, maar Jol vond het geen overtreding.

Zoals Koeman ook had voorspeld, nam Feyenoord het initiatief in de wedstrijd. Dat was niet makkelijk voor de jonge Ajacieden. Met Kalou in een aanjagende rol werd Van Damme regelmatig onder druk gezet. En met de vrije-trappenspecialisten Van Hooijdonk en Van Persie had Van Marwijk nog twee wapens in handen. Lobont moest in de twaalfde minuut al een keer gestrekt naar de kruising toen de jongste Feyenoorder zich over de vrije trap ontfermde.

In de eerste twintig minuten kwam Ajax er nauwelijks uit. Feyenoord speelde snel en offensief. Het lukte de Ajacieden amper een duel te winnen en slordig balverlies of slordige passing betekende direct weer een tegenstoot van de Rotterdammers. Koeman: ,,We speelden te ver achteruit, te dicht op de eigen zestienmeter. Daardoor konden we geen druk naar voren zetten en dan vraag je om problemen. Ik kan dan vanaf de kant schreeuwen wat ik wil, maar ik ben overgeleverd aan de spelers."

Maar daarna ging het crescendo met Ajax. De spelers gingen verder van de eigen goal voetballen, de combinaties liepen beter en er kwamen kansen. Dat leverde vrijwel onmiddellijk resultaat op, want in de 28ste minuut passte Van der Meyde keurig op Zlatan die simpel de 1-0 binnen kon schieten. Zo kantelde de wedstrijd en Ajax kreeg zowaar binnen een paar minuten nog enkele kleine mogelijkheden. Van Marwijk moest met lede ogen toezien dat zijn team het moeilijk had. ,,De ploeg schrok van die tegengoal. Dat is ook begrijpelijk, want ze speelden die eerste 25 minuten geweldig. Als dan uit de eerste de beste aanval van de tegenpartij wordt gescoord, is dat moeilijk."

Feyenoord liet zich in de eerste helft bijna niet meer zien. Nog een keer kwamen de gasten bij Lobont. Daarvoor moest Van Persie wel Chivu wegduwen, maar aangezien Jol daar geen overtreding in zag mocht de jonge Feyenoorder door en scoorde hij volkomen onverwacht de 1-1. Koeman: ,,Ik heb de beelden teruggezien en het was duidelijk een overtreding van Van Persie. Ik vind dat Jol goed heeft gefloten op sommige momenten na, maar dit was echt een fout. Dat had hij moeten zien."

Na rust keerde Van Damme niet terug op het veld. Hij had een flinke stoot in zijn ribben gekregen en spuwde in de kleedkamer zelfs wat bloed. Koeman bracht Boukhari in en Maxwell nam de positie van Van Damme over. De oud-Spartaan en Zlatan wisselden elkaar zo nu en dan af op links. Pienaar, in de eerste helft de beste man van het veld, kreeg een rol op het middenveld toebedeeld.

Ajax en Feyenoord hielden elkaar aan het begin van de tweede helft in evenwicht. Beide partijen kregen kansen. Namens Ajax had De Jong beter moeten inpassen op de vrijstaande Zlatan en had Boukhari alle pech dat zijn lob niet net onder de lat daalde maar er bovenop.

Af en toe onderstond er een ondertal-situatie voor Ajax omdat Chivu in het tweede bedrijf drang naar voren had. Regelmatig ging de aanvoerder mee in een aanval en strandde dan bij de cornervlag. Daardoor was hij weg uit de defensie en met de snelheid van Van Persie en Buffel kon dat gevaarlijk zijn. Ajax kwam goed weg bij een van die momenten. Lurling had de 1-2 kunnen maken, maar bracht de bal voor. Daar kopte Buffel, maar hij werd bij die actie afgevlagd wegens buitenspel.

,,De tweede helft was hectisch", vond ook Van Marwijk. ,,Wij hadden de wedstrijd kunnen beslissen, maar Ajax kon dat ook. Ik wil niemand een verwijt maken en ik vind de 1-1 een terechte uitslag."

Toch had Ajax de wedstrijd in een geweldig spannende en leuke slotfase kunnen beslissen. Van der Meyde schoot de bal hard in, maar die stuitte tot ieders verrassing via de onderkant van de lat weer terug het veld in, waarna Zlatan de bal in het zijnet schoot.

De Zweed scoorde zelfs nog een keer met het hoofd, maar Jol vond dat Boukhari Feyenoord-doelman Lodewijks had gehinderd die daardoor de bal uit zijn handen liet vallen. Daardoor bleef de eindstand gelijk aan de ruststand, 1-1. Koeman: ,,Ik moet een compliment geven aan de ploeg, vooral voor de tweede helft. Het middenveld waar allemaal jonge onervaren spelers stonden, heeft zich fantastisch staande gehouden."

Volgende week zaterdag treft Ajax in eigen huis FC Groningen.