Menu
Gelijkspel voor Ajax Zaterdag 1

Gelijkspel voor Ajax Zaterdag 1

Ajax zaterdag 1 heeft vanmiddag met 1-1 gelijkgespeeld tegen Quick Boys. Onder het oog van veel toeschouwers benutte Sergio Cameron, in de tweede helft, een penalty voor Ajax. Derek van der Plas kopte tien minuten voor tijd de gelijkmaker voor Quick Boys binnen.

Vanaf het eerste fluitsignaal werd al snel duidelijk dat dit een echte wedstrijd ging worden: zowel de Amsterdammers als de blauw witten uit Katwijk kozen voor de aanval, maar ondanks deze instelling van beide teams werden er -zeker in de beginfase- nauwelijks doelgerichte kansen gecreëerd . Het eerste serieuze schot op doel dat binnen de palen kwam, was op naam van Patrick van Dijk ( Ajax ) in de 19e minuut, die voor de eerste keer doelman de Groot aan het werk zette.

Het spel golfde op en neer dat bewees Derik van de Plas in de 23e minuut namens Quick Boys toen de eerste grote kans voor de Katwijkers te noteren viel. Het gaf eens temeer aan dat beide teams elkaar in evenwicht hielden: Ajax dat misschien iets makkelijker en sneller de vrije man wist te vinden moest toezien dat Quick Boys via verzorgd veldspel er regelmatig dreigend uitkwam en zo werd het een clash van twee teams met ieder zijn eigen specialiteiten.
Wat beide teams overduidelijk met elkaar gemeen hadden dat het op het veld en met name in verdedigend opzicht allemaal goed georganiseerd was ( complimenten aan de Ajax defensie waar oa Siver Abdulrahman zich uitstekend zich in heeft aangepast ) , kortom het was puzzelen om een gaatje te vinden en daarom speelde het duel zich voornamelijk af van 16 meter lijn tot 16 meter lijn.

Ajax dat in de eerste helft noodgedwongen afscheid moest nemen van Kenneth Misa Danso door een blessure, kreeg met invaller Hassan Aanzi weer wat meer impulsen voorin, maar de ploeg moest wel toezien dat Quick Boys de touwtjes wat steviger in handen nam naarmate de eerste helft verstreek. Dat resulteerde in de 36e minuut in een levensgrote kans voor Quick Boys: nadat doelman Orlowski de bal los liet na een corner moest Siver Abdulrahman de bal van de lijn halen.
En ook in de 44e minuut mocht Ajax niet mopperen nadat Chevello de Rijp maar net over kopte. Het gaf aan dat Ajax na een prima begin het wel steeds lastiger kreeg om zijn eigen spelletje te spelen, omdat Quick Boys er boven op zat en het Ajax geen tijd gunde om eens lekker rustig op te bouwen. Met een 0-0 ruststand konden we terug kijken op een heerlijk voetbalduel waar ook gemeld mag worden dat scheidsrechter Vrijhof in de geest van de wedstrijd floot en zo bleef de snelheid in het spel en was het binnen de grenzen een mannelijk duel.

Na rust zagen we al direct een fel Ajax dat binnen de minuut al aan de leiding kon komen toen Dennis Kaars diagonaal uithaalde in de korte hoek, maar doelman de Groot zag het gevaar aan komen. Niet veel later stuurde Hassan Aanzi opnieuw Dennis Kaars weg en zijn voorzet werd bij de tweede paal maar ternauwernood gemist door de actieve Laurens ten Heuvel. Het gaf aan dat Ajax goed was begonnen aan het tweede bedrijf maar in de geest van de wedstrijd kreeg Quick Boys in de 55e minuut ook een uitstekende kans op 0-1. Ook nu weer moest de bal uit de doelmond gehaald worden door regisseur Wouter van der Molen na een inzet van Chevello de Rijp.

Het duel bleef boeien en iedere seconde van deze wedstrijd was het aankijken meer dan waard. Niet vanwege het geweldige spektakel maar de enorme passie van beide teams om voor de drie punten te gaan waren daar de oorzaak van. De ploeg die het eerst aanspraak mocht maken op de winst was Ajax, want in de 69e minuut werd Dennis Kaars diep gestuurd door Laurens ten Heuvel.
In eerste instantie wist doelman de Groot Dennis Kaars van scoren te houden maar de attent spelende Sergio Cameron pikte de bal op in de rebound en werd vervolgens getorpedeerd door doelman de Groot en logische straf was de penalty die werd toegewezen aan Ajax. Sergio Cameron benutte dit buitenkansje koelbloedig en zo kwam Ajax na hard werken op 1-0 .

Heel even kreeg je het gevoel dat Ajax zou door drukken en Quick Boys moest duidelijk even herstellen van de achterstand, want de thuisploeg was gewoon in deze fase even wat brutaler en toonde lef met verzorgd aanvalsspel. Ajax leek de controle over de wedstrijd te hebben en had achterin alles prima op orde. Quick Boys zocht ondertussen weer naar het juiste ritme, want wie deze ploeg aan het werk zag vanmiddag moet concluderen dat de stand op de ranglijst niet de afspiegeling is van de kwaliteiten die deze ploeg in zich heeft. Dat bewees ex-Telstar speler Geoffry Galata in de 80e minuut toen een panklare vrije trap op het hoofd gelegd werd van Derik van de Plas die ongehinderd op een meter van de goal mocht binnen koppen voor de 1-1.

Het was absoluut de juiste afspiegeling van het duel daarom werd er gevreesd in het restant van het duel, want Quick Boys aangemoedigd door hun fanatieke supporters roken bloed en Ajax moest alle zeilen bijzetten om het blauw witte gevaar van het doel te houden. Met name de lange diepe ballen die rechtstreeks richting het hart van de Ajax defensie gingen zorgden voor de nodige onrust, dat bewees opnieuw Derik van de Plas vijf minuten voor het eindsignaal maar zijn kopbal verdween recht in de handen van doelman Orlowski.
Het was het laatste serieuze wapenfeit van een uiterst vermakelijk potje voetbal met een terechte puntendeling.

Fotografie: Rob van Vliet Fotografie: Rob van Vliet