Menu
Gelijkspelende Ajax Vrouwen naderen verliezend FC Twente

Gelijkspelende Ajax Vrouwen naderen verliezend FC Twente

De Ajax Vrouwen hebben met 2-2 gelijkgespeeld bij sc Heerenveen. Na een 0-1-voorsprong nam de thuisploeg in de tweede helft de leiding, maar invalster Linda Bakker hielp Ajax met haar fraaie treffer aan een punt. FC Twente verloor thuis van PEC Zwolle waardoor Ajax de koploper tot een punt is genaderd.

Nadat Ajax de play-offs om het kampioenschap 2 weken geleden begon met een 3-1-thuiszege op PEC Zwolle, moest dat goede resultaat in Friesland een vervolg krijgen. De achterstand op FC Twente bedroeg immers 2 punten en mocht niet meer worden. De eerstvolgende wedstrijd (pas op 20 april overigens) is namelijk thuis tegen de Twentse koploper.

Felle opening
De Ajax Vrouwen openden fel en zetten hoog druk. Daardoor drongen de gasten de thuisploeg ver terug. In de 4e minuut doorzag Liza van der Most een pass van Heerenveen, onderschepte de bal en stuurde gelijk Loïs Oudemast weg. De aanvoerster haalde daar echter niet het maximale uit waardoor de thuisploeg een tegenaanval op kon zetten. Daarin waren ze zeer kansrijk, maar faalde in de afronding.

Van den Bighelaar 0-1
Dat deed Marjolijn van den Bighelaar in de 10e minuut niet. Desiree van Lunteren ging goed door op rechts, maar had pech dat haar inzet tegen de paal kwam. Van den Bighelaar was er echter als de kippen bij om de bal het laatste zetje te geven, 0-1.

In de 19e minuut probeerde Ajax een variant bij een vrije trap. Zeeman paste op Van Lunteren, die zette voor maar daar was Heerenveen-keepster Venema attent. Het bleef een open wedstrijd, waarin Ajax wel licht overwicht én zeker de beste kansen had. Ajax-trainer Benno Nihom’ probeerde zijn ploeg wat gefocuster en sneller te laten spelen, maar dat lukte vooralsnog niet. Prompt kwam daar in de 39e minuut de rekening. Na een vrije trap van Inessa Kaagman vloog Heerenveen in de tegenval. De pass kwam van rechts bij topschutter Fenna Kalma terecht en zij scoorde op fraaie wijze de 1-1. ,,Het eerste kwartier had 3-0 voor ons kunnen zijn", aldus de Ajax-trainer: ,,Al overdrijf ik dan wel maar je komt wel in de zestien en bent kansrijk."

Payne en Bakker erin
In de 62e minuut had Sisca Folkertsma de kans Ajax weer langszij te schieten, maar ze kon de Heerenveen-keepster niet verrassen. Het was haar laatste actie. Samen met aanvoerster Oudemast maakte ze plaats voor Tony Payne en Linda Bakker. ,,Ze vielen goed in. De wissels waren cruciaal", gaf Nihom na afloop aan. ,,Dat was goed om te zien. Ze maakte een geweldige goal."

Ajax probeerde de druk er weer op te krijgen bij Heerenveen met de snelle invallers. Dat leverde kansjes op voor Van Lunteren (net naast) en Van der Gragt (te zacht ingeschoten) én tot het doelpunt van Bakker. Er waren nog 15 minuten te spelen. Alle tijd voor de Amsterdamse ploeg om de 3 punten alsnog mee te slepen naar huis.

Dicht bij de winnende
9 minuten voor tijd had Tiny Hoekstra de grootste kans voor Heerenveen om Friesland te laten juichen. Maar alleen voor Sarasola schoot ze over. Ajax liet zich niet onbetuigd en trok weer ten aanval. In een scrimmage was Van Lunteren nog dicht bij de winnende maar het bleef bij 2-2.

��| De stand. Ajax loopt een puntje in op FC Twente en ook PEC Zwolle doet goede zaken. #EredivisieVrouwen pic.twitter.com/zjfZmKoD8O

— Eredivisie Vrouwen (@Eredivisievr) 30 maart 2018

Goed nieuws
Het goede nieuws kwam uit Enschede. Daar won PEC Zwolle met 1-3 van koploper FC Twente waardoor het gaatje tussen Twente en Ajax is geslonken naar 1. ,,De wedstrijden tegen Twente worden nog crucialer met deze stand", verwacht Nihom.

Ajax Vrouwen: Sarasola; Van der Most, Van der Gragt, Van Dongen, Philtjens; Zeeman, Van Lunteren, Oudemast (63. Payne); Folkertsma (63. Bakker), Van den Bighelaar.

Lees ook: De playlist van Kelly Zeeman

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Jasper Ruhe