Menu
'Gelukkig geen hekel aan autorijden'

'Gelukkig geen hekel aan autorijden'

,,Gelukkig heb ik geen hekel aan autorijden”, grijnst Marjolijn van den Bighelaar. Steevast tuft de middenveldster van Ajax vanuit Velddriel, op de grens van Gelderland en Brabant, naar Amsterdam. Van den Bighelaar (23) heeft het er graag voor over. Ze is graag omgegeven door familie en vrienden. ,,Ik ben een echt familiemens. Als ik in Amsterdam zou gaan wonen, ga ik het missen om die mensen elke dag om mij heen te hebben.”

Vanuit geografisch oogpunt zou het logischer zijn als Van den Bighelaar speelde voor PSV/FC Eindhoven, de tegenstander van de Ajax Vrouwen vanavond. Ze deed het ook een seizoen, maar het liep uit op een teleurstelling. ,,Met de meiden had ik het leuk, maar met de trainer zat ik niet op één lijn. Er ontbrak gewoon een klik.”

Als een bevrijding voelde de overstap naar Ajax zo'n zestien maanden geleden. ,,Ik heb altijd gedroomd van deze club, van jongs af aan. Dan is het extra bijzonder om bij Ajax terecht te komen.” De extra reistijd is te overzien. Met de reis naar Eindhoven was ze een halfuur kwijt, naar Amsterdam een kwartier langer. Met een muziekje aan en de gedachten op oneindig komt ze de reis doorgaans goed door. ,,Als ik niet in files terechtkom is het goed te combineren.”

Zo’n vijftien maanden traint Van den Bighelaar nu onder trainer Ed Engelkes. Geheel tot wasdom is ze nog niet gekomen, mede door fysiek ongemak. In haar debuutseizoen stond ze vier maanden aan de kant met een slepende meniscusblessure. ,,Ik heb het in eerste instantie laten behandelen door de fysio. Dat leek goed te gaan, maar ik kreeg elke keer een terugslag. Uiteindelijk hebben we tot een operatie besloten, maar toen waren we wel al zes weken verder.”

Van de Bighelaar werd na afloop van Ajax Vrouwen - KAA Gent uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Van de Bighelaar werd na afloop van Ajax Vrouwen - KAA Gent uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.

Het was extra frustrerend voor Van den Bighelaar, omdat ze in haar nog prille loopbaan al veel voor de kiezen kreeg. Op haar zestiende kreeg ze de ziekte van Pfeiffer. In haar tijd bij PSV werd Van den Bighelaar geteisterd door een rugblessure, waar ze tot op heden oefeningen voor doet. Door haar uitgebreide medische bulletin koestert ze de momenten op het veld. ,,Uiteindelijk doe je het maar voor één ding: plezier in het voetbal hebben. Ik heb veel respect voor mensen die terugkomen van een zware blessure, omdat ik weet en besef wat je er allemaal voor moet doen en laten. Als ik ergens in geloof, ga ik er met de volle honderd procent voor.”

Eenmaal hersteld eind vorig seizoen kreeg Van den Bighelaar een voor haar vreemde positie aangewezen, die van controlerende middenvelder. Dat was wennen, aangezien Van den Bighelaar altijd aanvallende positie vervuld had ,,Ik ben nu erg taakgebonden. Daar moet ik me in schikken. Dat is niet erg. Ik heb plezier in het leren van nieuwe dingen. Tegelijkertijd weet ik ook dat dit nooit mijn positie is geweest en dat het tijd nodig heeft."

Een wake-upcall was de reservebeurt tegen PEC. ,,Ik heb een aantal hele fijne wedstrijden gespeeld, maar tegen Standard was ik misschien wel één van de slechtste van het veld.” Tegen PEC moest Van den Bighelaar plaatsnemen op de bank. Eenmalig, zo bleek. Vorige week tegen Club Brugge speelde Van den Bighelaar weer. ,,Misschien was die wisselbeurt wel goed. Een leermoment”, vertelt ze. ,,Dan kun je vanaf de zijkant zien hoe anderen het invullen.”

Vrijdagavond wacht dus het treffen met haar oude ploeggenotes. Het vuurtje is onderling al aardig opgestookt. ,,Met een aantal heb ik nog contact. We zitten elkaar onderling een beetje op te stoken en te treiteren. Uit ervaring weet ik hoe de wedstrijd tegen Ajax leeft bij PSV. In de bus is de sfeer toch net iets anders. Bovendien zal PSV revanche willen nemen voor de verloren bekerfinale. Maar als wij ons niveau halen, moeten wij in principe deze wedstrijd kunnen winnen.”

Van den Bighelaar verwacht met Ajax hoge ogen te gooien ,,Het mislopen van de titel vorig seizoen was een flinke klap. We hebben het toen in het begin laten liggen. Gelukkig pakten we wel de beker, een mooie prijs die ik al voor de tweede keer won. Naast het veroveren van de titel is ook het verdedigen van de beker een belangrijk doel. We kunnen allemaal goed voetballen. Als we beseffen dat we het als team moeten doen, kunnen we ver komen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees