Menu

Gelukkige winst voor jonge Ajacieden mooi meegenomen

Trainer Ronald Koeman draaide er zijn hand niet voor om: in welke taal wil de pers dat hij hen te woord staat? Engels, Spaans, Nederlands of Duits. Duits, dat was, gezien de opgekomen pers die hem samen met Wolfgang Wolf van Wolfsburg wilde spreken, aan te bevelen. Dus ging het in keurig fonetisch Duits. Na afloop vervolgde Koeman in het Nederlands. Voor het handjevol journalisten dat uit Nederland mee was gevlogen en Ajax met 1-0 had zien winnen.

Het Ajax dat woensdagavond vanaf zes uur - zeven uur Nederlandse tijd - tegen Wolfsburg aantrad, was al ruim vijftien uur in touw. ´s Ochtends om vier uur, half vijf gingen de meeste wekkers af en een paar uur later vlogen de spelers met een vertraging van drie kwartier via Sevilla naar Faro. Even wat rust en spelen maar die eerste oefenwedstrijd van het jaar 2003. Tegen Wolfsburg nota bene, een ambitieuze club uit de Bundesliga met Stefan Effenberg in de gelederen. ,,Ik had liever tegen een minder sterke ploeg begonnen", vertelde Koeman. ,,Maar omdat de wedstrijd tegen de amateurclub Zuidvogels werd afgelast, was dit de eerste. Ook was het de bedoeling dat elke speler maar drie kwartier zou spelen. Door de diverse blessures ging dat echter niet voor iedereen op."

Want Jelle van Damme, weliswaar op twee posities, Wesley Sneijder, Ovidiu Petre en Bogdan Lobont stonden 90 minuten lang op het veld. En met Sneijder is direct een Ajax-debutant genoemd. De jongeling kreeg een voldoende van de trainer voor zijn optreden, maar Koeman weet ook dat het talent nog veel moet leren. ,,En daarom heb ik hem er nu bijgehaald. Samen met Seedorf verdient hij het om naar het eerste te gaan. In de zomer vond ik het niet zo´n slecht idee om hen, en ook Nigel de Jong, in Jong Ajax te laten spelen na de A1. Ze groeiden steeds meer naar het niveau toe en doordat Van Halst en Winter nu niet meer in de groep zijn, kan je eigenlijk wel zeggen dat we aan het vernieuwen zijn."

Behalve de eigen nieuwe jeugdspelers, liepen ook de twee stagiairs al in de eerste wedstrijd mee. Ovidiu Petre de gehele wedstrijd, Vlad Munteanu een helft. ,,Het is nu nog veel te vroeg om een oordeel over ze te geven", gaf Koeman na de wedstrijd aan. ,,Dat kan ik pas na een week Portugal. Ze zijn talentvol, dat wisten we al. Nu moeten ze laten zien dat ze beter zijn dan de spelers die we nu hebben."

Munteanu stond wel aan de basis van de winnende treffer. Opvallend, want de Roemeen vond met zijn voorzet vanaf links precies de juiste hoogte om Wamberto aan een kopdoelpunt te helpen. En dat is voor een linksbuiten niet eens zo’n gemakkelijke opgave. Dat het, op z´n Duits, twee minuten voor tijd was, maakte het verhaal natuurlijk nog mooier.

Behalve die goal van de weinig spelende Braziliaan was er niet zoveel in de wedstrijd wat het opmerken waard was. Qua kansen viel het helemaal tegen, al hadden Pienaar in de eerste helft en Seedorf in de tweede helft al eerder het verschil kunnen maken. Seedorf mikte echter in kansrijke positie net naast.

Mooi om te zien was het wel dat er in de tweede helft veel meer snelheid in het spel kwam met de al bijna afgedankte Nikos Machlas in een belangrijke rol. Samen met Wamberto en Seedorf tikte hij de bal wel snel rond, waar hun collega’s dat in de eerste helft hadden verzuimd. Daarom was de trainer na afloop ook meer tevreden over de tweede dan over de eerste 45 minuten. Of zoals hij zei: ,,Beide ploegen hebben er alles aan gedaan om te winnen. Wolfsburg was in de eerste helft beter, wij in de tweede. Maar wij zijn gelukkiger dan zij."

Machlas kreeg speelminuten omdat Zlatan rust werd gegund. Net zoals overigens Galasek, Chivu, Witschge en Mendes da Silva vanaf de tribune toekeken. Daar kregen ze in de eerste helft gezelschap van hun kersverse ex-collega Jan van Halst die met Vitesse in hetzelfde gebied verschijnt en morgen speelt tegen een amateurploeg. In tegenstelling tot de vijf eerder genoemde afwezigen, zijn Litmanen – achillespees – en Van der Vaart ernstiger geblesseerd. Daarom is het des te opvallender dat Koeman, hoewel Van der Vaart vijf weken niet kan spelen, de Heemskerker wel heeft meegenomen. ,,Ik vind dit voor hem een goed moment om bij de groep te zijn. Hij heeft al een aantal teleurstellingen voor zijn kiezen gehad. Hij kan thuis wegkwijnen of hij kan hier zijn. Dan heb ik hem liever hier."

Donderdag en vrijdag traint Ajax twee keer. Zaterdag staat de laatste wedstrijd om de Algarve Winter Cup op het programma. Ajax speelt dan tegen Aberdeen, dat eerder deze week met 2-0 van Wolfsburg verloor.