Menu
Gemengde gevoelens na eerste CL-duel

Gemengde gevoelens na eerste CL-duel

Het eerste groepsduel in de UEFA Champions League is voor Ajax woensdagavond in een gelijkspel geëindigd. In een bijna uitverkochte Amsterdam ArenA bleef Ajax tegen Olympique Lyon op 0-0 steken. De puntendeling leverde na afloop gemengde gevoelens op, temeer er voor Ajax meer had ingezeten tegen de effectieve Fransen.

Exact zeventien jaar na Ajax’ CL-debuut begon de kampioen van Nederland woensdagavond aan het tiende seizoen in het miljoenenbal. De eerste wedstrijd tegen Lyon was al direct cruciaal in de strijd om de tweede plaats in de poule. Een goede start tegen de voornaamste concurrent zou Ajax immers al op het spoor van een succesvolle Europese campagne kunnen zetten. Het doelpuntloze gelijkspel leverde daarom niet het gewenste resultaat op.

Het was voor Frank de Boer dan ook even zoeken naar de juiste woorden om de 0-0 te duiden. ,,Uiteindelijk houd je hier toch gemengde gevoelens aan over. We wilden drie punten halen, maar achteraf moeten we toch wel tevreden zijn met een punt. Zeker ook omdat beide ploegen kansen hebben gehad en Lyon bijzonder effectief speelde. In de omschakeling waren ze erg gevaarlijk. Dat leert ons dat we op dat soort momenten nog geduldiger moeten zijn om uiteindelijk de juiste keuzes te maken.”

Kolbeinn Sigthórsson kon zijn goede debuut op het hoogste Europese platform niet bekronen met een goal. Kolbeinn Sigthórsson kon zijn goede debuut op het hoogste Europese platform niet bekronen met een goal.

De Boer koos bij zijn thuisdebuut in de Champions League voor dezelfde elf namen als afgelopen zaterdag tegen Heracles. Dat betekende dat Kenneth Vermeer, Nicolai Boilesen, Derk Boerrigter en Kolbeinn Sigthórsson alle vier hun debuut maakten op het allerhoogste Europese niveau. Het ging ze stuk voor stuk prima af. Helaas zagen ze hun vuurdoop niet met een overwinning beloond, al gaf de uitvoering tegen Lyon wel vertrouwen voor de competitietopper tegen PSV van aanstaande zondag.

Zoals verwacht was Ajax de ploeg die aanviel en Lyon het team dat op de counter loerde. Dat scenario leverde Ajax in de eerste helft een aantal kansen op. Met name met het hoofd was de thuisclub een paar keer dicht bij de openingstreffer. Boerrigter, Vertonghen en Sulejmani kopten alle drie van dichtbij naast. Met name de kopbal van Sulejmani acht minuten voor rust was er een die een beter lot verdiende. Na een uitstekende voorzet van Sigthórsson kopte hij de bal oog in oog met doelman Lloris net naast het doel.

In de tweede helft toonde Lyon andermaal aan over een gevaarlijke counter te beschikken. Voormalig Excelsior-speler Michel Bastos snelde tien minuten na rust kansrijk op Vermeer af. De Ajax-keeper stond echter goed opgesteld, waardoor hij met een uitgestoken been een doelpunt in de kiem kon smoren. Vervolgens ontspon zich een fase waarin de kans op een Ajax-goal steeds groter werd. Schietkansen van Vertonghen en Eriksen brachten de keeper van de Franse nationale ploeg echter niet aan het wankelen. Ook op een stevige kopbal van Sigthórsson had de 24-jarige goalie een antwoord.

Met nog tien minuten op de klok bracht De Boer zijn een-na-laatste troef in. Nadat Anita eerder al Janssen had vervangen, maakte Dmitri Bulykin zijn opwachting. Onder luid applaus betrad de 31-jarige Rus het veld in de hoop zijn debuut in het rood en wit van Ajax tot een onvergetelijk eerste optreden te maken. Maar de ook Russische aanvaller slaagde er niet in het krachtsverschil in een doelpunt uit te drukken. Aan de andere kant moest Ajax in de 87e minuut ook alle zeilen bijzetten toen man-of-the-match Van der Wiel zich liet verschalken door Jimmy Briand en Michel Bastos vervolgens een open kans kreeg. Met een cruciale redding voorkwam Vermeer daarmee op de valreep een nederlaag.

Dankzij de overwinning van Real Madrid op Dinamo Zagreb (0-1) verliep de andere wedstrijd in poule D voor Ajax naar wens. De Boer: ,,Nu wacht ons de lastige uitwedstrijd tegen Real Madrid en daarna de dubbel tegen Dinamo Zagreb. Daarna kan de return tegen Lyon, net als vanavond, opnieuw beslissend voor ons worden. Ze zullen dan waarschijnlijk wel wat sterker zijn, maar dat geldt ook voor ons.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

De Boer koos voor exact dezelfde basiself als zaterdag tegen Heracles. De Boer koos voor exact dezelfde basiself als zaterdag tegen Heracles.
Toby Alderweireld kan terugkijken op een uitstekende wedstrijd. Toby Alderweireld kan terugkijken op een uitstekende wedstrijd.
CL-debutant Nicolai Boilesen speelde totaal niet onwennig. CL-debutant Nicolai Boilesen speelde totaal niet onwennig.
Ook in deze aanval stuurt Derk Boerrigter zijn opponent het bos in. Ook in deze aanval stuurt Derk Boerrigter zijn opponent het bos in.
Gregory van der Wiel werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Gregory van der Wiel werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Jan Vertonghen was de hele wedstrijd vlijmscherp. Jan Vertonghen was de hele wedstrijd vlijmscherp.
Christian Eriksen kon af en toe mooie Deense aanvallen opzetten met Boilesen. Christian Eriksen kon af en toe mooie Deense aanvallen opzetten met Boilesen.
Miralem Sulejmani schiet, gehinderd door een Fransman, op doel. Miralem Sulejmani schiet, gehinderd door een Fransman, op doel.
Kenneth Vermeer was enkele malen zeer waardevol. Hij hield voor het eerst dit seizoen de nul. Kenneth Vermeer was enkele malen zeer waardevol. Hij hield voor het eerst dit seizoen de nul.
Dimitri Bulykin lost Sigthórsson af. Voor de Rus was het zijn Ajax-debuut. Dimitri Bulykin lost Sigthórsson af. Voor de Rus was het zijn Ajax-debuut.
Gemengende gevoelens bij de Ajacieden na afloop. Gemengende gevoelens bij de Ajacieden na afloop.