Menu

Gemiste kansen breken Jong Ajax op tegen Jong Heerenveen

Jong Ajax zette het duel tegen Jong Heerenveen in de reguliere speeltijd volledig naar zijn hand. De Ajacieden hadden verreweg het meeste balbezit en creëerden de grootste kansen. Doelpunten leverde het forse overwicht niet op. De beslissende strafschoppenreeks verliep desastreus voor de equipe van trainer John van den Brom. Jong Ajax schakelde zichzelf uit door drie strafschoppen te missen. Omdat de Friezen drie penalty's wel verzilverden, mag Jong Heerenveen door in het bekertoernooi voor Beloftenelftallen.

,,We waren vele malen beter dan Jong Heerenveen’’, blikte John van den Brom terug op de zo teleurstellend geëindigde bekerwedstrijd. ,,In de normale speeltijd hadden we wel 75 procent balbezit. Jammer genoeg werd er weinig mee gedaan.’’ Jong Ajax-keeper Henrik Moisander kreeg twee helften plus een verlenging lang weinig tot niets te doen. Het hechte verdedigingsblok dat Julien Escudé en John Heitinga vormden, bleek te machtig voor de Friezen. De backs Juanfran en Michael Timisela timmerden de verdediging al helemaal dicht.

Het spektakel speelde zich daardoor vooral af voor het doel van de thuisploeg. Van den Brom telde zeker drie grote kansen voor de Amsterdamse Beloften. Kansen die Jong Ajax afdwong in de tweede helft. Nadat een speler van Jong Heerenveen op slag van rust wegens natrappen met rood was weggestuurd, groeven de Friezen zich met tien man nog dieper in voor het eigen doel.

Linkermiddenvelder Jan Vertonghen tekende voor de grootste Amsterdamse kans. Oog in oog met de Friese doelman werkte de Belg de bal op het lichaam van de goalie. In de rebound was Vertonghen ook al weinig gelukkig; hij werkte de bal in het zijnet. Fraaie afstandschoten van Tom Kalkhuis en, opnieuw, Vertonghen leverden ook al geen treffers op. ,,Heerenveen schoot die fase de ballen alleen nog maar weg’’, vervolgde Van den Brom. Omdat de bevrijdende treffer uitbleef, voelde de trainer het sportieve onheil voor zijn ploeg als vanzelf naderen. ,,Als je weet dat je ze zelf niet maakt…’’, zinspeelde Van den Brom op een aloude voetbalwet.

In de noodzakelijke strafschoppenreeks zagen Jerghinio Sahadewsing (inzet gered door keeper), Escudé (paal) en Vertonghen (lat) hun elfmetertrap de mist in gaan. Omdat de thuisploeg slechts één van de vier strafschoppen miste, was de partij bij 3-0 beslist. Van den Brom: ,,Een strafschoppenserie blijft een loterij, maar het is wel frappant dat we helemaal niet hebben gescoord. Vooral omdat we de hele wedstrijd domineerden. Als je dan toch wordt uitgeschakeld, is dat teleurstellend en pijnlijk. Heel pijnlijk zelfs. Het is balen voor mij, maar vooral ook voor de jongens.’’

Na zeges op Oranje Onder 18 jaar en Jong Heracles en een gelijkspel tegen NEC leken de Beloften eindelijk op het goede spoor beland. Een positief resultaat in het ‘kleine’ Gatorade Cup-toernooi had de Amsterdammers extra vertrouwen kunnen geven. Het mocht maandagavond allemaal niet zo zijn.

,,Toch heb ik ook vanavond weer een hoop goede dingen gezien’’, zette Van den Brom zich direct na de wedstrijd over de grootste teleurstelling heen. ,,Zo startten we met drie A-junioren en eindigden we de wedstrijd zelfs met vier jeugdspelers. Dat we verdedigend geen kans hebben weggegeven, is ook positief.’’

Jong Ajax: Moisander; Timisela, Heitinga, Escudé, Juanfran; Sahadewsing, Tiberkanine, Vertonghen; Martina (91. Yildirim), Poepon en Boerrigter (75. Kalkhuis).