Menu

Generale voor Valencia verloopt goed

In aanloop naar de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de Champions League, komende woensdag in Valencia, heeft Ajax geen schade opgelopen. In en tegen Heerenveen bleef de formatie van Ronald Koeman verstoken van tegendoelpunten en scoorde zelf drie keer (0-3). Ook Jari Litmanen kreeg nog wat speelminuten en het centrum Chivu/Bergdolmo stond als een huis.

Koeman startte in dezelfde formatie als vorige week zondag tegen NEC. Toen mochten Van der Meyde en Sikora nog op hun eigen plek beginnen. Dat was deze zaterdagavond anders. Beiden wisselden weer van positie waardoor de kleinere Sikora de statische Edman tegenover zich trof. Dat had goed uit kunnen pakken, maar de voormalige Vitesse-speler is nog niet in de vorm waarin hij moet zijn. ,,Ik vond Sikora wel weer redelijk spelen", liet Koeman na afloop weten. ,,En nu Van der Meyde twee keer heeft gescoord, kan je zeggen dat het is gelukt, maar dat is te makkelijk. Ik vind Van der Meyde balvast aan de linkerkant en hij denkt daar niet direct aan een actie."

Balvastheid ontbrak bij de doelman van Heerenveen. Hans Vonk joeg de eerste bal die hij kreeg letterlijk het stadion uit en daarna kwam het niet meer goed met hem. Al in de zesde minuut kon de doelman de gang naar het net maken. Daar lag een fraaie en snelle Ajax-combinatie aan ten grondslag, die begon op rechts en zich verplaatste naar de linkerkant. Daar kreeg Van der Meyde de bal in kansrijke positie maar leek de kans te verprutsen. Toch schoot de gelegenheidslinksbuiten nog maar even op doel. Het zal tot zijn stomme verbazing geweest zijn dat het matige schot dat uit zijn benen kwam, genoeg was om Ajax op 0-1 te zetten.

En daar zat Ajax natuurlijk op te wachten. Een vroeg doelpunt en dan de wedstrijd uitspelen. Sterk verdedigen, wachten op een kans en uitlopen. Toch had Heerenveen zelf het eerste doelpunt kunnen maken, maar Didulica lag in de weg toen Mika Väyrynen richting doel opstoomde.

De Ajax-doelman was vaker alert, had ook Koeman – die aan het einde van de wedstrijd door de Ajax-supporters werd toegezongen - gezien. ,,Heerenveen kreeg toch drie tot vier goede kansen, maar Didulica heeft goed gekeept. De score had heel anders kunnen zijn."

Opvallend was dat de corners van Ajax allemaal gevaarlijk waren. Of dat nou kwam omdat Van der Vaart en Van der Meyde goed bezig waren of dat doelman Vonk nooit de strijd aanging, feit was dat Ajax daar meer uit had moeten halen. Zeker net voor het halfuur verstreken was. Bergdolmo kreeg een opgelegde mogelijkheid, maar net als vorige week tegen NEC lukte het de Noor niet om doeltreffend te zijn.

Dat was Tomas Galasek wel. Zeven minuten voor rust kreeg Ajax weer een vrije trap op een prachtige plaats. De afstand leek wat ver, maar Galasek schoot met zo veel zelfvertrouwen de bal hard tegen de touwen dat de wedstrijd gespeeld leek. Want een 0-2 voorsprong zou dit Ajax toch niet weggeven?

Maar het had zomaar gekund. Want vooral John de Jong drong zich direct na rust naar voren en kwam tot tweemaal toe in kansrijke positie. Door die mislukte pogingen zakte de moed bij Heerenveen weg. Ajax hoefde niet zo nodig. De Amsterdammers waren nauwelijks op de helft van Heerenveen te vinden. Koeman wisselde Litmanen voor Mido. ,,Dat ik Litmanen in plaats van Zlatan bracht, had te maken met de stand. De wedstrijd zat een beetje op slot", vond Koeman. ,,Daardoor kon ik beter wat balvaste middenvelders gebruiken dan nog een diepe spits."

Het was de eerste keer sinds het aantrekken van Jari Litmanen, dat de Fin samenspeelde met Rafael van der Vaart. ,,Maar dat hoeft niet altijd op deze manier", gaf Koeman na afloop aan. ,,Nu stonden beiden voorin, maar ze kunnen ook allebei op het middenveld."

Ook Witschge kwam binnen de lijnen, voor Pienaar. De Amsterdammer stond drie minuten in het veld toen hij zichzelf na een fraaie actie al een vrije doortocht verschafte richting Vonk. Hij was niet zelfzuchtig en bediende Van der Meyde. Die raakte de bal nu beter dan in de eerste helft en weer schoot hij in de verre hoek raak, 0-3. De wedstrijd was over en uit. ,,We hebben het professioneel uitgespeeld", zei Koeman. ,,Die derde goal was fantastisch uitgespeeld. Ik vind ons team enorm gegroeid. Vorig jaar werd hier met 5-1 verloren. Nu was er veel voetballend vermogen en veel rust."

Ajax behield de koppositie, zag PSV eveneens winnen maar Feyenoord verliezen in Waalwijk.