Menu
Generation adidas bezoekt de Toekomst

Generation adidas bezoekt de Toekomst

Op sportcomplex de Toekomst loopt deze week een niet-alledaags team rond. Het is een adidas-selectieteam uit Amerika waarin de grootste talenten uit de Major League Soccer zijn opgenomen. Na twee trainingsdagen stond afgelopen donderdagochtend het eerste oefenduel op het programma tegen Jong Ajax.

Adidas Amerikaanse sponsort de hele profcompetitie en sponsort ook de individuele talenten. In de Verenigde Staten kan je als (aanstaand) prof niet terugvallen op een sportbeurs aan een college of university als je het betaald voetbal uiteindelijk niet haalt. Maar als je wordt opgenomen in het selectieteam van adidas is dat risico er niet. Je krijgt als speler betaalt en adidas bouwt een soort spaarpotje op voor het geval de speler het niet zou halen. Van elk generation-team, dat nu zes jaar draait, stromen jaarlijks twee tot drie spelers door tot het nationale team. Van het team van vorig jaar zijn Brek Shea en Alfonso Morales inmiddels doorgestroomd naar het vlaggenschip van de Amerikaanse voetballers.

Aan het einde van het MLS-seizoen, eind november, neemt adidas - sponsor van de hele MLS - een groep toptalenten mee naar Europa voor een trainingsweek. Zo was de shirtsponsor van Ajax met het projectteam al twee keer te gast bij Chelsea en bij Real Madrid. Voor dit jaar benaderde adidas Ajax om hun faciliteiten aan de Amerikaanse jeugd ter beschikking te stellen. Dat gebeurde en sinds vorige week dinsdag zijn de Amerikanen op de Toekomst actief. ,,We hebben al een keer binnen in de opblaashal getraind", weet Billie, die de trip begeleidt en die met de jonge Amerikanen ook de ArenA en de Ajax Experience aan een bezoek onderwierp.

Kort na het beginsignaal scoort het Amerikaanse team al. Kort na het beginsignaal scoort het Amerikaanse team al.

Het Amerikaanse beloftenteam verloor overigens hun eerste wedstrijd in deze samenstelling van Jong Ajax. Hoewel de gasten snel op voorsprong kwamen, was het Jong Ajax dat met 4-2 aan het langste eind trok. Deze dinsdag speelt Generation adidas tegen een combinatieteam van Volendam en woensdag tegen Almere City. Voor trainer Peter Vermes wordt het duel tegen Volendam een weerzien met de club waarvoor hij eind jaren '80 een seizoen uitkwam. Vermes traint dit seizoen Kansas City en is momenteel als trainer twee weken verbonden aan de grootste voetbaltalenten die Amerika heeft.

Tekst en foto's: Ajax.nl

Aras Özbiliz in duel met Zarek Valentin. Aras Özbiliz in duel met Zarek Valentin.