Menu

Genieten bij Amsterdamse derby

Het was mooi weer en druk op Sportpark Sloten in Amsterdam, waar Ajax voor de eerste oefenwedstrijd van het seizoen aantrad tegen Blauw Wit. Zo vaak gebeurt het natuurlijk niet dat Ajax tegen een andere Amsterdamse tegenstander speelt. Voor iedereen, ondanks de andere locatie, toch een beetje een thuiswedstrijd. De toeschouwers zagen dat Ajax elf keer het doel wist te vinden, de thuisploeg geen enkele keer. Sonck en Boschker, de twee nieuwe aankopen van Ajax, speelden beiden de tweede helft.

Koeman maakte, zoals vaker in het begin van de oefencampagne, twee opstellingen. Een voor de eerste helft en een voor de tweede. Omdat Heitinga, O´Brien en Sikora vanwege blessures niet in actie konden komen, speelden De Jong en Van Damme beide helften. Maarten Stekelenburg kwam niet in actie. De twee nieuwe aanwinsten, Sonck en Boschker lieten hun kunsten in de tweede helft zien.

Koeman koos voor een 3-4-3 opstelling. Aan het einde van vorig seizoen had de oefenmeester al aangegeven dat hij tegen mindere tegenstanders dit systeem wilde spelen. De oefencampagne leent zich natuurlijk uitstekend voor het uitproberen hiervan. Nigel de Jong was degene die door deze verandering naar het middenveld doorschoof.

Oud-international Herman van Raalte trapte af voor de derby. Vooral Litmanen en Boukhari deden in de eerste helft alles om het publiek te vermaken. Met subtiele lobjes en slimme hakjes wisten zij elkaar veelvuldig te vinden en kregen zij de handen op elkaar van het publiek. Vooral Boukhari had zijn frivole spel moeten opluisteren met enkele doelpunten, maar de Marokkaan faalde telkens als hij een doelpoging ondernam. Litmanen zorgde wel voor een doelpunt, de eerste van de wedstrijd. Ibrahimovic, die wat slordig was aan de bal, liep het zestienmetergebied in, waar hij viel over een voet van een tegenstander. Scheidsrechter Blom kende resoluut een penalty toe, die door Litmanen feilloos werd ingeschoten. De wedstrijd was inmiddels al een kwartier onderweg, dus het werd tijd voor doelpunten.

Ajax begreep dat het publiek goals wilde zien en tilde de stand binnen vijf minuten naar 0-3. Ibrahimovic tekende voor drie treffers achter elkaar, een onvervalste hattrick. Vooral de laatste was een beauty. Litmanen bediende de Zweed met een mooi lobje, Ibrahimovic speelde zichzelf vervolgens vrij aan de linkerkant van het zestienmetergebied, draaide en haalde in een keer uit. Zoals de stadionspeaker opmerkte: ,,Deze kon je langs een liniaal leggen.” Ook de vrije trap van Sneijder even later was een streep en belandde precies tegen de paal. Van der Gun was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken.

Na rust verschenen andere spelers op het veld. Wamberto speelde eindelijk weer eens een wedstrijd. De Braziliaan kwam vorig seizoen lange tijd niet in actie vanwege een blessure. Hij was gretig en deed er alles aan om te scoren, maar dat lukte helaas nog niet. Bosckher kreeg zijn eerste speelminuten als Ajacied. En gelukkig voor hem kreeg hij meer kans dan Lobont in de eerste helft om te laten zien dat Ajax een goede keuze heeft gemaakt hem naar Amsterdam te halen. Een aantal keren was Blauw Wit dichtbij het doel, maar Boschker schrok er niet van en hield keurig zijn doel schoon. Blauw-Witter Job Blom, die enkele minuten voor tijd gehuldigd werd voor 25 jaar lidmaatschap, maakte het Boschker af en toe lastig en toonde de aanwezigen over een goede traptechniek te beschikken. Uit een vrije trap op ongeveer vijfentwintig meter van het doel miste hij maar op een haar na. Ook Maxwell kwam in aanraking met zijn harde schot: het eerste balcontact van Blom raakte hard het achterhoofd van de Ajacied. Deze kon gelukkig verder maar zal toch even opgelucht zijn geweest toen Blom werd geëerd met een kristallen voetbal en het veld verliet.

De ogen waren vooral gericht op Wesley Sonck natuurlijk, de Belg die er in zijn geboorteland al zoveel inschoot. Hij werkte hard en beloonde zijn inzet met twee treffers. Het was een beetje vreemd voor Sonk om met twee vleugelaanvallers naast zich te spelen. ,,Ik moet nog een beetje voelen hoe het is om met twee spelers op de flanken te spelen. Ik ben gewend om met een sterke kerel voor mij te spelen, en ik de spits die om hem heen loopt. Ik hoop een goede voorbereiding te hebben, zodat ik er rustig aan kan wennen. Ook is het zaak voor mij om me goed te voelen in deze omgeving, met een eigen huis en mijn gezin. De rest komt dan wel. En ondanks het feit dat ik al zes jaar prof ben, voelde ik toch wat spanning, vooral bij het eerste balcontact. Dat komt omdat het niveau hier hoger ligt en ik het systeem niet ken. Maar ondanks dat heb ik wel genoten.”

Ronald Koeman was tevreden over het optreden van zijn nieuwe spits. ,,We zijn een week bezig en daarin heb ik een positief beeld van hem. Hij zal inderdaad moeten wennen aan de manier van spelen. We zullen hem als diepste spits laten spelen, maar ook samen met Ibrahimovic. Dan zullen we kijken wat het beste is voor het team.”

Ook de eerste week van de voorbereiding is de trainer bevallen. ,,In de eerste week hebben we tien trainingen gehad, die we vandaag hebben afgesloten met een wedstrijdje. Een wedstrijd spelen is toch anders dan een training. En ik ben tevreden over die eerste week.” Over het systeem 3-4-3 wilde Koeman nog niet zo heel veel kwijt. ,,Ik wil het wel vaker spelen, maar of het kan heeft ook te maken met de vorm”, legde de trainer uit. Voor dit eerste oefenduel had hij zijn spelers wel een opdracht meegegeven: zo veel mogelijk doelpunten maken, proberen te wennen aan het spelen van een wedstrijd en vooral ´maak er wat van´. ,,Dat heb ik allemaal gezien vandaag, dus ik ben tevreden”, aldus Koeman.

Ajax vertrekt maandag 14 juli naar De Lutte, waar het de hele week een trainingskamp belegt. Maandagavond staat de tweede wedstrijd van de oefencampagne op het programma. Tegenstander is de plaatselijke voetbalvereninging van De Lutte. Dit duel begint om 19.30 uur.