Menu
Genieten bij open training

Genieten bij open training

De voorbereiding is de periode van het ongebreidelde optimisme, van grote plannen onder de zomerzon. Als de open training van donderdagochtend iets duidelijk maakte, is het wel dat veel Ajacieden zin hebben in het nieuwe seizoen. Rond de 4500 supporters waren aanwezig op sportcomplex de Toekomst. Het werd een prachtig voetbalfeest, waarvan de selectie en de supporters zichtbaar genoten.

Verhitte gezichten en opgewonden stemmen, rond half elf. Veel overwegend jonge voetbalfans waren in opperste staat van opwinding vanwege het vooruitzicht om hun favorieten aan het werk te zien. De selectie werd bij entree van het trainingsveld op een massaal applaus getrakteerd. De Ajacieden begonnen met een inloopronde rondom het veld. Het was eigenlijk een verkapte ereronde.

Zakaria El Azzouzi lachte zijn tanden bloot. De spits trainde voor de tweede dag op rij mee met het eerste en viel met zijn neus in de boter. Thulani Serero maakte het spektakel niet mee. De Zuid-Afrikaan bleef vanwege enkelklachten binnen. Hij ontbreekt ook vrijdag in de oefenduels tegen FC Nordsjælland en Panathinaikos. Frank de Boer had in totaal 24 spelers tot zijn beschikking, waarvan drie keepers. De doelmannen werden afzonderlijk onder handen genomen door Carlo L’Ami.

Concentratie bij Riechedly Bazoer en Donny van de Beek
Concentratie bij Riechedly Bazoer en Donny van de Beek

Vanwege de massale publieke belangstelling had De Boer een gevarieerde training bedacht, waarbij veelvuldig van spelvorm werd gewisseld. Het publiek moest immers ook vermaakt worden. Na een uitgebreide warming-up werd afgetrapt met de traditionele rondo. Het viel daarbij op dat de Ajacieden elkaar makkelijk wisten te vinden. Vervolgens schakelde De Boer over op een uitgebreide pass- en trapoefening.

De switch naar een positiespel was een logische. De Boer stelde twee partijen van zeven samen, met drie neutrale kaatsers. De aanvallers Arek Milik, Robert Muric, El Azzouzi en Anwar El Ghazi waren daar niet bij. Zij deden onder leiding van Dennis Bergkamp een afrondoefening, waarbij Andre Onana tussen de palen stond.

De training werd afgesloten met een partijspel elf tegen elf. Vanwege de aanwezigheid van 24 spelers op het trainingsveld, moesten er twee noodgedwongen toekijken. De eerste helft waren dat Queensy Menig en Onana, en de tweede helft Jasper Cillessen en El Ghazi. Gescoord werd er niet, al kreeg Menig nog wel de handen op elkaar. De linksbuiten kon na een knappe aanname en dito versnelling echter niet voldoende kracht achter zijn schot zetten.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Ajacieden werden onderworpen aan een gevarieerde warming-up.
De Ajacieden werden onderworpen aan een gevarieerde warming-up.
Zakaria El Azzouzi trainde opnieuw met het eerste mee.
Zakaria El Azzouzi trainde opnieuw met het eerste mee.
Arek Milik legt aan voor een schot.
Arek Milik legt aan voor een schot.
Een bedenkelijke blik bij assistent-trainer Orlando Trustfull.
Ricardo van Rhijn blijft rustig onder druk van Arek Milik en Queensy Menig.
Ricardo van Rhijn blijft rustig onder druk van Arek Milik en Queensy Menig.