Menu
Genieten geblazen voor de Ajacieden

Genieten geblazen voor de Ajacieden

Een Amsterdamse trainer in dienst bij ADO Den Haag en een Haagse trainer in dienst bij Ajax. In deze editie van Ajax - ADO was het de realiteit. Raymond Atteveld en Martin Jol hadden na afloop van de door Ajax met 3-0 gewonnen wedstrijd alleen maar lovende woorden voor elkaar.

,,ADO heeft een heel eigen gezicht gekregen, wat het jaren niet heeft gehad’’, zei Jol over het werk van zijn collega. ,,Het is een soort van Engelse stijl om tegen te spelen. De wapens die ADO heeft zijn moeilijk om tegen te voetballen. Daar zullen veel clubs moeite mee krijgen.’’

Het team van Jol had het in de eerste helft niet gemakkelijk tegen ADO, ondanks de vele gecreëerde kansen. Al na vijf minuten spelen kreeg Dario Cvitanich een prima gelegenheid om Ajax op voorsprong te brengen na een voorzet van Luis Suarez. Meerdere mogelijkheden volgden voor de Amsterdammers, voor onder meer Kennedy die vanaf rechts net naast het doel van Barry Ditewig schoot. De Haagse doelman kreeg het nog druk in de eerste helft. Aanvoerder Luis Suarez liet een mooi staaltje kunst zien door, ondanks dat hij onderuit werd gehaald, te kappen, draaien en de ADO-verdediging te misleiden. Zijn voorzet landde voor de voeten van Urby Emanuelson, die te zacht schoot.

Toch was het ADO dat het eerste doelpunt maakte, in de zeventiende minuut. Bogdan Milic haalde hard uit en zag zijn schot achter Maarten Stekelenburg eindigen. De Hagenaren konden echter niet lang juichen aangezien scheidsrechter Allaert vond hij buitenspel stond. Het scorebord bleef zodoende op een brilstand. Het afgekeurde doelpunt van Milic was volgens Atteveld een zuiver doelpunt. ,,Het was geen buitenspel, het was gewoon een goede goal’’, zei de Amsterdammer na afloop van het duel.

Na bijna een half uur spelen werd Ajax beloond voor de gecreëerde kansen. Verdedigende middenvelder Demy de Zeeuw, die uitmuntend speelde tegen ADO, schoot snoeihard van buiten het zestienmetergebied recht in de kruising. Jol complimenteerde zijn middenvelder na afloop: ,,De kwaliteiten van De Zeeuw zijn nodig om de wedstrijd open te breken.’’

ADO kreeg via Lorenzo Piqué twee mogelijkheden om de gelijkmaker te scoren. De verdediger liet Stekelenburg twee reddingen verrichten na een hard schot en een omhaal.

,,Wij hadden beter om moeten gaan met de kansen die we hadden gekregen’’, zei Atteveld over zijn team. ,,De 1-0 viel uit het niets. We hebben een geblesseerde speler die eruit gaat om behandeld te worden. Dan is meteen de hele organisatie weg.’’ Tegen zijn team had hij al het nodige advies gegeven: ,,Wil je nog meer presteren, dan moet je meer geven.’’ Over het algemeen was Atteveld tevreden. ,,We waren niet slecht.’’

In de tweede helft zag Jol dat het tempo omhoog ging. Suarez, die na afloop benoemd werd tot Ajacied van de Wedstrijd, maakte een prachtig lobje dat op de lat van Ditewig eindigde. Kort daarna was het Jan Vertonghen die na een goed voorgelegde bal van Dennis Rommedahl kon schieten. ,,De tweede helft was veel beter’’, zei Jol. In de 71ste minuut zette Demy de Zeeuw een aanval op met Suarez. De Uruguayaan zette de bal voor op Marko Pantelic, die gemakkelijk kon intikken. De Servische spits scoorde voor het eerst in het Ajax-tenue, 2-0.
Kort daarna waren het wederom Suarez en Pantelic die gevaarlijk waren in het zestienmetergebied. Ogenschijnlijk simpel hield Suarez de bal hoog om vervolgens hard uit te halen. Pantelic kon de teruggekaatste bal net niet in het doel schieten. In de negentigste minuut was het voor de derde keer raak: Siem de Jong, vervanger van Ismaïl Aissati, schoot na een voorzet van Dennis Rommedahl de 3-0 binnen. Die overwinning vond Jol geen juiste afspiegeling van de wedstrijd: ,,Het had zomaar 7-2 kunnen worden, maar vanaf de 2-0 was het genieten geblazen voor ons.’’


 

Eyong Enoh maakte na een periode van blessureleed zijn rentree. Eyong Enoh maakte na een periode van blessureleed zijn rentree.
Jan Vertonghen legt aan voor een pass. Jan Vertonghen legt aan voor een pass.
Kennedy en Alderweireld kijken toe hoe Maarten Stekelenburg de bal vangt. Kennedy en Alderweireld kijken toe hoe Maarten Stekelenburg de bal vangt.
Ismaïl Aissati stond in de basis. Ismaïl Aissati stond in de basis.
Demy de Zeeuw scoorde de openingstreffer en blonk uit in fraaie passes. Demy de Zeeuw scoorde de openingstreffer en blonk uit in fraaie passes.
Dennis Rommedahl verving direct na rust Kennedy en er ging veel dreiging van de Deen uit. Dennis Rommedahl verving direct na rust Kennedy en er ging veel dreiging van de Deen uit.
Invaller Marko Pantelic scoorde zijn eerste treffer voor Ajax. Invaller Marko Pantelic scoorde zijn eerste treffer voor Ajax.
Suarez, Ajacied van de wedstrijd, scoorde voor de verandering eens niet. Suarez, Ajacied van de wedstrijd, scoorde voor de verandering eens niet.

Foto's: Gerard van Hees