Menu
Genoeg uitdagingen voor Van der Aat

Genoeg uitdagingen voor Van der Aat

Henri van der Aat is vanaf dinsdag algemeen directeur ad interim bij Ajax. Hij gaat minstens zes maanden aan de slag bij de Amsterdamse club. ,,Er liggen veel zaken die opgepakt moeten worden."

U bent geen vreemde bij Ajax. In hoeverre is het een verrassing dat u de interim algemeen directeur bent geworden?

,,Ik loop al tientallen jaren in de sportwereld rond, zowel zakelijk als privé en kom om die redenen ook al jaren regelmatig bij Ajax. Wat dat betreft past het bij me en is het geen verrassing. Ik ken hier veel mensen en ik heb ruime ervaring op het gebied van marketing en daarnaast ook al jaren managementervaring. Het zal allemaal mee hebben gespeeld.”

U zult veel vragen krijgen of u een voetbalachtergrond heeft.

,,Dat snap ik. Maar ik ben op andere criteria in deze tijdelijke functie terecht gekomen.”

Maar er wordt beweerd dat u bij Ajax in de jeugd heeft gespeeld.

,,Dat klopt niet. Al is het wel zo dat ik op mijn 16de een profcontract kreeg aangeboden door Ajax. Dat feest ging niet door omdat mijn ouders wilden dat ik ging studeren. En dus ben ik bij RKAVIC gebleven. Ik voetbal nu nog steeds, bij Buitenveldert.”

U begint morgen. Een bijzondere dag. Weet u waarom?

,,Ja, Ajax is jarig. De club bestaat morgen 108 jaar. Dat maakt het feestelijk, maar het is puur toeval.”

Waar gaat u morgen mee beginnen?

,,Ik ben zojuist al aan de meeste medewerkers voorgesteld, maar ik zal morgen nog diverse handen schudden. Werkinhoudelijk liggen er veel zaken die opgepakt moeten worden. Bijvoorbeeld de invulling van het contract met de nieuwe shirtsponsor Aegon en de uitwerking van de samenwerking met de Chinese partners. En we onderhandelen met sponsors en suppliers over verlenging van de lopende overeenkomsten.”

Gaat u zich met voetballen bemoeien?

,,Nee, daar is Martin van Geel verantwoordelijk voor, niet ik. Samen met Jeroen Slop vormen we een driekoppige directie. Wij hebben allemaal onze eigen taken en verantwoordelijkheden. Uiteraard hebben we dagelijks contact en wekelijks overleg, want er is absoluut sprake van collegiaal bestuur. Anders was ik er ook niet aan begonnen.”

Wat vond u van de halfjaarcijfers die vanochtend zijn gepubliceerd?

,,Er staan geen verrassingen in. Iedereen weet dat Ajax een paar grote spelers heeft verkocht voor veel geld en dat er te weinig Europese wedstrijden zijn gespeeld. Maar inhoudelijk laat ik me er verder niet over uit, dat laat ik over aan Jeroen Slop.”

Er staat in het persbericht dat u voor minimaal zes maanden bent aangesteld. Kunt u uitleggen waarom dat is?

,,De huidige Raad van Commissarissen wordt grotendeels vervangen en dat gaat de komende maanden gebeuren. Zij willen de aanstelling van de nieuwe algemeen directeur aan de nieuwe mensen overlaten. Die periode van ‘minimaal zes maanden’ is dan zo voorbij.”

Ook al bent u waarschijnlijk maar een half jaar in dienst, gaat u het als algemeen directeur meemaken dat Ajax kampioen wordt?

,,Als ik antwoord geef op deze vraag is de wens de vader van de gedachte. Want ik ben ook supporter. Dus ik hoop van wel. Maar laten we beginnen met hopen dat het team woensdag een goed resultaat neerzet in Eindhoven. Dat bepaalt of de komende weken weer net zo zinderend worden als het competitieslot van vorig seizoen. En dan hopelijk met een ander einde…”