Menu
'Genoten van debuut als ambassadeur'

'Genoten van debuut als ambassadeur'

Iedere weeks schrijft een speler of speelster van Ajax een column op Ajax.nl. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is dat Ricardo van Rhijn.

Deze vrijdagmiddag had ik mijn eerste activiteit als ambassadeur van Topscore Amsterdam en ik heb er van genoten. Topscore is een initiatief van de gemeente Amsterdam om kinderen tussen de twaalf en achttien jaar tijdens en na schooltijd aan het sporten te krijgen. Vandaag was er in de Escape een streetdance-finaledag.

Meteen bij binnenkomst, toen ik een heel grote groep mensen vol overgave bezig zag, kreeg ik daar goede energie van. Het enthousiasme wat ik zag en voelde, hielp me ook om de teleurstelling van de uitschakeling tegen Dnipro even te vergeten. Met streetdance heb ik op zich niet zoveel, behalve dat ik het leuk vind om naar te kijken. De muziek die er gedraaid wordt, is wel mijn muziek.

Het was mooi om te zien dat groepen kinderen drie maanden hadden getraind voor zo’n finaledag. Dat valt wel een beetje te vergelijken met mijn tijd in de jeugdopleiding van Ajax, waar ik veel trainingen op de Toekomst heb afgewerkt om uiteindelijk mijn kunsten in de ArenA te mogen vertonen. Het is absoluut een tijd waar ik met een grote glimlach op terugkijk.

Van Rhijn op de foto met alle winnaars. Van Rhijn op de foto met alle winnaars.

Ik vind het hartstikke leuk om met jongeren en kinderen te werken. Toen de Ajax Foundation mij vroeg om ambassadeur te worden, hoefde ik niet lang na te denken. Ik vond het leuk en als je het rijtje ziet dat hiervoor heeft meegewerkt, doet het me goed dat ze nu bij mij zijn uitgekomen.
Dat ik alleen door zoiets kleins als mijn aanwezigheid vandaag bepaalde reacties los kan krijgen bij mensen is natuurlijk prachtig. Soms verbaas ik me daar nog wel eens over, maar tegelijkertijd weet ik na een aantal jaar in het eerste van Ajax ook hoe het werkt. Het allermooiste vind ik dat door ergens te komen en mezelf te zijn, ik kinderen met een handtekening of een foto al een leuk weekend kan bezorgen. Het helpt als kinderen een soort van blij worden als ze jou zien. Daar krijg je zelf ook een glimlach van. Ik zal daarom ook nooit foto’s of handtekeningen weigeren.

Dat kinderen sporten is ontzettend belangrijk en ik vind het goed dat Topscore zich hiervoor inzet. Sporten is belangrijk vanwege het fysieke aspect, maar ook op sociaal en mentaal gebied. Je maakt lol, je doet leuke dingen en ontmoet nieuwe mensen. Ik kijk ernaar uit om op regelmatige basis dingen voor Topscore te doen en ook op kleine schaal de interactie met kinderen aan te gaan.

Bij mij heeft voetbal altijd een grote rol gespeeld. Voordat ik ging voetballen, heb ik nog wel gezwommen, maar dat was meer een ‘moetje’ van mijn moeder. Ook heb ik op judo gezeten. Een vriend van mij zat op American Football en dat vond ik ook heel gaaf. Vooral om het echt zijn ding was.

Zoals ik net al aangaf, heb ik vanmiddag even de teleurstelling van gisteravond uit mijn hoofd kunnen zetten. Het is niet geworden wat we gewild hadden en zijn nu voor een prijs en een speciaal toernooi uitgeschakeld. Dat is heel zonde. Aan de andere kant weet ik dat het team en ik nog veel beter kunnen. We zijn strijdbaar en gemotiveerd om dat te laten zien.

Foto's: Topscore Amsterdam

Op de foto met de nieuwe ambassadeur van Topscore Amsterdam. Op de foto met de nieuwe ambassadeur van Topscore Amsterdam.
Er werd druk gedanst. Er werd druk gedanst.
Er waren veel toeschouwers aanwezig in de Escape. Er waren veel toeschouwers aanwezig in de Escape.
Ricardo van Rhijn samen met het winnende team. Ricardo van Rhijn samen met het winnende team.