Menu
Ger van Mourik (85) overleden

Ger van Mourik (85) overleden

Ajax bereikte vrijdagochtend het trieste nieuws dat oud-speler Ger van Mourik op 85-jarige leeftijd is overleden.

Op 4 augustus 1931 zag Ger van Mourik het levenslicht in Amsterdam. In 1943 werd hij als klein jongetje lid van Ajax. Hij kwam destijds over van ASVK. Later zou Van Mourik uitgroeien tot een van de grootste Ajacieden aller tijden. De verdediger speelde maar liefst 352 officiële wedstrijden in Ajax 1. Zijn laatste wedstrijd voor de Amsterdammers speelde hij op 30 juni 1963.

Ruim 13 jaar eerder, op 3 juni 1950, maakte Van Mourik zijn debuut in Ajax 1. De wedstrijd tegen Enschedese Boys werd met 2-0 gewonnen. In de seizoenen die daarop volgde werd de rechtsback steeds meer een vaste waarde in het team van de Amsterdammers. In 1957 en 1960 werd Van Mourik landskampioen met Ajax. De hoogtepunten uit zijn carrière.

De geboren Amsterdammer had nooit last van blessures. Mede daarom behaalde hij het prachtige aantal van 277 wedstrijden. Als verdediger kwam hij niet vaak in scoringspositie. Hij maakte 1 goal voor Ajax.

Leefwijze
Van Mourik was een voorbeeldig sportman. Hij leefde voor het voetbal. Hij dronk nooit en rookte bijna nooit. Hij vond het belangrijk dat hij er elke zondag stond voor het team, voor de club. Van Mourik noemde zichzelf geen natuurtalent, maar met zijn karakter en leefwijze heeft hij het toch gered. Ger van Mourik was een voorbeeldig prof en een voorbeeld voor vele voetballers.

Moulijn
Op het veld was een van zijn sterke punten de lange bal. Met één haal kon hij het spel snel naar het andere doel verplaatsen. Daarnaast was Van Mourik een goede kopper, en had hij een fantastische tackle. Met die tackle kon hij het een en ander compenseren. ,,Ik was niet de snelste, ik speelde niet graag tegen snelle linksbuitens.” Liever speelde hij tegen Coen Moulijn. ,,Moulijn zocht z’n tegenstander op. Hij ging het duel aan. Dan heb je gelijke kansen. Coen was de beste”, vertelde Van Mourik wel eens.

Veertien jaar achtereen speelde hij in het eerste, acht jaar lang droeg hij de aanvoerdersband. Van Mourik was een verlengde van de trainer richting de spelersgroep. Vooral in de tijd dat Vic Buckingham trainer was van Ajax. Na een nederlaag trok de Engelsman zich terug in het Ajax-restaurant, om vanuit daaruit de straftraining te bekijken. Die liet hij dan over aan Van Mourik.

Op 30 juni 1963 speelde de Ajax-captain zijn laatste wedstrijd voor Ajax. Aan een andere club dacht hij niet. Er was in die tijd voldoende interesse in de 31-jarige verdediger. ,,Maar die clubs lagen me niet. Alles was minder dan Ajax. Ik was Ajacied. Ajax ligt in mijn hart. Dat kun je verder niet uitleggen”, vertelde Van Mourik.

Ajax wenst de familie en naasten van Ger van Mourik veel sterkte toe.

Tekst en foto: Ajax.nl