Menu

Gerard van der Lem geopereerd

Oud-Ajacied Gerard van der Lem is geopereerd in het ziekenhuis van Koeweit Stad. De bondscoach van Saudi-Arabië heeft een pacemaker gekregen. De 50-jarige oefenmeester maakt het goed. Hij moet nog twee dagen in het ziekenhuis blijven, maar mag daarna waarschijnlijk met zijn vrouw naar Nederland reizen. Van der Lem verliet in oktober Ajax, waar hij Jong Ajax onder zijn hoede had, voor een avontuur in Saudi-Arabië.

Van der Lem raakte afgelopen vrijdag onwel toen hij zijn ploeg leidde bij het Arabisch kampioenschap in Koeweit. Zijn assistent Martin Koopman verving hem. ,,Gerard is door zuurstofgebrek onwel geworden. De pacemaker moet dat probleem in de toekomst voorkomen'', vertelde hij.

Zonder Van der Lem won Saudi-Arabië de titel door in de finale Bahrein te verslaan (1-0). Dat leidde tot een volksfeest in het Arabische land. De trainersstaf, naast Koopman bestaande uit de Nederlanders Ko Jager en Jan Nederburgh, en de selectie werden met de privéjet van de sultan opgehaald.

,,Op de luchthaven van Riyad zag het zwart van de mensen'', zei Koopman. ,,Ze konden dit wel gebruiken. Op het WK deed Saudi-Arabië het slecht, met een nederlaag van 8-0 tegen Duitsland.''

De nieuwe Nederlandse trainers zijn aangesteld om het in 2006 op het WK in Duitsland beter te doen. Daarbij worden kosten noch moeite gespaard. ,,Financieel kan alles hier'', aldus Koopman, die in zijn vorige baan in Congo heel wat minder gewend was. ,,Het gaat met vallen en opstaan, maar ze willen veranderen. Wij hebben in korte tijd al meer discipline in de speelwijze kunnen aanbrengen en veel dingen strakker kunnen organiseren.''

Bron: ANP