Menu
Gerrie Mühren (67) overleden

Gerrie Mühren (67) overleden

Ajax is donderdag opgeschrikt door het overlijden van Gerrie Mühren. De Volendammer speelde van 1968 tot en met 1976 in Ajax 1. Legendarisch was zijn hooghoudact in de Europa Cup 1-wedstrijd tegen Real Madrid. Bijna achteloos hield de technicus de bal op 25 april 1973 vijf keer hoog in het kolkende Bernabéu. Behalve als speler was hij ook scout bij Ajax. Gerrie Mühren is slechts 67 jaar geworden.

Gerrie Mühren werd op 2 februari 1946 geboren in Volendam. Na vijf seizoenen voor Volendam maakte de technisch begaafde stilist de overstap naar Ajax. De oudste van de broers Mühren debuteerde op 8 september 1968 voor Ajax in de wedstrijd tegen Fortuna SC (2-0). Gerrie Mühren was in de gouden jaren zeventig een onvervalste basiskracht in de Ajax-ploeg. In, maar zeker ook buiten Amsterdam werd de klasse erkend van Mühren. Zijn fijnbesnaarde techniek, loopvermogen én zijn opofferingsgezindheid werden door velen geroemd. ,,Gerrit beschikt over z’n goede traptechniek dat hij met de bal de veters uit je schoenen kan halen’’, liet Willem van Hanegem - ploeggenoot van Mühren bij Oranje - ooit bewonderend weten.

Na de karrenvracht aan Amsterdamse successen - Ajax en Mühren wonnen alles wat een club kan winnen - verliet hij club na het seizoen 1975 - 1976. Na 298 officiële optredens in Ajax 1 (72 doelpunten) volgde een overstap naar Spanje. Opnieuw was Mühren succesvol. Als speler van Real Betis Sevilla werd de Volendammer in 1977 gekroond tot Spaans Voetballer van het Jaar. ,,Het is persoonlijk mijn mooiste prijs’’, blikte Mühren daar in 2010 zelf trots op terug. ,,Vooral ook omdat er die tijd zo veel goede spelers in Spanje voetbalden. Neem Johan Cruijff en Johan Neeskens bij FC Barcelona. Ook Mario Kempes was een ster in de Primera Division. Ook toen speelde ik natuurlijk tegen Real Madrid. Wist je dat ik zeven keer tegen Real heb gespeeld en zeven keer niet heb verloren?’’

Gerrie Mühren speelde 298 wedstrijden voor Ajax. Gerrie Mühren speelde 298 wedstrijden voor Ajax.

In de legendarische Europa Cup-wedstrijd van zijn hooghoudstunt was Mühren bovendien de maker van de enige treffer. Ajax versloeg in de halve eindstrijd, in het hol van de leeuw Real Madrid: 0-1. ,,Vraag wie het enige doelpunt maakte en je zult tien namen horen. Behalve mijn naam’’, stelde de 10-voudig international met de hem kenmerkende bescheidenheid en een vleugje humor.

Jaren geleden haalde Gerrie Mühren meer herinneringen op aan zijn tijd bij Ajax: ,,Zo vond ik mijn doelpunt tegen Bayern München het mooiste. Maar ook de Ajax - Feyenoord, die we met 2-1 wonnen door een doelpunt van mij en één van Arnold net voor tijd, was schitterend”, sprak hij eind 2003. Naast zijn debuut in Ajax 1 sprak Mühren in 2008 vol trots over de jubileumtreffer die hij ooit maakte als Ajacied. ,,Ajax speelde tegen Telstar en direct na de aftrap stond iedereen van ons in het strafschopgebied van Telstar. Ik snapte er niets van en sloot ook maar aan. Swart legde de bal terug en drie man maaiden er overheen. Ik kon de bal zo intikken en kreeg een staande ovatie. Ik begreep er niets van. Bleek mijn goal het duizendste doelpunt van Ajax in eredivisieverband te zijn. Die wilde iedereen wel scoren. Iedereen wist het ook, behalve ik!”

Tot ver na zijn carrière bleef Gerrie Mühren actief met een bal. Samen met broer Arnold organiseerden de Mührens voetbalclinics op de Nederlandse amateurvelden. Alles om de voetbaljeugd plezier in het voetbal bij te brengen. Want dat was voetbal toch vooral voor Gerrie Mühren: plezier, heel veel plezier.


Ajax wenst de nabestaanden van Gerrie Mühren veel sterkte met de verwerking van dit verlies. Ajax zal niet aanstaande zondag bij PSV, maar aanstaande woensdag bij het bekerduel met FC Volendam uitgebreid stil staan bij het overlijden van de oud-speler.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst