Menu

Geslaagde eerste HET-Ajaxdag

Ajax heeft woensdagmiddag op De Toekomst de eerste voetbalactiviteit rond het samenwerkingsverband met de HET (Hoofd-, Eerste en Tweede klasse) gehouden. Vanaf een uur 's middags kwamen 32 jeugdteams in actie op HET Ajax F-juniorentoernooi. Winnaar werden de eigen Ajax-pupillen. Een combinatieteam van Jong Ajax, Ajax zaterdag en Ajax A-junioren en het team HET-combinatie sloten de dag af met een vriendschappelijk duel. Met 2-2 bleven de teams in evenwicht.

Henny de Regt, ruim acht jaar werkzaam bij Ajax en momenteel hoofd opleidingen bij HFC Haarlem, is namens Ajax contactpersoon met de HET. De Regt keek tegen half zeven terug op een mooie middag. ,,Dit toernooi is geslaagd. Het was altijd al een wens van Ajax om een groot juniorentoernooi met amateurteams te organiseren. Toen ontstond het idee om dit toernooi in de herfstvakantie te houden. Met de twintig clubs van HET aangevuld met clubs uit de omgeving tot 32 teams.”

Dit jeugdtoernooi was de eerste activiteit in het eerste jaar dat het samenwerkingsverband bestaat. Aan het einde van de maand volgt de tweede: een demonstratietraining bij Roda’23 door Patrick Ladru, jeugdtrainer bij Ajax. In februari is het de bedoeling dat een forumavond wordt gehouden, waarin met een prominente Ajacied over het amateurvoetbal wordt gesproken. Een vierde activiteit is al enige tijd in werking. Per thuiswedstrijd van Ajax 1 krijgen drie clubs van de HET de gelegenheid met een elftal naar de Arena te komen.

Plannen genoeg dus met HET, maar wat is er het afgelopen jaar gerealiseerd? ,,In dit jaar hebben we vooral samengewerkt rond het uitwisselen van spelers”, aldus De Regt. ,,Jeugdspelers die Ajax verlaten en niet teruggaan naar hun oude club kunnen we bij een andere club onderbrengen. Je moet het zien als een soort vacaturebank. Om een voorbeeld te geven: We kregen een telefoontje van een club die een keepersprobleem had. Zo´n club helpen wij dan. Wij hebben genoeg contacten en weten bijvoorbeeld van spelers die bij Ajax of Haarlem zijn vertrokken, dat zij wel geschikt zijn. Ook was er een club die verlegen zat om een jeugdtrainer. Ook die hebben we geholpen.”

Ajax won het F-toernooi door in de finale met 5-1 te winnen van Volendam. ,,Ja, beetje slechte gastheer hè”, grijnsde De Regt. ,,Maar de dag is geslaagd. We hebben geluk gehad met het weer, want het dreigde wel de hele tijd, maar regenen deed het niet. De Toekomst is natuurlijk een goede accommodatie en de velden waren prima. Vandaag was het een F-juniorentoernooi, maar volgend jaar - we willen dit toernooi wel continueren - kan dat best een andere leeftijdsgroep zijn.”

John van ’t Schip reikte tegen half zeven de bekers uit aan de vier finalisten, KFC, Hoofddorp, Volendam en uiteraard winnaar Ajax. Daarna moest hij zich voorbereiden op de wedstrijd van Jong Ajax tegen HET die als afsluiting van de dag diende. Hoewel Van ´t Schip in zijn eerste wedstrijd als coach slechts vijf eigen spelers in het veld had lopen, liet hij zich af en toe goed horen. Het elftal was aangevuld met jongens van Ajax zaterdag en enkele A-junioren onder wie de keeper van de A2, Jeffrey Janssen.

Voor de spelers van de zaterdagafdeling was het een interessante avond. ,,Dit was erg leuk”, vond Marc Geestman, in zijn dagelijkse voetballeven aanvoerder van Ajax-zaterdag. ,,Vroeger woonde ik in de buurt bij Van ´t Schip en stond ik elke week voor de deur om een foto te vragen. Nu speelde ik eens onder hem. Dat is toch wel aardig. Ik heb overigens een keer eerder bij Jong Ajax gezeten. Tijdens de finale van het Hilversum-toernooi tegen Manchester United zat ik op de bank. Vooral te bidden dat ik er niet in hoefde. Want dat was het team van de lichting Kluivert. Die waren dus echt goed. Veel te goed voor mij om tussen te lopen.”

Geestman vormde het centrale verdedigingsduo met zijn zaterdagse teammaat Marc Wolthuis. Beiden speelden alleen de eerste helft, waarna de andere zaterdagvoetballers Jamal Akachar en Jamal Ahadouch de honneurs waarnamen.

Zij kregen tenminste wat doelpunten te zien, want bij rust was het nog 0-0, maar in de tweede helft kwam het combinatieteam van HET op voorsprong door een van richting veranderd schot van Tarik Lehiba (EDO). Stefano Seedorf zorgde voor de gelijkmaker en - toeval of niet - korte tijd daarna zette neef Clarence Oranje in Wenen op voorsprong. Maar lang genieten van zijn goal kon de aanvoerder van deze avond niet, want Heldoorn kopte de gasten naar 1-2. Vier minuten voor tijd zette Michael Krohn-Dehli Ajax weer naast HET door de rebound binnen te prikken, waardoor het officieuze debuut van Van 't Schip niet op een nederlaag uitdraaide.

Van ’t Schip vond het geen verloren avond. ,,Aan elke wedstrijd heb je wat. Ik keek vanavond vooral naar de jongens waar ik mee werk en zag dingen waar ik op de training verder mee kan. Ik vond het vooral erg onrustig. Komt ook omdat de spelers elkaar niet kenden, maar ook omdat ze alles in een te hoog tempo wilden uitvoeren. Hoewel we de hele wedstrijd sterker waren, ontbrak de laatste pass keer op keer. Omdat we daar niet secuur genoeg in waren, kregen we geen kansen. Daardoor was het moeilijk.”