Menu

Geslaagde rentree John O'Brien ondanks verlies

Jong Ajax heeft in het Philips Stadion in Eindhoven een 1-0 nederlaag geleden tegen Jong PSV. John O'Brien maakte een geslaagde rentree in het team van John van 't Schip en speelde een uur. Mido werd door de trainer een kwartier voor tijd gewisseld. Van 't Schip was ontevreden over het spel van de Egyptenaar.

De wedstrijd tussen Jong PSV en Jong Ajax werd niet zoals gebruikelijk op De Herdgang afgewerkt. Op het trainingscomplex van PSV is een verbouwing aan de gang en uit veiligheid verschoof PSV het duel naar het stadion. Want de Eindhovense ploeg wilde per se dat de wedstrijd doorging om Park, Van der Schaaf en Leandro wedstrijdritme te laten opdoen.

De nederlaag was volgens John van ´t Schip niet helemaal een afspiegeling van de verhoudingen. Een punt had zijn jonge ploeg best mee naar huis mogen nemen. En daar leek het in de slotfase ook nog op. Daniël de Ridder zette pal voor tijd goed voor en Michael Krohn-Dehli leek de gelijkmaker binnen te werken. Helaas redde een PSV-verdediger op de doellijn.

Grote kansen kregen beide ploegen gedurende de hele wedstrijd niet. Tot Evren in de 51ste minuut de Eindhovenaren op het dramatisch slechte veld op voorsprong bracht. ,,Beide ploegen waren eigenlijk vanaf het begin tegen elkaar opgewassen", vond Van ´t Schip. ,,Ons team was een stuk jonger dan dat van hun. Bij ons speelden wel O'Brien, Yakubu en Mido mee. Maar afgesproken was dat Yakubu en O'Brien de wedstrijd niet vol zouden maken."

Yakubu werd na rust gewisseld. John O'Brien mocht na een uur spelen de douches opzoeken. O'Brien: ,,Ik hoorde vanmiddag op de club dat ik een uur zou spelen en niet de hele wedstrijd. Ik zou het zelf aangeven als ik moe werd. Dat werd ik niet, het ging lekker. Ik speelde tegen Park en ook Leandro kwam regelmatig mijn kant uit. Park kende ik nog van het WK. Ook toen speelde ik in rechtstreekse duels tegen hem, al was dat op het middenveld. Hij is een technisch goede voetballer, maar ik denk dat hij nog moet wennen aan het voetbal hier."

Voor de Amerikaanse linksback moet het spelen van een wedstrijd ook wennen zijn geweest. ,,Ach, niet echt. Het is wel zo dat als je terugkomt na een lange periode dat het af en toe moeilijk is om in te schatten wat je moet doen. Op zich ging het wel goed, maar er waren een paar momenten dat ik het niet goed wist. Dan moet je meer op gevoel spelen. Een uur spelen hield ik goed vol. Of het genoeg is om ook tegen Arsenal te kunnen spelen, weet ik niet. Dat is wel een ander niveau en een heel grote stap. Maar het moet binnenkort wel gebeuren."

Wat binnenkort ook moet gebeuren is dat Jong Ajax weer punten gaat pakken, vindt Van 't Schip. ,,We zitten met dit team niet in een ideale situatie. Ik heb geen vaste kern, maar we moeten toch eens punten gaan halen, anders raken we te ver achterop. Ondanks de problemen moeten we bij de eerste vijf eindigen."

Jong Ajax scoorde niet, ondanks dat Van 't Schip met Mido eindelijk eens een echte spits in zijn elftal had. ,,Op papier ja", schamperde de trainer die de Egyptenaar in de 73ste minuut naar de kant haalde. ,,Ik wil niet te veel zeggen over die wissel, maar als hij goed had gevoetbald was Mido gewoon blijven staan."

Wel tevreden was Van 't Schip over John O'Brien, die volgens de trainer een degelijke en geconcentreerde wedstrijd speelde. Bovendien complimenteerde de coach Thomas Vermaelen. De jonge Belg speelde opnieuw zeer verdienstelijk in het hart van de defensie.

De volgende wedstrijd speelt Jong Ajax komende donderdag op de Toekomst. Tegenstander is Jong NAC.

Opstelling Jong PSV:
Coutinho, Verhaegh, Van Boxel, Van der Schaaf, Garritsen, Takak, Stojanovic, Park, Evren (85’ Edno), Leandro en Gakhokidze.

Opstelling Jong Ajax:
Zwinkels, Kuyala, Mofokeng, Vermaelen, O’Brien (60’ Rustenberg), Yakubu (45’ Lindgren), Seedorf, Akachar. Krohn-Dehli, Mido (73' Cameron) en De Ridder.