Menu
Getransformeerde Boukhari leidt Ajax naar zege

Getransformeerde Boukhari leidt Ajax naar zege

Toen het stadion al praktisch was leeggestroomd en zijn ploeggenoten de kleedkamer ombouwden tot tijdelijke feestzaal, verliet hij als laatste Ajacied het veld, de Johan Cruijff Schaal stevig onder de arm geklemd. Niet voor niets wilde Nourdin Boukhari langer dan wie dan ook genieten van dit moment van glorie. Ajax' eerste aansprekende succes van het seizoen ging gepaard met een bijzonder sterk optreden van de gewezen linksbuiten van weleer. Boukhari had als creatief brein op het middenveld een doorslaggevend aandeel in de zege op PSV (2-1).

De gedaanteverwisseling van Boukhari kondigde zich al eerder aan, maar tot dusver bleef zijn rol als linkshalf beperkt tot experimentjes tijdens de trainingen en oefenwedstrijden tegen amateurteams. Danny Blind verkondigde intern al bij zijn aanstelling als hoofdtrainer van Ajax dat hij in de Marokkaan eerst en vooral een speler zag voor de linkerplek op het middenveld. Vrijdagavond herhaalde Blind die visie voor het verzamelde journaille. ,,Boukhari ontbeert in mijn ogen de pure snelheid die een flankspeler nodig heeft. Maar hij is een jongen die het spelletje 'ziet', die diepgang heeft en die een goal kan scoren. Daarom vind ik dat hij op zijn plaats is op het middenveld."

In de eerste officiële wedstrijd van het seizoen kreeg Boukhari prompt de gelegenheid om die eigenschappen te etaleren voor een groter publiek. Blind had al aangekondigd dat hij Wesley Sneijder vanwege een lichte voetblessure rust zou gunnen en daarbij kwam dat de multifunctionele Olaf Lindenbergh een dijbeenkwetsuur opliep tijdens de demonstratiewedstrijd tegen FC Omniworld, die onderdeel was van Ajax' open dag. Dat maakte de weg vrij voor Boukhari, die zijn kans met beide handen aangreep.

Vanaf het eerste fluitsignaal, toen de andere Ajacieden nog nadrukkelijk zoekende waren naar het juiste gevoel, nam de getransformeerde linksbuiten volop initiatief. Niet alleen door voor zichzelf een weg naar het Eindhovense doel te zoeken, maar vooral ook door ploeggenoten een duwtje in de juiste richting te geven. Vrijwel alle gevaarlijke momenten die ontstonden, hadden Boukhari als ingenieur. Niet toevallig pakte vooral de wisselwerking met Ryan Babel erg goed uit. Meerdere keren passte Boukhari de bal precies op maat in de diepte, exact zoals hij het zelf gewild zou hebben - in zijn vorige leven als linkerspits.

Precies op die manier onstond Ajax' eerste grote kans. Na tien minuten legde Boukhari de bal in de ruimte achter PSV's rechtsback André Ooijer, waarna Babel een voorzet op maat afleverde. Angelos Charisteas schoot naast, zoals de Griek wel vaker bewees aanvallend niet lekker in de wedstrijd te zitten. Een tweede opgelegde mogelijkheid volgde tien minuten later. Hedwiges Maduro stoomde op vanaf het middenveld en werd aangespeeld door Boukhari. De bal hobbelde nog wel langs PSV-keeper Gomes, maar was te zacht ingeschoten om het doel te halen. Timmy Simons bracht redding op de lijn.

Het waren schaarse hoogtepunten in een eerste helft waarin beide ploegen oogden als beginnende dansers op een openingsbal: zoekend naar elkaars ritme en mogelijkheden. Slechts één voetballer swingde ook toen al. Boukhari verzond een heel fijne, gekromde pass naar de andere flank, maakte de bal magistraal vrij op de zijlijn en schudde Ibrahim Afellay af door de bal naar Urby Emanuelson te hakken. Bijna had hij Ajax nog voor rust op voorsprong gebracht, maar het schot werd door Gomes over de lat getikt.

De oprispingen van Boukhari en veelvuldig balbezit bezorgden Ajax een virtueel overwicht. Zoals wel vaker bleek dat beeld niets waard, toen PSV vroeg in de tweede helft aan de leiding kwam. Profiteren van stilstaande situaties was vorig seizoen een handelsmerk van de Brabanders en ze bleken het nog niet verleerd. Wilfred Bouma scoorde uit een hoekschop, nadat Angelos Charisteas en John Heitinga elkaar in de weg liepen. Dat had de Amsterdammers moedeloos kunnen maken. Zeker toen Boukhari even later een prachtige aanval afsloot met een tikje langs de verkeerde kant van de paal en Maduro iets later hetzelfde deed, had een fatalistisch gevoel kunnen postvatten: 'Het mag gewoon niet zo zijn vanavond.'

Het tegenovergestelde gebeurde, want de aanvalslust van Ajax won gaandeweg aan overtuigingskracht. Ook een afgekeurde treffer van Nigel de Jong (hij kopte vanuit buitenspelpositie een vrije trap van Boukhari tegen de touwen) bracht daar geen verandering in en de ploeg werd daar uiteindelijk voor beloond. Twintig minuten voor tijd zorgde Boukhari voor de gelijkmaker. Weer nam de uitblinker een vrije trap, maar dit keer zocht hij niet het hoofd van een medespeler, doch koos hij verrassend voor de verre hoek van het doel: 1-1.

Vijf minuten later werden de krachtsverhoudingen op het veld eindelijk weerspiegeld in de stand op het scorebord. Ryan Babel zette Ajax op voorsprong, na een simpel maar effectief een-tweetje met Boukhari. De 2-1 overwinning was een terecht resultaat, zo verklaarden ook de twee trainers na afloop. Blind: ,,Ik vond het een verdiende overwinning, maar het had best anders kunnen lopen. Ik ben blij met de winst, maar vooral ook met de manier waarop. Zeker in de tweede helft speelden we dwingend, naar voren denkend en we creëerden kansen."

En ook de man van de avond was uiteraard content. ,,Het ging lekker", klonk het understatement uit de mond van Nourdin Boukhari. ,,Ik voel me helemaal op mijn plek op het middenveld. Van daaruit kan ik prima mijn weg naar het doel zoeken en goals proberen te maken."

Bekijk het fotoverslag >>

Klik hier en stem op de Ajacied van de wedstrijd >>