Menu

Gevarieerde training in aanloop op belangrijk duel tegen Roda

Onder grote belangstelling werkte Ajax op Goede Vrijdag een gevarieerde training af. Op en rond het veld was het een drukke bedoening op deze voor velen vrije dag. Maar de Ajacieden konden het niet rustig aan doen, zo net voor Pasen. Zaterdag wacht immers Roda JC. ,,Een heel belangrijke wedstrijd", vindt trainer Ronald Koeman. ,,Het resultaat van dat duel kan wel eens zwaar meewegen bij het duel in Milaan."

Looptrainer Laszlo Jambor had deze vrijdag een aardig traject uitgedacht voor de Ajacieden, die zich onder aanvoering van Rafael van der Vaart en Cristian Chivu over de schuimrubberen balken lieten jagen. De balken lagen kort op elkaar en Wesley Sneijder kon dan ook zijn lachen niet houden toen hij één van de balken omver stootte en zo zijn achterliggende ploeggenoot met een extra hindernis opzadelde.

Ook alle geblesseerden, op Heitinga en Timmer na, stonden op het veld. Zelfs Hatem Trabelsi, die de laatste dagen binnen aan zijn programma werkte, liep buiten zijn rondjes. Hij was in goed gezelschap, want aan de zijde van Wamberto keuvelde de Tunesiër ontspannen zijn rondjes aan elkaar.

Nigel de Jong deed de conditietraining en een kleine rondo met de groep mee, maar haakte af toen de grote ronde met twee partijen van start ging. De verdediger verkoos toen de looptraining weer. ,,Hij redde het nog niet een hele training mee te doen", aldus Koeman. ,,Ook Bergdølmo is niet fit. Daarbij is niemand nog teruggekomen van een blessure. Dat betekent dat we ten opzichte van afgelopen woensdag weer een speler minder hebben. Dus niet zeventien, maar slechts zestien man. Als er een paar man geblesseerd is, is dat niet zo heel lastig, maar nu het er tien of elf zijn, worden we wel erg beperkt in de mogelijkheden. De vooruitzichten naar woensdag toe als we tegen AC Milan spelen, zijn gunstiger. We verwachten dat Pienaar, Galasek en Trabelsi dan weer fit zijn."

Na de rondo's was het tijd voor afwerking op doel. Vanuit het midden werd de bal strak naar rechts gepasst waar O'Brien en Van der Meyde de voorzet moesten geven. Voorin stonden dan mensen klaar die de bal hard achter Lobont, Stekelenburg of Didulica moesten jagen.

Uiteraard ontbraken ook de vrije trappen niet. Roda-doelman Roorda kan zijn borst nat maken, want Wesley Sneijder loert op een doelpunt uit de spelhervatting.

Koeman ziet de wedstrijd tegen Roda JC als een cruciaal duel. ,,Als we winnen, kan dat rust geven naar woensdag toe. Want dan blijven we in ieder geval tweede. Het is rustiger dan wanneer je opnieuw een teleurstelling krijgt door in punten achter te komen op Feyenoord. Als dat gebeurt, wordt het een stuk moeilijker."

Er wordt door het zware programma veel gevraagd van zijn spelers. Sommigen kunnen dat niet aan, van anderen wordt te veel verwacht. ,,Zoals bijvoorbeeld van Rafael van der Vaart", nam de trainer het voor zijn pupil op. ,,Wat hij heeft gebracht was buitengewoon voor een jongen van zijn leeftijd. Het is niet eerlijk om hem daarop vast te pinnen. Dit seizoen is voor hem door die blessures zeer onregelmatig geweest, maar het kan best zo zijn dat hij er morgen weer twee maakt."

Of Ajax mentaal klaar is voor de zware week, weet de trainer niet. ,,Ik kan niet in de hoofden kijken, maar ik weet wel dat de frisheid er nog steeds is. De spelers willen volgend jaar weer Champions League spelen en beseffen dat de kans op de tweede plaats groter is dan het winnen van de Champions League."