Menu
Gevoelige nederlaag Ajax A1

Gevoelige nederlaag Ajax A1

Ajax A1 heeft zaterdag een vervelende thuisnederlaag geleden. Op sportcomplex de Toekomst ging de A1 met 2-5 onderuit tegen de leeftijdsgenoten van De Graafschap. En dat terwijl het team van Frank de Boer bij rust nog op een 2-1 voorsprong stond.

De thuisnederlaag zorgde ervoor dat een mooie serie van vier overwinningen op rij doorbroken werd. Een zure verliespartij, zeker ook omdat de concurrentie zaterdagmiddag wel won. Feyenoord A1 is de nieuwe koploper. De Rotterdammers versloegen Vitesse met 5-3. Ook de nieuwe nummer 2, Heerenveen/Emmen, maakte geen fout tegen NEC/FC Oss (5-3). Daardoor zakte Ajax van de eerste naar de derde plaats.

Frank de Boer had tegen De Graafschap A1 weer zijn ‘Ajax-pet’ op. Afgelopen week was de trainer van Ajax A1 als assistent-bondscoach druk met de EK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal. Zaterdag was hij weer eindverantwoordelijk voor de A1.

Aanvoerder Dico Koppers, hier op archieffoto, zag zijn elftal met ruime cijfers verliezen. Aanvoerder Dico Koppers, hier op archieffoto, zag zijn elftal met ruime cijfers verliezen.

In de eerste helft leek er nog weinig aan de hand. Ajax A1 speelde goed en de eerste tegengoal (rake kopbal uit vrije trap van spits Piotr Parzyszek) werd snel ongedaan gemaakt. Drie minuten na de 0-1 trok Jody Lukoki de stand in de 21e minuut gelijk. Op aangeven van Lesley de Sa tikte de buitenspeler de bal van dichtbij binnen.

Ajax A1 kreeg na de gelijkmaker kansen op meer. Tom Boere en Youssef Fennich waren in de buurt van een doelpunt. Het bleek de opmaat naar Ajax’ tweede treffer, die na 37 minuten viel. Een mooie aanval, opgezet door Lukoki, eindigde via een voorzet van Boere bij Davy Klaassen, die de bal binnenschoot: 2-1. ,,Daarna hadden we onszelf meer moeten belonen en nog voor rust naar 3 of 4-1 moeten uitlopen”, sprak De Boer na afloop.

Na een uur spelen kwam De Graafschap opnieuw op gelijke hoogte. Onder toeziend oog van de oud-spelers Stefan Pettersson, Ronald Koeman en Sjaak Swart (allen bij Ajax voor de reünie van oud-spelers) schoot Coner Cavlan een vrije trap achter keeper Warner Hahn: 2-2. Voor de tweede keer werd Ajax daarmee door een spelhervatting geklopt.

Acht minuten na de nieuwe gelijkmaker werd het nog erger voor Ajax. Met een geweldig schot van zo’n 25 meter lifte De Graafschap-spits Parzyszek de 2-3 over de verslagen keeper Hahn heen. ,,Daarna gingen bij ons de kopjes naar beneden”, constateerde De Boer. ,,Dat had niet mogen gebeuren. Laat het een goede les zijn.”

Doordat ‘de koppies’ gingen hangen werd de nederlaag uiteindelijk nog groter. Kort nadat De Boer met Terell Ondaan een extra spits had ingebracht, scoorde De Graafschap opnieuw tegen. In 89e minuut werd de eindstand uiteindelijk op 2-5 bepaald.

Volgende week is de A1 vrij. Het weekend erop gaat Ajax op bezoek bij de nieuwe koploper Feyenoord. ,,Natuurlijk is het altijd vervelend dat je niet direct een week later al kans op revanche hebt”, vond De Boer. ,,Maar, aan de andere kant: voor Feyenoord hoef ik de jongens niet te motiveren. We hebben we nu twee weken de tijd om daar helemaal fit en op en top gemotiveerd aan de start te verschijnen.”

Opstelling Ajax A1: Warner Hahn, Ruben Ligeon, Joël Veltman (46. Mitchell Dijks), Stefano Denswill, Dico Koppers, Youssef Fennich (66. Ricardo Kip), Davy Klaassen, Joeri de Kamps (76. Terell Ondaan), Jody Lukoki, Tom Boere, Lesley de Sa.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst