Menu

Glad veld voor Moeneeb Josephs

Onder leiding van keeperstrainer Will Coort werkte Moeneeb Josephs maandagochtend zijn eerste training op drassige Amsterdamse bodem af. De 23-jarige Zuid-Afrikaanse keeper, die een week stage loopt bij Ajax, moest zelf ook wennen aan het weer.

,,In Zuid-Afrika was het toen ik weg ging 28 graden. Hier is het glad en dat is even wennen bij het keepen. Maar in Zuid-Afrika kunnen we soms ook enorme plensbuien hebben, dus het is niet nieuw voor me", vertelt de 1.84 meter lange keeper.

Moeneeb Josephs hoopt in Amsterdam een contract af te dwingen. En dat straalt de goedlachse keeper ook uit. Tijdens de training is hij gretig en keept fel. Wat opvalt, is zijn explosiviteit en de enorme kracht die hij in zijn acties legt. Naast goed keepen, laat Josephs zien dat hij ook goed kan voetballen. Volgens Tonny Bruins Slot, die hem tijdens de oefeningen nauwlettend in de gaten houdt, heeft 'deze jongen vaak op straat gevoetbald.' De schaarbeweging waarmee hij Jong-Ajaxkeeper Henrik Moisander passeert is dan ook vloeiend uitgevoerd.

In Amsterdam verblijft hij deze week in een hotel. Alleen voelt hij zich niet onder. ,,Ik word heel goed opgevangen door alle mensen hier. Wat me opvalt is dat iedereen juist heel warm is. Je kan zien, dat Ajax echt een familie is. Verder helpt Steven Pienaar me veel. We kennen elkaar goed uit Zuid-Afrika. Ik heb het dus prima naar mijn zin", vertelt hij in het Engels.

Maar Nederlands kan hij ook begrijpen en zelfs een beetje spreken. Zuid-Afrikaans lijkt namelijk veel op onze taal. En dat blijkt te redelijk kloppen. Goed verstaanbaar noemt hij de keeperstermen 'links', 'rechts' en 'over je schouder' op. Alleen bij 'man on' happert de communicatie. Er verschijnt een tevreden glimlach op zijn gezicht wanneer hij juist heeft geleerd dat dit 'op je man' is.

Hoewel Josephs het afgelopen seizoen werd uitgeroepen tot 'PSL Player of the YearÂ’, zul je hem niet kunnen betrappen op arrogant gedrag of kapsones. Iedereen wordt steevast aangesproken met Sir. En Will Coort hoort geen tas met ballen te dragen. Hij is 'The Coach', dus na afloop van zijn korte interview wordt de ballentas zonder twijfel van de schouder van Coort overgenomen.