Menu
Globetrotter Van der Wiel is er klaar voor

Globetrotter Van der Wiel is er klaar voor

Gregory van der Wiel (23) is maandag aan het nieuwe seizoen begonnen. Samen met Nicolai Boilesen, Christian Eriksen en Kolbeinn Sigthórsson sloot de rechtsback van Ajax en Oranje weer bij de groep aan. De afgelopen twee maanden zag hij de halve wereld. Deze week is de globetrotter opnieuw van huis tijdens het trainingskamp van Ajax in het zuiden van Duitsland.

Als iemand weet hoe het is om in een vliegtuig te zitten is het Gregory van der Wiel wel. Kort na het kampioenschap vloog hij in drie weken tijd naar Amerika, Brazilië en Uruguay. De oefentrips met Ajax (Washington DC en Portland) en Oranje (Zuid-Amerika) bleken slechts een voorbode van de wereldreis die hij tijdens zijn vakantie ging maken. In vergelijking met de vele uren boven de wolken, leek de eerste reis van het nieuwe seizoen (Amsterdam - Nürnberg) op voorhand een peulenschil voor Van der Wiel. Toch was de 660 kilometer grappig genoeg de minst voorspoedige reis van de afgelopen maanden. ,,Dit was de slechtste vlucht van allemaal. Door de vertraging en turbulentie verliep het niet helemaal voorspoedig.”

De vakantie heeft Van der Wiel zichtbaar goed gedaan. De vier vrije weken brachten hem via Curaçao in Miami en Las Vegas. Vervolgens werden de hagelwitte stranden van de Bahamas en Bali aangedaan. Een betere manier om te ontspannen was er niet voor de 24-voudig international. ,,Ik vind het mooi om wat van de wereld te zien”, zegt de verdediger na afloop van de eerste training op Duitse bodem. ,,Het is niets voor mij om maar op één plek te zitten. Gelukkig kreeg ik afgelopen maand de kans om heerlijk te ontspannen op een paar prachtige plekken.”

,,Het doel voor het nieuwe seizoen is dan ook simpel: opnieuw kampioen worden.” ,,Het doel voor het nieuwe seizoen is dan ook simpel: opnieuw kampioen worden.”

Van der Wiel doet zijn verhaal exact een jaar na de verloren WK-finale tegen Spanje. De rechtervleugelverdediger is er op zijn eerste werkdag in het seizoen 2011-2012 meerdere keren aan herinnerd. ,,Het jaar is voorbij gevlogen. Ik heb vandaag wel een paar keer teruggedacht aan het WK. Het waren mooie weken, maar uiteindelijk ook teleurstellend vanwege de verloren finale. Toch zijn nu een jaar later toch ook veel mooie herinneringen blijven hangen.”

Twaalf maanden na de eindstrijd in Zuid-Afrika werkte de verdediger zijn eerste oefensessie van het nieuwe seizoen met Ajax af. Op de velden van SG Quelle Fürth deed hij een deel met de groepstraining mee. Daarna werkte hij met Nicolai Boilesen, Christian Eriksen, Eyong Enoh en Kolbeinn Sigthórsson een speciaal parcours af met conditietrainer René Wormhoudt. Van der Wiel doorstond de oefeningen met gemak. ,,Tijdens mijn vakantie heb ik ook voor mezelf getraind. Ik heb geregeld gelopen en stabiliteitsoefeningen gedaan. Ik wilde niet helemaal in het diepe vallen. Nu kan ik weer lekker fit bij de groep aansluiten.”

In alles straalt Van der Wiel uit dat hij zin heeft in het nieuwe seizoen. ,,Die vier weken vrij hebben me goed gedaan. Het was top dat de trainer me de rust heeft gegund die ik na een lang seizoen (en naweeën van het WK, red.) nodig had. Ik vond het ook echt leuk om de boys vanochtend weer op de club te zien. Even lekker praten met elkaar en uitkijken naar het nieuwe seizoen. Met de nieuwe aankopen zijn we er ten opzichte van het kampioensjaar een stuk op vooruit gegaan. We zijn er als team sterker op geworden. Bovendien beginnen we nu al vanaf de voorbereiding met Frank de Boer. Hij gaat ons alleen nog maar beter maken. Het doel voor het nieuwe seizoen is dan ook simpel: opnieuw kampioen worden.”

Tekst: Ajax.nl/ Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Van der Wiel vloog tijdens zijn vakantie de halve wereld over. Van der Wiel vloog tijdens zijn vakantie de halve wereld over.
Exact een jaar geleden speelde Van der Wiel de WK-finale. Exact een jaar geleden speelde Van der Wiel de WK-finale.