Menu
Globetrotter Versleijen nu in Kaapstad

Globetrotter Versleijen nu in Kaapstad

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze zeventiende aflevering van dit seizoen presenteren we Jan Versleijen de nieuwe interim-hoofdcoach van Ajax Cape Town.

Jan Versleijen is de nieuwe interim-hoofdtrainer van Ajax Cape Town. De geboren Limburger zat deze week voor het eerst op de bank bij de oefenduels van de Kaapstadse Ajacieden en is daarmee de derde coach van dit seizoen voor de groep. Maarten Stekelenburg begon als hoofdverantwoordelijke aan de voetbaljaargang 2012/2013. De wegen van Stekelenburg en Ajax Cape Town scheidden in oktober toen de resultaten achterbleven bij de verwachtingen. In de tussenliggende maanden nam Jan Pruijn de honneurs waar en nu de nieuwe interim-hoofdcoach is aangesteld zal Pruijn zijn taak als technisch manager weer vervullen.

Voetbal voerde de inmiddels 57-jarige Jan Versleijen over de hele wereld. Na dienstverbanden bij Nederlandse clubs als VVV-Venlo, Dordrecht, Go Ahead en Roda JC volgden clubs in Japan, de Verenigde Arabische Emiraten en Australië. In november 2012 streek de voetbalnomade in Kaapstad neer. ,,Vanaf het seizoen '95-'96 ben ik onafgebroken in het buitenland geweest. Dat had ik vooraf zo niet gepland, maar ik vind het wel interessant om voetbalideeën op een groep over te brengen waar een andere taal, andere gewoonten en een andere cultuur zijn. De Ajax-filosofie komt dicht in de buurt bij hoe ik over voetbal denk. In sommige landen was het moeilijk om dat over te brengen, maar hier bij Ajax Cape Town was het instapniveau veel hoger dan bij die andere buitenlandse clubs. Hier wordt al vanaf de jeugdopleiding gewerkt volgens die speelwijze. Dan kan je aan de details gaan werken."

En die details zijn heel belangrijk want Versleijen heeft tot het einde van het dit seizoen één doelstelling: ,,Ik moet Ajax in de PSL-league zien te houden. We staan nu drie punten boven de degradatiestreep en Ajax moet in deze divisie blijven. Dat is voor de club belangrijk, maar ook voor Ajax Amsterdam. Je zou kunnen stellen dat het van levensbelang is. Het is een opgave, maar wel eentje met vooruitzicht. De hele achterhoede en het hele middenveld bestaat uit jongens die door deze club zijn opgeleid. Alleen in de voorhoede staan jongens die zijn gehaald, maar ook van hen hebben enkelen in het verleden al bij Ajax Cape Town gespeeld. Dat geeft ze een voorsprong op spitsen aan wie je eerst nog de speelwijze moet uitleggen. Ik heb veel vertrouwen in deze jonge jongens. De oefenwedstrijden hebben mij ook laten zien dat het er goed uitziet, maar nu is het afwachten hoe ze omgaan met de druk van de competitie."

Het contract van Versleijen loopt tot het einde van dit seizoen. ,,Ik heb wel de intentie om verder te gaan bij Ajax Cape Town. Maar laten we het eerst maar eens een half jaar aanzien. Ik heb vier jaar in Australië gewerkt en ook daar heb ik het eerst een half jaar aangekeken. Gaat het goed dan kunnen we doorgaan."

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto: Ajax Cape Town/Mark Meijer