Menu
Go Ahead Eagles - Ajax: 3 internationals

Go Ahead Eagles - Ajax: 3 internationals

Ajax reist zondag naar Deventer voor het uitduel met Go Ahead Eagles. Diverse spelers kwamen in het verleden uit voor beide clubs. Onder anderen de oud-internationals Ruud Geels, Nico Rijnders en Marc Overmars maakten ooit hun opwachting bij Go Ahead, voordat zij bij Ajax neerstreken.

Ruud Geels
Geels start zijn profloopbaan bij Telstar en belandt via Feyenoord in 1970 bij Go Ahead Eagles. Na twee goede seizoenen aan de Deventer Vetkampstraat maakt hij de overstap naar Club Brugge. Evenals bij zijn vorige clubs scoort de aanvaller ook bij de Belgische topclub dat het een lieve lust is, hetgeen ook niet onopgemerkt blijft bij Ajax, dat de Noord-Hollander in 1974 inlijft. Ook bij de Amsterdammers toont Geels zijn scoringsdrift; de spits laat zich als Ajacied viermaal op rij kronen tot topscorer van de Eredivisie. Drie van zijn vele treffers maakt de kopspecialist in De Adelaarshorst tegen zijn oude club Go Ahead. Saillant genoeg verliest hij daar met Ajax tweemaal, speelt hij een keer gelijk en stapt hij alleen in het seizoen 1975-1976 als winnaar van het veld in Deventer. Na zijn vertrek uit Amsterdam speelt de 20-voudig international nog voor onder meer RSC Anderlecht en PSV.

Nico Rijnders
De veel te vroeg overleden Rijnders begint zijn carrière in 1965 bij NAC in zijn geboortestad Breda. Na drie jaar verkast de middenvelder echter naar Go Ahead, waar hij al na een seizoen wordt weggeplukt door Ajax. Daar wint hij in twee jaargangen onder meer de Europa Cup 1, de voorloper van de huidige UEFA Champions League. Rijnders houdt het na de winst in Europa bij Ajax voor gezien en vertrekt naar Club Brugge. De geboren Brabander kampt in België evenwel met hartproblemen, die hem in het najaar van 1972 doen besluiten te stoppen met voetbal. Ruim drie jaar later overlijdt de 8-voudig international op slechts 28-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartkwaal.

Marc Overmars
Overmars maakt in het seizoen 1990-1991 zijn debuut bij Go Ahead Eagles in de eerste divisie. Ruim achttien jaar later hangt de vleugelaanvaller bij diezelfde club en op hetzelfde niveau zijn voetbalschoenen aan de wilgen. In de tussenliggende tijd realiseert de huidige directeur spelersbeleid van Ajax een glansrijke loopbaan. Na zijn eerste schreden in het profvoetbal vertrekt de rappe buitenspeler al snel naar Willem II. Na een jaar in Tilburgse dienst volgen avonturen bij Ajax (vijf jaar), Arsenal (drie jaar) en FC Barcelona (vier jaar).

Bij de Spaanse grootmacht zorgt blessuretijd ervoor dat Overmars noodgedwongen een punt achter zijn rijke loopbaan moet zetten. Als de Gelderlander vier jaar later uitblinkt tijdens de afscheidswedstrijd van Jaap Stam, besluit hij in te gaan op een aanbod van Go Ahead daar opnieuw te komen voetballen. Na een jaar houdt de 86-voudig international het voor gezien. Met Ajax boekt de aanvaller op 31 januari 1993 de grootste competitiezege tot nu toe in Deventer: 0-6. Overmars speelt de gehele wedstrijd, maar hij scoort niet.

Go Ahead Eagles Ajax begint zondag om 14:30 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Erfgoed Ajax