Menu
Go Ahead kan niet lachen om feestopstelling Michels

Go Ahead kan niet lachen om feestopstelling Michels

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 6 juni 1971 wanneer Ajax in Deventer wordt onthaald op koek en champagne, maar uiteindelijk wordt weggehoond.

Met zware benen van het hossen en een bonkend hoofd van het nachtbraken gooit Ajax er in de laatste competitiewedstrijd met de pet naar. In Deventer wordt aangetreden in een feestopstelling, maar daar zien ze bij Go Ahead de lol niet van in. De 24.000 toeschouwers willen de Amsterdamse Europa Cup-helden zien schitteren, maar die laten het opzichtig afweten. ‘Fey-e-noord, Fey-e-noord’, scandeert het stampvolle stadion treiterig wanneer het 4-1 voor Go Ahead is geworden.

Conduitestaat
Met de zo fel begeerde Europese hoofdprijs op zijn conduitestaat en twee punten achterstand op Feyenoord gelooft Rinus Michels het bij Ajax wel. In theorie kan de koploper nog worden achterhaald, maar Feyenoord moet het in de eigen Kuip opnemen tegen het reeds gedegradeerde Haarlem, dus valt de titelkans van Ajax te verwaarlozen. Bovendien, het grote doel is bereikt, de ploeg van Michels is kampioen van Europa en Rinus zelf gaat aan een lucratief avontuur bij FC Barcelona beginnen, al heeft hij dat in Amsterdam nog niet bekend gemaakt.

Velibor Vasovic, naast hulptrainer Bobby Haarms in de dug-out, baalt al voordat hij moet invallen. Links in burger Ruud Krol (met enkel in het gips), Dick van Dijk, Piet Keizer en Nico Rijnders. Foto: Nationaal Archief/Anefo, 924-6249
Velibor Vasovic, naast hulptrainer Bobby Haarms in de dug-out, baalt al voordat hij moet invallen. Links in burger Ruud Krol (met enkel in het gips), Dick van Dijk, Piet Keizer en Nico Rijnders. Foto: Nationaal Archief/Anefo, 924-6249

De strenge leidsman laat de teugels vieren en doet wat hij Heinz Stuy na de 2-0-zege in de Europa Cup-finale tegen Panathinaikos heeft beloofd: hij zet de doelman in de spits. Wim Suurbier staat bovendien rechtsbuiten, Sjaak Swart laatste man, Velibor Vasovic is reserve en de geblesseerd gemelde Piet Keizer, Dick van Dijk en Nico Rijnders zitten op een bankje naast de dug-out, samen met Ruud Krol, wiens rechterenkel nog altijd in gips is verpakt.

Michels zal zich voor de wanprestatie in Deventer slapjes verweren met het excuus dat hij weinig anders kon, vanwege al die blessures en de deelname van het B-elftal van Ajax aan een toernooi in Milaan.

De scheidende aanvoerder van Ajax, die naar zijn vaderstad Belgrado zal terugkeren, baalt van zijn invalbeurt

Vasovic valt de tweede helft in, wanneer Stuy nogal onhandig op Suurbier botst en de rappe rechtsback een knieblessure bezorgt die hem een half jaar buitenspel zet. De scheidende aanvoerder van Ajax, die naar zijn vaderstad Belgrado zal terugkeren, baalt van zijn invalbeurt, omdat hij had willen stoppen na het hoogtepunt van zijn carrière, de gewonnen Europa Cup-finale op Wembley.

Go Ahead doet aanvankelijk nog hoffelijk tegen Ajax en voor de aftrap is er een huldiging met bloemen, champagne en Deventer koek. Maar geërgerd door de Amsterdamse desinteresse jaagt het Ajax vervolgens over de kling met de aanvallers Oeki Hoekema, de latere Ajax-schutter Ruud Geels en Bert van Marwijk in een glansrol.

En na de 4-1 krijgt Ajax ook nog eens de hoon van het stadion over zich heen, wanneer bekend wordt dat Feyenoord inderdaad, zij het met moeite, van Haarlem heeft gewonnen (2-1). Maar Rinus Michels haalt zijn schouders op.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax. Voor de Europa Cup-triomf van 1971 en voor een verslag van het afgelopen Europa League-seizoen bestel via onderstaande button het boek In de geest van Cruijff en Keizer – Ajax tiende Europese finale.]

Bestel hier de '10e finale'

Fotobijschriften (boven): Gerard Somer ontfermt zich over de bal, die Heinz Stuy en collega-doelman Colin Withers kwijt zijn. Rechts Arie Haan, links Henk Koenders.

Foto: Nationaal Archief/Anefo, 924-6247