Menu
'Go Ahead sterk in eigen huis'

'Go Ahead sterk in eigen huis'

De laatste keer dat Ajax en Go Ahead Eagles elkaar in Deventer in competitieverband troffen, was Frank de Boer nog speler van Ajax. Dit weekend gaat hij voor het eerst als coach op bezoek in De Adelaarshorst. Behalve aanvoerder Siem de Jong is iedereen fit voor het duel met de huidige nummer 10 van de Eredivisie. De Boer blikt vooruit.

Ruim een uur na de bekerzege op Feyenoord werd Ajax donderdagavond laat aan AZ gekoppeld. Voor het vierde jaar op rij treft Ajax de club uit Alkmaar in het bekertoernooi, dit keer in een uitduel. De Boer: ,,Het is voor ons de moeilijkst denkbare loting, maar ik heb goede hoop dat we AZ kunnen verslaan. Het is een mooi affiche in een mooi stadion met een goed veld. Bovendien hebben we iets goed te maken tegen AZ na de nederlaag (0-3, red.) van vorig seizoen.”

De halve finale tegen AZ staat pas eind maart op het programma. Eerst wacht nog een hele reeks wedstrijden in de Eredivisie en de UEFA Europa League. Te beginnen met de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Een bijna historische ontmoeting. Tussen de laatste ontmoeting in 1995 en het duel van komende zondag reisde Ajax slechts één keer af naar De Adelaarshorst. Eind maart 2010 nam Ajax het een keer in bekerverband op tegen Go Ahead (0-6 zege, red.). Van de spelers die destijds op het wedstrijdformulier stonden is alleen Siem de Jong nog actief bij Ajax. Uitgerekend de captain is er dit weekend niet bij vanwege zijn bovenbeenblessure. De rit naar Deventer is voor iedereen in de huidige Ajax-selectie nieuw.

Christian Eriksen in actie tijdens de laatste wedstrijd van Ajax in De Adelaarshorst in 2010. Christian Eriksen in actie tijdens de laatste wedstrijd van Ajax in De Adelaarshorst in 2010.

De Boer kan putten uit zijn eigen ervaringen als speler. ,,Go Ahead straalt een en al nostalgie uit. Met dat kleine stadion, midden in een woonwijk oogt het allemaal knus daar in Deventer. Daarnaast hebben de Eagles een fanatieke aanhang die altijd achter de ploeg staat. Uit mijn tijd als speler herinner ik me dat we er destijds nooit eenvoudig wonnen. We moesten altijd zeer geconcentreerd zijn om de wedstrijd eruit te slepen."

Eerder dit seizoen won Ajax met ruime cijfers van Go Ahead. Het duel in de ArenA eindigde in een 6-0-zege. De uitresultaten van Go Ahead staan in schril contrast bij hun goede thuisreeks. Van de 23 punten behaalde Go Ahead er 16 in eigen huis. Van de afgelopen negen thuisduels won de club uit Overijssel er vier en speelde het vier keer gelijk, waaronder tegen Feyenoord. Vitesse is de enige club die met een zege uit Deventer vertrok. De Boer: ,,Laten wij zondag dan maar de tweede club zijn die ze een nederlaag toebrengt.”

Over Go Ahead, dat het zonder de geschorste clubtopscorer Erik Falkenburg moet stellen, zegt De Boer verder: ,,Foeke Booy heeft er het afgelopen halfjaar echt iets neergezet. Ze spelen verzorgd voetbal met snelle buitenspelers en een voetballend middenveld. Ook achterin willen ze graag opbouwen. Het ziet er daardoor allemaal heel verzorgd uit. Als we ze dat allemaal laten doen, komen ze in hun kracht. Dat moeten we zien te voorkomen.”

Go Ahead Eagles - Ajax begint zondag om 14:30 uur. Het duel is rechtstreeks te volgen via Fox Sports Eredivisie en Twitter @AFCAjax.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst