Menu
Goal Fischer bij verliezend Jong Ajax

Goal Fischer bij verliezend Jong Ajax

Op de avond dat NEC Nijmegen zich tot kampioen van de Jupiler League kroonde, verloor Jong Ajax met 1-2 van de nummer twee FC Eindhoven. Goed nieuws was er ook. Viktor Fischer speelde 90 minuten en scoorde.

Na 45 minuten tegen De Graafschap en een dik uur in de oefenwedstrijd tegen Borussia Dortmund maakte Viktor Fischer vrijdagavond zijn rentree in de Amsterdam ArenA. Om het hoofdveld van De Toekomst te sparen voor de ABN AMRO Future Cup, was Jong Ajax uitgeweken naar het stadion. Fischer voelde zich als een vis in het water aan de linkerkant, maar kreeg aanvankelijk weinig medespelers mee in zijn fanatieke spel. Dit tot ergernis van de Deen die in woord en gebaar zijn ploeggenoten probeerde te motiveren.

Zonder tot een meeslepend duel te komen – wat ook lastig is in zo’n lege grote ArenA – was er voor de doelen af en toe gevaar te bespeuren. In de derde minuut zette Django Warmerdam namens Jong Ajax goed voor en voorkwam de defensie van Eindhoven verder gevaar. Zeven minuten later schoot Leeroy Owusu hard in. Doelman Tom Muyters had daar moeite mee, maar wist de bal wel tot corner te verwerken. Ajax hield het overwicht in het eerste kwart van de wedstrijd en zag Eindhoven na een voorzet van Damil Dankerlui bijna de eigen doelman passeren.

Een Amsterdamse voorsprong was helemaal niet gek geweest op dat moment, maar het had ook zomaar de uitploeg kunnen zijn die de openingstreffer maakte. In de 19e minuut had oud-Ajacied Tom Boere namelijk de uitgelezen kans om de nummer twee van de Jupiler League op voorsprong te zetten. Vrij voor Andre Onana schoot hij naast. In het tweede gedeelte van de eerste helft hielden beide ploegen elkaar op het middenveld in bedwang. Pas tegen het rustsignaal werd het gevaarlijk. Eerst schoot Queensy Menig, die van rechts acteerde, goed in, maar bracht Muyters redding. Dat deed Onana namens Ajax in de slotminuut van de eerste helft. Een prima schot van Joey Sleegers hield hij knap uit zijn doel. ,,Wij speelden de eerste helft behoorlijk goed", vond Ulderink. ,,We hadden vaak controle en dreigende momenten, maar waren ook in de eindfase slordig. Dan hoopt je dat je in de tweede helft de puntjes op de i kan zetten."

Maar dat gebeurde niet. Jong Ajax kwam ontzettend slecht uit de kleedkamer. Al in de 46e minuut kreeg Boere de kans op de openingstreffer. Hoewel de Ajacieden gewaarschuwd zouden moeten zijn lag de bal er in de 47e minuut toch in. Invaller Roald van Hout bekroonde zijn eerste goede aanval met de openingstreffer, 0-1. Viktor Fischer speelde daarbij een belangrijke rol. ,,Ik heb die man in mijn rug nooit gezien", gaf hij schuldbewust toe na afloop. ,,Hij maakt het goed af, maar ik had natuurlijk wel een rotgevoel."

De ploeg van trainers Ulderink en Stam liet het hoofd niet hangen en zocht naar een antwoord. Dat kwam vijf minuten later al. Uitblinker Damil Dankerlui verzond een diagonale pass naar Fischer. De Deen snelde langs zijn opponent en schoot keurig de gelijkmaker binnen, 1-1. ,,Ik was wel blij dat ik snel kon scoren en ik had ook het gevoel dat wij de bovenliggende partij waren. Ik dacht écht dat we zouden winnen."

De wedstrijd kon ook alle kanten op. Zo had N’Toko in de 72e minuut de kans om Eindhoven weer op voorsprong te zetten, maar de centrale verdediger stuitte eerst op Onana en schoot vervolgens in het zijnet. Tegenvaller voor Ajax was dat een kwartier voor tijd Dankerlui het veld moest verlaten met ernstige krampverschijnselen.

Zoals zo vaak dit seizoen liet Jong Ajax het in de slotfase liggen. Vier minuten voor tijd schoot Tom Boere de winnende treffer achter Onana, 1-2. ,,In de tweede helft zakten we ver weg", zag Ulderink na afloop. ,,Ik vond dat sommige spelers te egoïstisch waren. Dat heeft ons de kop gekost. Eindhoven had meer dreigende momenten."

Viktor Fischer kon blij zijn dat hij voor het eerst in lange tijd weer 90 minuten kon volmaken. ,,Nu moet ik ritme opbouwen en dat zal ik de komende tijd in Jong Ajax doen. Ik heb geen haast."

Jong Ajax: Onana; Dankerlui, (77. Lartey Sanniez) Sporkslede, Van Bruggen, Owusu; Noordhoff (80. Van de Beek), Bakker, Warmerdam; Menig, Hendriks (72. Acolatse), Fischer.
Wissels: Mous: Van de Beek, Lartey Sanniez, Vissie, Höner, Acolatse.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Proshots/Kay in 't Veen