Menu
Goals El Ghazi en De Ligt bezorgen Jong Ajax zege op NAC

Goals El Ghazi en De Ligt bezorgen Jong Ajax zege op NAC

Jong Ajax heeft na een aantal mindere wedstrijden weer een mooi resultaat geboekt. In de Amsterdam ArenA werd het tegen NAC Breda 2-1, waar Anwar El Ghazi en Mathijs de Ligt scoorden. Door de overwinning wipt Jong Ajax over NAC Breda op de ranglijst.

Trainer Marcel Keizer had een basisplek ingeruimd voor kersverse contractspeler Noussair Mazraoui, die mocht starten op de rechtsbackpositie. Het middenveld kende weer Carel Eiting als controleur, waar Frenkie de Jong en Abdelhak Nouri voor hem speelden. El Ghazi op rechtsbuiten, en aanvoerder Pelle Clement als spits.

Veel sterker Jong Ajax
Jong Ajax ging fel van start en had vanaf de eerste minuut een flink veldoverwicht. El Ghazi eiste direct de ballen op en één steekpassje van zijn voet zette Clement alleen voor keeper Jorn Brondeel. De keeper redde echter, zoals hij dat in de eerste helft wel vaker moest doen op schoten van El Ghazi. Ook Nouri, Clement en Cerny vuurden hun schoten af op het Bredase doel, maar hun vizier stond niet op scherp.

NAC kwam daarentegen slechts enkele keren de middellijn over en kon geen kans creëren. Zij beperkten zich tot verdedigen, al ging de Amsterdamse storm na een minuut of 25 iets liggen waardoor NAC wat beter kon meevoetballen. Maar net op het moment dat de Brabanders dachten zonder kleerscheuren de rust te halen, speelde Nouri met een mooi balletje Clement vrij die kon afleggen op El Ghazi: 1-0.

45. 1-0 #JongAjax! Anwar el Ghazi rondt een mooie aanval af. Een terechte voorsprong, waarbij het direct rust is. #jajnac

— AFC Ajax (@AFCAjax) 4 november 2016

Zelfde spelbeeld na rust
Nouri bleef achter in de kleedkamer, waardoor Mazraoui een plekje opschoof en Deyovaisio Zeefuik nu de rechtsbackpositie bekleedde. Jong Ajax behield weliswaar het overwicht, maar was niet meer zo dwingend als voor rust. Ook de kansen werden schaarser: Mazraoui probeerde het nog van een afstandje en El Ghazi zag wederom de doelman op zijn weg.

Omdat NAC er helemaal niks tegenover wist te stellen kon Jong Ajax wel blijven aanvallen, en plots was het dan 2-0: De Ligt kopte de bal uit een corner hard tegen de touwen. De wedstrijd leek beslist, al was de volledig vrijstaande Cyriel Dessers het eindpunt van een NAC-counter. Echt spannend werd het ook na die 2-1 niet meer. Jong Ajax bleef vrij eenvoudig overeind en vindt zo weer aansluiting met de subtop in de Jupiler League.

Matthijs de Ligt, hier bezig met een verdedigende actie, maakte het tweede Ajax-doelpunt.
Matthijs de Ligt, hier bezig met een verdedigende actie, maakte het tweede Ajax-doelpunt.
Vaclav Cerny werd uit voorzorg naar de kant gehaald.
Vaclav Cerny werd uit voorzorg naar de kant gehaald.
Damil Dankerlui zit zijn tegenstander op de hielen.
Damil Dankerlui zit zijn tegenstander op de hielen.

Tevreden coach
Keizer was tevreden over de wedstrijd: Ik ben heel tevreden over de eerste helft, toen speelden we echt prima. In de tweede helft was het ietsje minder, maar we hebben het toch nog over de streep getrokken. We hadden veel spelers met pijntjes, aan veel jongens zat een verhaal. Dat Carel Eiting z'n tweede wedstrijd in 48 uur speelde had ik liever niet, maar door blessures bij anderen moest hij toch blijven spelen vandaag. Vaclav Cerny had wat last van z'n hamstring en heb ik uit voorzorg gewisseld. Abdelhak Nouri ging er ook uit na één helft, maar dat was vooraf al de afspraak." 

Het grote verschil met de wedstrijd van maandag tegen VVV (0-4 verlies) zat 'm volgens Keizer ook in de tegenstander: ,,VVV speelde compacter en toen kwamen we 0-1 achter. Toen kregen we het heel lastig, ze zijn fysiek ook een stuk sterker dan NAC. NAC heeft een voetballend beter elftal, maar vandaag waren wij zelf ook vaster en beter aan de bal." 

Jong Ajax - NAC Breda 2-1 (1-0): 45. El Ghazi 1-0, 64. De Ligt 2-0, 75. Dessers 2-1,

Opstelling Jong Ajax: Leeuwenburgh, Mazraoui, De Ligt, Sanniez, Dankerlui, Eiting, Nouri (46. Zeefuik), De Jong, El Ghazi (80. Dekker), Clement, Cerny (41. Van de Beek)

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Pro Shots