Menu

Goals tegen Groningen goed voor zelfvertrouwen

De wedstrijd in de kwartfinale van de Amstel Cup tegen FC Groningen was voor trainer Ronald Koeman een mooi moment om wat andere spelers te laten spelen. Dat Zlatan en Boukhari weer scoorden en het uiteindelijk 4-1 werd, was vooral goed voor het zelfvertrouwen. Op 16 april is Feyenoord in de Kuip de tegenstander in de halve finale.

Ronald Koeman vond de kwartfinale van de Amstel Cup tegen FC Groningen vooraf geen wedstrijd die als ' verplicht nummer' beschouwd mocht worden. Ajax wil de beker immers ook dit jaar winnen.

Toch koos de trainer ervoor om diverse vaste waarden rust te gunnen. Trabelsi mocht genieten van het vaderschap, hij werd maandag voor het eerst papa. Maar ook Pasanen, Galásek en Maxwell stonden niet vanaf het begin in het veld. Rafael van der Vaart keerde na een blessureperiode van drie maanden terug in de selectie. De Heemskerker begon op de bank. Koeman: ,,Als je een programma hebt van zes wedstrijden in negentien dagen dan is het verstandig om sommige spelers een keer niet op te stellen. Degenen die het vandaag overnamen, hebben het goed gedaan. Met name Yakubu speelde erg goed", complimenteerde de oud-Groninger zijn Ghanese speler.

Omdat ook Pasanen rust kreeg mocht Bergdølmo weer eens beginnen. Naast Chivu in het centrum van de verdediging en met Nigel de Jong naast hem aan de rechterkant en John O'Brien linksachter. Yakubu bewoog zich net voor de centrale verdedigers. Pienaar en Sneijder bemanden de zijkanten van het middenveld en Zlatan en Boukhari stonden voorin. Witschge was de vrije man.

In de beginfase kreeg vooral Kurt Elshot, die volgens de prognose tot Groningen-speler van het jaar wordt verkozen, alle ruimte om op te komen vanaf de rechtsback-positie. Het leek waarachtig wel of Trabelsi een ander shirt had aangetrokken. ,,Ik was dan ook zeer tevreden over de eerste zes minuten", sprak een nauwelijks aangedane Ron Jans na de wedstrijd.

Maar daarna was het over voor de Noorderlingen. Want de wedstrijd speelde zich vooral rond Groningen-doelman Jelle ten Rouwelaar af. Net als tegen Vitesse kreeg Ajax kans na kans na kans. Maar net als zondag waren het vooral Boukhari en Ibrahimovic die ongelukkig waren in hun afwerking. Boukhari kreeg in de 21ste minuut de grootste mogelijkheid om de ban te breken, maar oog in oog met de van PSV gehuurde keeper legde hij het af.

Exact tien minuten later was het wel raak. Groningen had in het eerste halfuur nog niets laten zien, terwijl Ajax voortdurend in de aanval was geweest. Sneijder zette in de 31ste minuut een aanval op, kaatste goed met Boukhari en schoot onberispelijk binnen. Voor de Utrechter, die in de winterstop naar Ajax 1 werd overgeheveld, was het zijn eerste officiële doelpunt in het eerste.

Het duurde tot de vijftigste minuut voordat Ajax de voorsprong kon verdubbelen. Witschge gaf de bal vanaf links prachtig voor en Ibrahimovic kopte raak. Met die kopbal was de Zweedse spits als een kind zo blij. Hij bleef ook naar de schermen kijken om de herhaling te zien.

Lang kon hij niet nagenieten, want drie minuten later was de spanning plotseling terug. Niemand had Tuhuteru in de gaten gehouden, die prompt door kon lopen tot in het strafschopgebied en daar op maat voorgaf op invaller Jordi Hoogstrate. Die maakte er 2-1 van.

Daarna werkte ook Boukhari aan het zelfvertrouwen. Na een pass van Bergdølmo kwam de bal bij Seedorf die doortikte naar Ibrahimovic. De Zweed stapte over de bal heen waarna de Rotterdammer binnenschoot, 3-1.

Na 65 minuten bracht Koeman Rafael van der Vaart en Stefano Seedorf binnen de lijnen. Voor Van der Vaart zijn eerste speelminuten sinds begin december. Ook nu was hij listig, maar zag hij zijn inzet niet bekroond met een doelpunt. ,,Het willen scoren blijft in zijn spel zitten", analyseerde Koeman na afloop. ,,Maar hij is ook het gevaarlijkste in de zestien meter."

Het dreigde nog een spannende slotfase te worden, want met nog zeven minuten te spelen legde Van Egmond de bal op de stip. De stip voor Lobont wel te verstaan. Nigel de Jong had een strafschop veroorzaakt. Martin Drent legde aan, maar de Roemeense doelman stopte de bal. Daardoor bleef de voorsprong voor de Ajacieden ruim.

In de tweede minuut van de blessuretijd kwam er zelfs een vierde Amsterdamse treffer bij. Weer was het Ibrahimovic die het matig opgekomen publiek liet juichen. Van Gessel ging in de fout en de spits profiteerde, 4-1.

Koeman vond de uitslag een goede weergave van de wedstrijd. ,,Die twee goals van Zlatan zijn belangrijk en dat Boukhari scoorde ook. Ik hoop dat ze daar vertrouwen uit putten en in de toekomst minder kansen nodig hebben om tot scoren te komen."