Menu

Goed begin Ajax-debutanten in Tilburg

Het is natuurlijk merkwaardig om pas in je derde jaar in de Ajax-selectie voor het eerst in de basis te staan. Het overkwam echter doelman Bogdan Lobont. In Tilburg tegen Willem II verdedigde de Roemeen voor eerst het doel van Ajax vanaf de eerste minuut. Hij was niet de enige Ajacied die voor het eerst vanaf het begin speelde, de achttienjarige Wesley Sneijder deed dat ook. Aan deze eerste start zullen beiden prima herinneringen bewaren, want Ajax was oppermachtig aan een falend Willem II en won met 0-6.

Lobont had tot deze zondagmiddag slechts 72 minuten eredivisie-ervaring. Niet eens een ervaring die onder de noemer ‘positief’ in zijn geheugen is opgeslagen. Op 26 november 2000 nam hij het doel over van Fred Grim. De toenmalige eerste keeper moest met een rode kaart van het veld af . Daardoor kwam Ajax met tien man te spelen en in die numerieke minderheid vocht Lobont voor wat hij waard was, maar hij kon niet voorkomen dat FC Utrecht met 2-1 won.

Nu zal de 25-jarige Roemeen rustiger in zijn doel hebben gestaan. Want wat hij te zien kreeg in het eerste halfuur moet hem zijn bevallen. Beter dan wat zijn collega Geert de Vlieger voor zijn neus zag gebeuren. De verdediging van Willem II schutterde namelijk aan alle kanten. Nadat Ajax via Van der Meyde, Galasek en Zlatan al wat speldenprikjes had uitgedeeld, was het eerstgenoemde die de Amsterdammers al in de achtste minuut aan de leiding hielp. Ongelukkig verdedigen van Jaliens hielp Van der Meyde, die op snelheid naar het midden van de zestienmeterlijn bewoog en met rechts keurig uithaalde, 0-1.

Vijf minuten later verslikte Janssens zich in de beweeglijke Zlatan Ibrahimovic. De Ajacied tikte de bal keurig langs De Vlieger, 0-2. Toen scheidsrechter Wegereef Andy van der Meyde - tot diens eigen verrassing - na een lichte obstructie van Jaliens een strafschop gaf, was het aan Lobonts vriend en landgenoot Chivu om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Chivu benutte de penalty, al deed hij dat via de binnenkant van de paal, 0-3.

Ronald Koeman moet hebben genoten langs de kant. Want zo ziet de Ajax-trainer zijn ploeg het liefste voetballen. Vooraf had hij zich nog beklaagd dat zijn ploeg te vaak vergat de genadeklap uit te delen en zo in plaats van op tachtig procent de wedstrijd uit te spelen, nog vol aan de bak moest. Dat hoefde zondagmiddag niet. Want nu werden de grootste mogelijkheden wel benut, al had de ruststand nog veel hoger in het voordeel van de Amsterdammers kunnen uitvallen. Maar niemand die daar om maalde.

Wesley Sneijder speelde zijn eerste officiële wedstrijd in Ajax 1. De jongeling, achttien jaar pas, had tijdens de laatste twee oefenwedstrijd van de voorbereiding als linksback moeten opereren. Maar nu stond de oorspronkelijke linkshalf als centrale middenvelder opgesteld. Een plaats waar hij in de jeugd ook regelmatig terechtkwam. Koeman: ,,Hij heeft het prima gedaan, al is het ook makkelijk te groeien in een elftal dat staat. Jonge spelers als Sneijder en Seedorf zorgen ook voor nieuw elan, zij geven de anderen nieuwe impulsen.''

Sneijder liep veelvuldig de gaatjes dicht, strooide met listige passjes en zorgde dat de aansluiting tussen verdediging en aanval soepel verliep. ,,Ik speel het liefste in een controlerende rol op het middenveld zoals vandaag”, sprak de debutant, die zaterdag na de training hoorde dat hij zou starten tegen Willem II. ,,Als je in je debuutwedstrijd met 0-6 wint dan is dat natuurlijk heel mooi. We hebben goed geprofiteerd van de fouten bij Willem II. Maar ik vond dat het bij mijzelf moeizaam ging al heb ik hard gewerkt. In de tweede helft ging het beter. Kwam ik meer in mijn spel. Ik scoorde ook nog bijna omdat mijn schot onderweg werd aangeraakt.”

Hoewel meerdere Ajacieden bijna scoorden, vonden Galasek, Zlatan en invaller Mido in de tweede helft nog wel het net. Bij Willem II lukte helemaal niets, vooral defensief niet, en al binnen achttien seconden lag de bal er al weer in. Het was uitgerekend Tomas Galasek, in de eerste helft nog bestraft met een gele kaart, die zijn oude ploeg nog dieper in de zorgen drukte.

Willem II probeerde het nog wel. Er viel natuurlijk geen eer meer te behalen met een 0-4 achterstand, maar Simons en Van der Gun waren in de beginfase van de tweede helft nog dicht bij een Brabants doelpunt. Het kwam er echter niet van. Met een fantastische actie schoot Zlatan zijn tweede van de middag binnen en vervanger Mido bracht in de 78ste minuut met een fraaie stift de zesde op zijn naam. ,,Zlatan speelde fantastisch. Hij is enorm gegroeid'', stelde Koeman. ,,Bij Zlatan is eindelijk het kwartje gevallen. We hebben nooit getwijfeld aan zijn kwaliteiten, maar hij moest weten wat er wordt verlangd van een nummer negen bij Ajax.''

Koeman kon niet beschikken over O’Brien, Van der Vaart, Litmanen en Sikora. Dan was ook Bergdolmo net voor de wedstrijd nog afgehaakt met een lichte blessure en moest hij Witschge door maagklachten vroegtijdig naar huis laten gaan. Daarom Pasanen in het centrum met Chivu, Van Damme ‘gewoon’ op linksachter en Pienaar en Van der Meyde voorin. Van der Meyde mocht het, zoals vaker dit seizoen, vanaf links doen en dat bevalt de oud-Arnhemmer op zich wel. Want in een wedstrijd waarin hem alle kans wordt geboden om snelheid te maken, naar binnen te trekken en zo met rechts op doel te kunnen schieten, voelt hij zich ook prima thuis aan die linkerkant.

Het enige dat hij deze middag nog had moeten doen, was vaker scoren. Vooral na het ‘bijna-doelpunt’ van Sneijder, kreeg Van der Meyde een uitgelezen mogelijkheid. Maar omdat de hele wedstrijd door die snelle goals al als een veredelde training verliep, vond de international een impulsieve actie kennelijk wel op zijn plaats en schoot hij over.

Over drie dagen speelt Ajax in de Amstel Cup tegen Roda JC en weer vier dagen daarna komt Feyenoord, dat thuis met 4-2 won van FC Twente, naar de Arena. De achterstand op PSV bedraagt na dit weekeinde nog steeds twee punten. De Eindhovenaren wonnen namelijk vrijdagavond al met 3-0 van RBC Roosendaal.