Menu
Goed begin een must voor Ajacieden

Goed begin een must voor Ajacieden

De competitie openen met een overwinning is en blijft een must. Ook voor Ajax. Zeker voor Ajax; de club waarbij alles in het teken staat van winnen. Bij voorkeur mooi winnen. Vanaf het allereerste fluitsignaal is de opdracht dan ook zonneklaar. In de jacht op eremetaal (lees: de landstitel) zal zondag ook RKC Waalwijk eraan moeten geloven.

De verlangde ingrediënten voor een succesvol eerste competitieduel in de Amsterdam Arena: mooi voetbal, liefst zoveel mogelijk doelpunten, een juichend Ajax-publiek en drie Amsterdamse punten.

De inspiratie hoeft niet al te ver worden gezocht. Afgelopen seizoen nog boekte het Ajax van toenmalig trainer Danny Blind nog een vertrouwenwekkende zege op de Brabanders. Na een roerige periode leek rustiger vaarwater gevonden na de 4-1 thuiszege op RKC op 4 december 2005.

Na een aarzelende start (met een tegentreffer van Rick Hoogendorp) had Ajax aan twee momenten genoeg om het wedstrijdbeeld te laten kantelen. De vlak voor en kort na rust gescoorde goals brachten de thuisploeg alsnog op het juiste spoor. Hedwiges Maduro promoveerde een vrije trap van Wesley Sneijder, op slag van rust, tot een treffer. Luttele minuten na de pauze was het Sneijder zelf die zijn ploeg de leiding gaf: 2-1. De Ajax-overwinning werd uiteindelijk in de slotfase veilig gesteld door sublieme goals van Markus Rosenberg en Ryan Babel. De Zweed zag zijn inzet fraai in de RKC-kruising verdwijnen. Babel rondde een koninklijke solo doeltreffend af. Uiteindelijk toonde Ajax naast veerkracht vooral ook zijn voetbalklasse. Het reguliere seizoen besloot Ajax in april ook tegen RKC; met een belangrijke 2-4 zege in Waalwijk. De overwinning volstond voor deelname aan de play-offs.

Bij RKC is veel veranderd. De trainer is dan weliswaar hetzelfde maar de Waalwijkse ploeg heeft afscheid moeten nemen van onder andere smaakmakers Benjamin De Ceulaer die is teruggeroepen door Feyenoord en Maarten Martens, die aan AZ is verkocht. Ook Gianni Zuiverloon en Dominique van Dijk vertrokken.

Daartegenover staat de komst van Ricky van den Bergh, die overigens geschorst is voor vier duels en zondag dus niet in de ArenA staat, Tim Janssen, Frank van Mosselveld, Eddy Putter, oud-Ajacied Martijn Reuser en Ivan Vicelich. Een op papier uitgebalanceerd team.

RKC eindigde vorig seizoen op een teleurstellende twaalfde plaats en zal er alles aan willen doen om die prestatie ruimschoots te verbeteren en gezien het spelersmateriaal zou dat ook mogelijk moeten zijn.

Zondagmiddag om 14.30 uur zullen we zien of Ajax net zo'n mooie uitslag tegen RKC kan neerzetten als vorig jaar en zo het seizoen op fraaie wijze kan inluiden.Ajax - RKC, de laatste vijf keer:

2005-2006: 4-1 (doelpunten Ajax: Maduro, Sneijder, Rosenberg en Babel)
2004-2005: 4-0 (Babel, Grygera, De Jong en Charisteas)
2003-2004: 4-1 (Maxwell, Ibrahimovic, Galásek, Sonck)
2002-2003: 6-1 (Sneijder, Van der Vaart (3), Pasanen, Trabelsi)
2001-2002: 3-1 (Machlas (2), Bergdølmo)