Menu

Goed gemoed op 'Toppie Open Dag'

Rood en Wit voerden de boventoon op P2, het parkeerterrein dat bij gelegenheid tot een prachtig evenemententerrein is om te toveren. 'Gezellig, leuker dan vorig jaar en helemaal Toppie', zijn de termen die de roodwitte Ajax-fans enthousiast uitspreken. De politie schatte rond twaalf uur dat 47.000 mensen op de Open Dag af waren gekomen.

Hoewel het stampvol was, voelde het toch ruim aan. De activiteiten in het Sponsordistrict waren fijn ruim opgezet waardoor iedereen zich nog normaal kon voortbewegen. En dat was wel lekker voor de mensen die weer uit heel Nederland naar Amsterdam-Zuidoost waren gekomen en dus al een flinke reis achter de kiezen hebben.

Ben Leijten en John Kusters zijn vanuit Baarle-Nassau naar Ajax gekomen. De Brabantse jongens zaten al voor dag en dauw in de trein naar Amsterdam. Daar viel voor Ben op met zijn shirt van Escudé. ,,Ik vind het niet voorbarig hoor, zo'n shirt. Ik heb een goed gevoel over Escudé. Hij wordt heel goed." John is op zijn beurt voorzichtiger. Daarom de naam Pienaar op zijn rug. ,,Je moet het nog maar afwachten met Escudé. Van Pienaar weet je tenminste zeker dat-ie goed is."

De meest voorkomende naam is echter die van Rafael van der Vaart. De nieuwe nummer 10 van Ajax prijkt op bijna de helft van de bedrukte shirts. Maar niet alleen daar. Lotte en Ingeborg kalkten de naam en het nummer van dat 'lekkertje' op de wangen. ,,Ah, ja hij kan ook goed voetballen", zeggen de meiden alsof dat verre van belangrijk is. Voor Lotte is het de eerste keer dat ze op deze dag is afgekomen. Ingeborg vergezelde haar vanmorgen voor het eerst in de bus van Nieuwveen naar Amsterdam. Natuurlijk is de dag pas geslaagd als ze met Rafael van der Vaart op de foto staan. Maar Ingeborg weet uit ervaring dat het moeilijk wordt. Ze weet ook wel dat ze in de winter na een training meer succes zal hebben. ,,En de vorige keren dat ik er was, was hij geblesseerd." Maar nu is Rafael zo fit als maar kan en zal hij er zeker bij zijn. Of Lotte en Ingeborg zich ertussen kunnen wringen is alleen nog de vraag.

Verderop schuifelen twee uitshirts met Van der Vaart 10 voorbij. Een jongen en een meisje. Vriend en vriendin? ,,Nee, buurmeisje en buurjongen", haastten Menno en Francis uit Enkhuizen te melden. Allebei gegrepen door het Van der Vaart-virus. ,,Ik ben tevreden als hij achttien keer scoort dit jaar. Ik denk dat Ajax ver komt in de Champions League en kampioen wordt." De beker vindt Menno niet belangrijk genoeg. Dat Grazer AK met 1-5 van Tirana won en dat Ajax het wel eens lastig in Oostenrijk zal krijgen, gaat er bij hem ook niet. ,,5-1 tegen zo'n vaag clubje. Dat zegt toch niets."

Johan, Jan en Jeroen zijn uit Kampen deze kant uitgekomen. Alledrie verstokte Ajacieden. Ook voor Johan in zijn rolstoel is het prima te doen zo'n Open Dag van Ajax. ,,En als je toch nog verdwaalt, helpt de politie je wel weer de juiste richting op!"

De drie J's vinden het er mooi uitzien op P2 en zien ook deze voetbaljaargang positief tegemoet.,,We worden eerste natuurlijk. Feyenoord is een makkie, die spelen we weg. PSV is de helft van de spelers kwijt. O, valt dat wel mee? Nou ja, ze halen alleen maar Koreanen dus...En in de Champions League halen we minstens hetzelfde als vorig jaar. Dat vind ik wel eerlijk hoor, ook al zijn Chivu, Mido en Van der Meyde weg. Ze hebben tegen Inter laten zien dat ze het kunnen."

Jong, oud, man of vrouw. Het maakte niets uit, ze waren er in overvloed. Ook de vier mannen die altijd op vak 409 zitten. ,,Het is zo gezellig. Toppie. We pakken dit jaar alles. Dit is zo´n sterke selectie." Sneijder, Van der Vaart en Litmanen zijn de meest geliefde voetballers van de mannen. En de dag is helemaal geslaagd als ze een handtekening van de Ajacied der Ajacieden te pakken krijgen. Wie dat is? Jari Litmanen natuurlijk!