Menu
'Goed genoeg is oud genoeg'

'Goed genoeg is oud genoeg'

Ajax A1 is hard op weg om er net zo'n mooi seizoen van te maken als vorig jaar. Op drie fronten strijdend voor de prijzen, waar het accent wordt gelegd op prolongatie van de landstitel en succes in de UEFA Youth League. Een van de opkomende talenten van Ajax A1 is de 16-jarige Matthijs de Ligt. De jongeling is niet meer weg te denken uit de Ajax-defensie.

De Ligt speelde afgelopen weekend 90 minuten mee in de met 5-0 gewonnen wedstrijden tegen FC Twente A1. ,,Ik denk dat we de eerste helft erg goed speelden, met een hoog baltempo en veel kansen. We hebben weinig weggegeven en dan staan we bij rust al met 5-0 voor. Een comfortabele positie om zo door te gaan in de tweede helft.''

Na rust werd er niet meer gescoord, maar dat viel volgens hem makkelijk te verklaren. ,,De vermoeidheid sloeg toe, we hebben dit jaar toch veel gespeeld. De uitdaging was er nog wel om er wat van te maken, maar we konden gewoon niet meer. Voor mij persoonlijk was het wel belangrijk om nog de nul te houden, dat is voor elke verdediger belangrijk. Buiten dat wil je natuurlijk ook opbouwend belangrijk zijn."

2015 is een mooi jaar geweest voor De Ligt: ,,Een specifiek hoogtepunt kan ik niet noemen, want ik heb juist meerdere hoogtepunten gekend. De ABN AMRO Future Cup was een hoogtepunt, het meegaan met het Nederlands Elftal onder 17 jaar was een hoogtepunt, de Copa Amsterdam en natuurlijk ook de Youth League. Ik denk dat het een mooi jaar is geweest voor mij.''

Leeftijdsverschil
De Ligt is het exponent van een speler die meer weerstand nodig heeft om nog beter te worden. Hij debuteerde in Ajax A1 toen hij nog maar 15 jaar oud was. De verdediger stond zo tegenover spelers die soms wel drie jaar ouder waren. ,,Dat leeftijdsverschil, ook met de rest van het team, merk ik niet zozeer. Goed genoeg is oud genoeg, denk ik."

De Ligt in actie tijdens het Youth League-duel met Schalke.
De Ligt in actie tijdens het Youth League-duel met Schalke.

In de competitie kan de A1 ook wel wat extra weerstand gebruiken, gezien de prima eerste seizoenshelft. De duels in de Youth League waren in dat opzicht extra leerzaam. ,,Het zijn op internationaal gebied de beste spelers van hun leeftijd. Je komt tegen jongens te staan tegen wie je normaal niet speelt. De speelstijlen en tactieken zijn heel anders dan je gewend bent. Het is een heel grote uitdaging voor ons." In de ogen van De Ligt licht die uitdaging tegen de zogenaamde 'kleine clubs': ,,Dat je wat tegen Feyenoord kan laten zien is leuk, maar tijdens wedstrijden tegen - met alle respect - de kleine clubs moet je ook scherp zijn. Je moet het altijd laten zien, wat niet wegneemt dat het leuker is om grotere wedstrijden te spelen."

Cerny en Van de Beek
De doorbraak van Vaclav Cerny en Donny van de Beek zorgt voor een trotse gezichten bij de A1: ,,We zijn natuurlijk erg trots op de jongens. Ik heb met ze gespeeld en ze gaan nu naar het eerste. We spreken er wel over, maar niet direct in de zin dat dit ons ook kan gebeuren. We spelen eerst nog met elkaar in de A1, en dan zien we wel wat er gebeurt."

De Ligt, die sinds 2009 in de jeugdopleiding van Ajax speelt, weet wat er goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is: ,,Ik denk dat ik sterk ben in de duels. Verder heb ik een goed overzicht over de bal, ben tweebenig en heb een goede pass in de benen. Daartegenover staat dat ik moet werken aan mijn snelheid en wendbaarheid. Ook het coachen van mijn medespelers kan misschien nog beter."

Het traject is nog lang. De Ligt kijkt liever niet al te ver vooruit. Over het komende half jaar zijn de ambities duidelijk: ,,Ik hoop dat ik me zo goed mogelijk doorontwikkel. Het gaat de goede kant op en verder zien we wel wat er komt en gaat gebeuren. Dat is ook zo in de Youth League, al moet een club als Ajax altijd op nationaal vlak voor de titel gaan."

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees