Menu

Goed overleg tussen supporters en spelers

Vertegenwoordigers van diverse supportersgroepen van Ajax en een afvaardiging van de A-selectie spraken donderdagmiddag met elkaar in de perskamer van de Amsterdam ArenA. Doel van het gesprek was het verder versterken van de band tussen de spelers en hun supporters.

Een dergelijk gesprek vond in februari van het vorige jaar ook plaats. Toen was er nogal wat onbegrip tussen beide groepen, nu waren de partijen het eens dat er sinds die keer veel verbeterd is. ,,We willen de band tussen het elftal en de supporters sterk houden'', zei teammanager David Endt. ,,Ook willen we weten wat voor gevoelens er leven bij de supporters.

Namens de selectie waren Endt, trainer Ronald Koeman en spelers Jari Litmanen, Rafael van der Vaart, Tomás Galásek, Victor Sikora, Nigel de Jong en Johnny Heitinga bij het overleg aanwezig.

De zes vertegenwoordigers van de supporters lieten weten dat sinds het gesprek van vorig jaar het gevoel bij de achterban heerst dat de relatie tussen de voetballers en fans met sprongen vooruit is gegaan. De manier waarop de Ajacieden gisteravond hun vreugde over de zege op Roda JC deelden met de meegereisde supporters was als geweldig ervaren.

Maar er waren ook kritische kanttekeningen. Bijvoorbeeld over het feit dat bij een verlieswedstrijd het publiek nog wel eens vergeten wordt, terwijl het goed zou zijn als de spelers lieten zien dat ze ook verlies met de mensen op de tribune delen. De voetballers legden uit dat een nederlaag zo'n enorme domper betekent dat ze er af en toe niet aan denken om de supporters te bedanken. Ze zullen er in de toekomst nog meer rekening mee houden. Victor Sikora vertelde ook nog dat hij bij het bedanken van de fans na de wedstrijd Twente - Ajax in woord en gebaar was beledigd door een groepje supporters. Die zijn, zo verklaarde een van de vertegenwoordigers, daarop aangesproken. ,,Dat is goed om te weten'', vond Ronald Koeman. ,,Want je merkte het wel aan de spelers.''

Verder zouden de supporters het zeer waarderen als de spelers na een wedstrijd hun shirt zouden afstaan. Helaas kunnen de Ajacieden in de nationale competitie niet over een onbeperkt aantal shirts beschikken. ,,Maar we zullen er aan denken'', beloofde Litmanen.

Ook een van de wensen van de supporters is dat een geblesseerde speler eens een wedstrijd komt kijken in hun tribunevak. ,,Je weet niet wat dat losmaakt bij de supporters. Die zouden dat geweldig vinden'', kregen de voetballers te horen. En hoewel zoiets niet elke week mogelijk is, vonden de Ajacieden het een leuk idee om af en toe bij een thuiswedstrijd gehoor te geven aan die oproep.

De selectiespelers werden uitgenodigd om af en toe eens langs te komen in het supportershome naast het trainingsveld. David Endt stelde voor om het te laten weten als er iets bijzonders gebeurt in het home, zodat een bezoek vooraf gepland kan worden.

Tot slot van de bijeenkomt werd de spelers en trainer gevraagd hoe zij de sfeer tijdens de wedstrijden ervaren. ,,Het is al een stuk leuker in de ArenA'', vond Rafael van der Vaart. ,,We hebben een jonge groep en dan is het moeilijk als het publiek je gaat uitfluiten als het tegen zit.'' Ook Ronald Koeman had geconstateerd dat het veel beter geworden is. ,,Bij sommige wedstrijden is er een verschil in beleving, maar dat is waarschijnlijk bij ons ook zo. Voor ons is het in ieder geval makkelijker spelen als er sfeer is in het stadion.''