Menu
Goed weekend voor koploper Ajax

Goed weekend voor koploper Ajax

Drie dagen voor het thuisduel in de Champions League met AC Milan heeft Ajax een degelijke generale afgewerkt. In Enschede hield koploper Ajax regerend kampioen FC Twente zaterdagavond op 2-2. Omdat ook PSV punten verspeelde tegen FC Groningen is Ajax net als vorige week opnieuw de grote winnaar van het weekend.

Zowel halverwege als na afloop van het eigen duel kon Ajax zaterdagavond tevreden constateren dat de concurrentie niet dichterbij gekomen was. De koploper hoorde in de rust van het 1-1 gelijkspel van PSV tegen FC Groningen (de nummers twee en drie) en hield zelf nummer vier FC Twente op een gelijkspel. Bemoedigende resultaten. Zeker in aanloop naar het tweede duel in de Champions League, dinsdag tegen AC Milan.

Ingeklemd tussen de beker- en CL-duels van Twente en Ajax was de onderlinge confrontatie in de competitie er een die de moeite waard bleek. De topper in Enschede boeide vanaf het begin. De nummers één en twee van vorig seizoen maakten er in het huis van de kampioen een spektakel van. Paal, lat en doelpunten; alle ingredienten kwamen in de eerste drie kwartier voorbij. Luis Suarez opende de kansenreeks na zeven minuten met een bekeken lobje tegen de lat. Het bleek de opmaat tot een bijzonder onderhoudende eerste wedstrijd.

Kort na het waarschuwingsschot van Suarez anticipeerde Twente direct op het Amsterdamse gevaar. Ook Theo Janssen waagde het met een lobje; en met succes. Op aangeven van Denny Landzaat wipte hij de bal over keeper Stekelenburg heen: 1-0. De openingstreffer was een van de spaarzame gevaarlijke momenten van de thuisploeg voor rust. Ajax nam vrijwel direct het initiatief weer over en zag dat al na vier minuten bekroond met de gelijkmaker. Mounir El Hamdaoui bracht Ajax met een intikker op gelijke hoogte. Een kopbal van Siem de Jong, op aangeven van Emanuelson, werd aanvankelijk gekeerd door keeper Mikhaylov, maar was de Bulgaarse doelman in tweede instantie te machtig: 1-1.

Jol koos in de Grolsch Veste opnieuw voor extra zekerheid op het middenveld. Net als vorige week tegen Feyenoord kreeg Rasmus Lindgren de voorkeur boven Demy de Zeeuw. ,,Dat was niet een keuze tegen Demy, maar voor Rasmus. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd”, verklaarde de trainer van Ajax na afloop.

Met de gelijke stand op het scorebord kreeg Ajax in het vervolg van de eerste helft verschillende kansen op meer. Emanuelson schoot, op aangeven Suarez, tegen de paal. Ook de aanvoerder zelf raakte de staander uit een gevaarlijke vrije trap. Het leverde Jol halverwege een gematigd gevoel op. ,,Het is jammer dat we aan die goede eerste helft niet meer overhielden.”

Luis Suarez en Bryan Ruiz duelleren. Theo Janssen zit in de rug van de Ajacied. Luis Suarez en Bryan Ruiz duelleren. Theo Janssen zit in de rug van de Ajacied.

Na een uur draaide de thuisploeg de rollen om. Eerst zorgde Nacer Chadli voor gevaar namens Twente. Een ferme kopbal werd uitstekend gekeerd door Stekelenburg, waarmee de keeper van Ajax en Oranje zich opnieuw onderscheidde. Drie minuten later moest hij echter opnieuw het antwoord schuldig blijven op een inzet van Janssen. Voor de tweede keer op de avond bracht de middenvelder Twente op voorsprong, dit keer op aangeven van Luuk de Jong: 2-1.

Wederom konden de Tukkers maar kort van hun treffer genieten. Zes minuten na de 2-1 maakte Ajax alweer gelijk. Eyong Enoh, die zijn doelpunten tot dusver alleen voor wedstrijden met Willem II bewaarde, knalde in de 68e minuut ongenadig hard binnen. Een uitverdedigde corner van Suarez werd door de Kameroener van ruim 25 meter afstand direct op de schoen genomen en knalhard in het doel geschoten. Een schitterende goal, die uitstekend paste op de schitterende voetbalavond. En of de paal voor rust nog niet genoeg was geraakt, liet ook Luuk de Jong de staander nog een keer trillen. Vlak na de gelijkmaker van Enoh knalde de broer van Ajacied Siem de bal tegen paal, die voor rust al twee keer door Ajax beroerd was.

Dat de gelijke stand er een om te koesteren was, bleek in de laatste tien minuten. Met Demy de Zeeuw voor El Hamdaoui bouwde Ajax het middenveld verder dicht. Het spektakel was daarmee nog niet verdwenen. Geheel in stijl van de voetbalavond stond ook de slotfase in het teken van kansen. Invaller Sulejmani (knal op de vuisten van de keeper) en Siem de Jong (net naast) waren dicht bij een derde Ajax-treffer. Aan de andere kant had Douglas met een kopbal de laatste kans, maar niet het laatste woord. Het gelijkspel was voor koploper Ajax het meest gunstig. De voorsprong op Twente blijft vier punten, de gedeelde nummers twee PSV en FC Groningen volgen op twee punten achterstand. Het verhaal van jager en opgejaagde, vorig seizoen veelvuldig aangehaald door Jol om Ajax’ inhaalrace op Twente de beschrijven, kent dit seizoen een vervolg. Alleen zijn de jager en opgejaagde vooralsnog van gedaante veranderd.

Jol: ,,Achteraf kun je stellen dat het een goede avond was voor Ajax. Het blijft alleen jammer dat we onze goede eerste helft niet hebben verzilverd. Zeker op bezoek bij zo’n sterke ploeg wil je iets meer overhouden.” Twente-trainer Preud’homme: ,,Als je aan het einde de rekening opmaakt is de uitslag terecht. De eerste helft was voor Ajax, de tweede helft voor Twente.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Jan Vertonghen torent hoog boven Denny Landzaat uit. Jan Vertonghen torent hoog boven Denny Landzaat uit.
Mounir El Hamdaoui heeft de 1-1 gemaakt en wordt 'omhelst' door Suarez. Mounir El Hamdaoui heeft de 1-1 gemaakt en wordt 'omhelst' door Suarez.
Maarten Stekelenburg stompt de bal weg uit zijn doelgebied. Maarten Stekelenburg stompt de bal weg uit zijn doelgebied.
Ruiz is Enoh en Anita (bijna) te snel af. Ruiz is Enoh en Anita (bijna) te snel af.
Eyong Enoh schreeuwt het uit na zijn doeltreffende volley en 2-2. Eyong Enoh schreeuwt het uit na zijn doeltreffende volley en 2-2.
De Kameroener ontvangt na zijn treffer knuffels en felicitaties. De Kameroener ontvangt na zijn treffer knuffels en felicitaties.
Maarten Stekelenburg verrichtte opnieuw enkele knappe reddingen. Maarten Stekelenburg verrichtte opnieuw enkele knappe reddingen.
Peter Wisgerhof en Urby Emanuelson hebben de blik strak op de bal gericht. Peter Wisgerhof en Urby Emanuelson hebben de blik strak op de bal gericht.
Mounir El Hamdaoui probeert zijn tegenstander voorbij te komen. Mounir El Hamdaoui probeert zijn tegenstander voorbij te komen.