Menu
Goede Beul kan vredig rusten

Goede Beul kan vredig rusten

Bobby Haarms heeft zaterdag het afscheid gekregen waar hij meer dan recht op had. Duizenden supporters en tal van bekende Ajax-prominenten bewezen de Goede Beul op de Toekomst en op de route richting zijn laatste rustplaats een indrukwekkend eerbetoon.

Kippenvel: niet één keer, maar meerdere keren. Misschien wel constant. De afscheidsceremonie van Bobby Haarms was overweldigend mooi. Zelfs de grootste en stoerste mannen slaagden er zaterdag soms niet in hun tranen te verbergen. Er gebeurde ook zo veel waardevols.

Haarms werd om elf uur richting de middenstip van de Toekomst gedragen. Zijn witte kist met rode baan werd geflankeerd door familie, vrienden en oud-voetballers zoals Jari Litmanen en Sören Lerby. Een daverend applaus, zeker niet het laatste van de dag, steeg op. Rik van den Boog, die de ceremonie leidde, begon met het voorlezen van een persoonlijke condoleance van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Het maakte duidelijk hoeveel indruk Haarms maakte. Niet alleen bij zijn Ajax, maar ook elders in de voetbalwereld.

Daarna waren er de sprekers. Teammanager David Endt beschreef Haarms als ‘de ziel van Ajax’ en maakte duidelijk uit wat voor soort trainer hij was. ,,Karakter en opofferingsgezindheid bracht hij ons bij”, aldus de teammanager.

Ook Louis van Gaal was naar de Toekomst afgereisd om zijn voormalig assistent een laatste eer te bewijzen. De nieuwe coach van Bayern München vertelde dat hij in het begin van zijn trainersperiode bij Ajax Haarms eigenlijk niet op wilde nemen in zij technische staf. Haarms eiste echter dat hij dat besluit zou terugdraaien. ,,Ik ben uiteindelijk door de knieën gegaan en dat was maar goed ook”, aldus Van Gaal. ,,Bob Haarms was één van de bakens aan wie ik me vasthield. Twaalf jaar nadat onze samenwerking is beëindigd, gebruik ik nog altijd zijn oefeningen. De Bobby-oefeningen noem ik die.”

Henk Voors (Ajax-supportersbeleid) en Dini van Moock (buurvrouw Haarms) behoren tot de groep die de afgelopen periode de steun en toeverlaat waren van Haarms. Voors omschreef hoe groot de clubliefde van Haarms was. ,,Jij was er altijd voor de club en de supporters. Je zei al “Ja” voordat de vraag gesteld was.” Uri Coronel, de laatste spreker, benadrukte dat de liefde wederzijds was. ,,Als zijn woning leeggeruimd moest worden, werd dat door jullie geregeld", doelde hij op de supporters. ,,Als er een wagentje moest komen, kwam er een wagentje. Jullie stonden altijd voor hem klaar. Grote klasse.” De Ajax-voorzitter maakte tot slot bekend dat de hoofdtribune van de Toekomst voortaan de Bobby Haarms Tribune zal heten. Danny Blind onthulde tussen de supporters het naambord.

Na het door Kees Prins gezongen lied Mijn Club gingen de rode fakkels de lucht in en was er voor iedereen de gelegenheid tot afscheid nemen bij de kist van Haarms. Rond 13.30 uur trok de rouwstoet via het Supportershome en de ArenA richting de Middenweg en de Oosterbegraafplaats. Overal langs de kant van de weg stonden Ajax-supporters om het clubicoon toe te zingen.

Al die fantastische momenten, zorgden ervoor dat het niet alleen een verdrietige, maar ook een waardevolle dag was. De Ajax-familie was tijdens het afscheid van Haarms hechter dan ooit. De IJzeren Man, de Goede Beul, kan vredig rusten.

Foto: Gerard van Hees