Menu
Goede cijfers tegen Duitse tegenstanders

Goede cijfers tegen Duitse tegenstanders

Ajax neemt het woensdag in de vijfde groepswedstrijd van de Champions League op tegen Borussia Dortmund. Het duel met Dortmund betekent voor Ajax de vijftiende Europese thuiswedstrijd tegen een Duitse club. Liefst dertien van de veertien voorgaande duels leverden een zege op. Alleen Bayern München haalde ooit een punt weg uit Amsterdam.

Ajax - Borussia Dortmund is een herhaling van de CL-kwartfinale uit het seizoen 1995-1996. Toen overklaste Ajax de Duitsers tweemaal en was de strijd eigenlijk al na het eerste duel in het Westfalenstadion beslist. Eerst was het de uitblinkende Edgar Davids die al na acht minuten spelen de toeschouwers stil kreeg: 0-1. Saillant detail was dat de middenvelder die avond aantrad als vervanger van de huidige Ajax-coach Frank de Boer, op de zogeheten nummer 4-positie. Zeven minuten voor tijd bekroonde Patrick Kluivert een galavoorstelling met het tweede doelpunt van de avond. Ook in de return bleek Ajax oppermachtig. Al kwam dat niet tot uiting door de score, want Kiki Musampa pas een kwartier voor tijd het enige doelpunt in een sfeervol Olympisch Stadion.

De laatste keer dat Ajax in de Champions League op een Duitse opponent stuitte was in de jaargang 2004-2005 toen de Nederlandse recordkampioen in een poule zat met onder meer Bayern München. Vooral de uitwedstrijd mondde uit in een nachtmerrie, mede door toedoen van Roy Makaay die met drie treffers en een assist op Zé Roberto een groot aandeel had in de 4-0-zege van Bayern. Later in de groepsfase haalde de Nederlander ook in de ArenA de trekker over. Uiteindelijk eindigde die ontmoeting door doelpunten van Tomás Galásek en Nicolae Mitea in een puntendeling: 2-2.

Siem de Jong in actie tijdens Borussia Dortmund - Ajax (1-0). Siem de Jong in actie tijdens Borussia Dortmund - Ajax (1-0).

Het toeval wil dat die 4-0 nederlaag tegen de Zuid-Duitsers tot de grootste Europese nederlagen behoort uit de clubhistorie van Ajax. De grootste zeperd liep de club eveneens in Beieren, want in 1980 ging de viervoudig winnaar van de Europa Cup 1/Champions League in München met 5-1 onderuit. En ook toen betrof het een duel in de belangrijkste Europese clubcompetitie.

De allereerste wedstrijd op Europees niveau speelde Ajax in 1957 tegen het Oost-Duitse SC Wismut Karl-Marx-Stadt: 1-3 en 1-0 winst. De laatste keer dat de huidige nummer vier van de Eredivisie een Oosterbuur trof was vier seizoenen geleden. Leonardo bezorgde de ploeg van toenmalig coach Marco van Basten de volle buit door in en tegen Hamburger SV de enige treffer van de avond voor zijn rekening te nemen.

Tussentijds volgden vele confrontaties tussen Ajax en Duitse clubs als onder meer FC Nürnberg, Hannover 96, Hertha BSC en Kaiserslautern. Daarbij dient te worden aangetekend dat de algehele cijfers in het voordeel spreken van de Amsterdammers. Met name thuis is Ajax onverslaanbaar. De regerend landskampioen verloor namelijk nog nooit op eigen bodem van een Duitse club. Als dat een voorteken is voor de wedstrijd tegen Borussia Dortmund ligt een mogelijke stunt in groep D nog steeds in het verschiet.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst