Menu
'Goede eerste helft vervolg geven'

'Goede eerste helft vervolg geven'

Op papier lijkt Go Ahead Eagles een ideale tegenstander voor rehabilitatie van Ajax, maar Frank de Boer weigert het uitduel in Deventer van zondag als dusdanig te benaderen.

,,Go Ahead heeft een klein veldje, het is nooit gemakkelijk om daar te winnen. PSV heeft het er de laatste jaren vaak moeilijk gehad en Feyenoord ook”, stelt de coach van Ajax. ,,We zullen volle bak moeten geven en zorgen dat de goede eerste helft tegen AZ een vervolg krijgt. En dan niet 45 of 60 minuten, maar een hele wedstrijd.”

Ajax bleef tegen AZ (0-1) voor de derde wedstrijd op rij verstoken van doelpunten en een overwinning. Toch ziet De Boer een stijgende lijn. ,,Natuurlijk moeten we niet vergeten dat de punten het belangrijkst zijn, maar ik kijk ook graag naar het spel. Tegen Vitesse zijn we niet één keer in ons spel gekomen. Tegen AZ lukte dat 45 minuten wel. Ik had het gevoel dat zij niets te vertellen hadden. Gezien de samenstelling van de ploeg, die niet vaak had samengespeeld, was ik over de eerste helft zeer tevreden. Dat kunnen we alleen maar gaan uitbreiden.”

De Boer experimenteerde tegen AZ met Lasse Schöne in de punt van de aanval. ,,Dat deed hij redelijk naar tevredenheid”, stelt zijn coach. ,,Maar ik denk wel dat ik meer mag eisen van Lasse. Zijn kracht is zijn balvastheid en daarom heb ik hem in de punt gezet. Ik vond dat hij op sommige momenten te gemakkelijk balverlies leed. Van de tien ballen moet hij er negen aan de goede kleur kunnen geven. Nu was dat vijf om vijf. Dat is te mager, maar dat begrijpt Lasse ook wel.”

Over het debuut van Daley Sinkgraven was De Boer te spreken. ,,Hij heeft het vrij redelijk gedaan. Hij was rustig aan de bal, alleen de eindpass was steeds net niet. Het gaat erom dat hij de ruimtes wel ziet, dat is het belangrijkste.” Jairo Riedewald viel tegen AZ geblesseerd uit. ,,Dat voelde niet als kramp”, liet De Boer zich vertellen. ,,Het lijkt een blessure. Volgens mij is het de binnenkant van zijn hamstring of een andere spier, maar dat weet ik niet precies.”

Er was ook goed nieuws uit de ziekenboeg. De Boer kan in de Adelaarshorst vermoedelijk weer over een tweetal sterkhouders beschikken. ,,Ik denk dat ik Joël (Veltman) en Davy (Klaassen) zondag terug heb. Voor Thulani (Serero) komt het duel misschien net iets te vroeg.”

De terugkeer van Veltman is broodnodig, aangezien Ajax het in Deventer zonder de geschorste Niklas Moisander moet doen. Toch blijft het inzetten van de IJmuidenaar een risico, aangezien de verdediger nog geen negentig minuten kan spelen. Liever had De Boer Veltman wedstrijdritme op laten doen bij Jong Ajax. ,,Dat is het nadeel van de regels van de KNVB. Hij heeft al zestien wedstrijden in Ajax 1 gespeeld en mag daardoor niet meer voor Jong Ajax uitkomen.”

Dat Ajax zondag bij Go Ahead vlot mag proberen de zure nasmaak van de nederlaag tegen AZ weg te spoelen, vindt De Boer fijn. Tegelijkertijd heeft het tweede duel in vier dagen tijd ook nadelen. ,,We hebben nu veel jongens die twijfelachtig zijn. Als we een week hadden kunnen bijtanken, hadden er misschien meer jongens kunnen terugkomen. Dan hadden wij als staf meer keuze gehad.”

Ajax lijkt gezien de achterstand van twaalf punten op PSV de titel te kunnen vergeten. Daarnaast voelen de Amsterdammers de hete adem van de concurrentie voor plek twee in de nek. De Boer weigert zich momenteel met de stand op de ranglijst bezig te houden. ,,Als wij niet in de strijd om de play-offs willen komen, moeten we beter gaan spelen. We moeten vooral naar onszelf kijken. Dat is het enige wat wij in de hand hebben. Als wij ons spelletje gaan spelen zoals we kunnen, dan denk ik dat we goede kans maken om tweede te worden. En hopelijk is er dan nog meer mogelijk.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst