Menu

Goede gemiddelde score tegen FC Twente

Veel tijd om te treuren over de nederlaag tegen PSV hebben de Ajacieden niet. Woensdag staat de volgende tegenstander namelijk al weer te wachten. De wedstrijd tegen FC Twente is de eerste return van het seizoen. Voor coach Johnny van 't Schip is het de eerste keer na zijn aanstelling als trainer bij Twente dat hij op de bank zit in de Arena.

Begin september won Ajax in Enschede met 2-0 van de formatie van de oud-Ajacied. In de 35 thuisduels scoorden de Amsterdammers een gemiddelde van meer dan drie doelpunten per wedstrijd.

FC Twente, dat zondag het 1200e duel in de eredivisie speelt, wist twee keer van Ajax te winnen in Amsterdam. Nadat ze dat in 1992 een keer was gelukt, kozen de Tukkers de 100e verjaardag van Ajax uit om die stunt te herhalen. Beide keren won de ploeg met het kleinste verschil, 0-1. In 2000 was de ploeg door de winst indirect verantwoordelijk voor het ontslag van de toenmalige Ajax-trainer Jan Wouters.

De grootste zege van Ajax noteerden de statistici op 9 juni 1979 toen Ajax met 8-1 zegevierde. De marge van zeven doelpunten werd later nog een keer gehaald, op 14 maart 1992.

Van de 35 onderlinge duels eindigden vijf in een gelijkspel. De laatste ruim elf jaar geleden op 9 september 1990, 1-1.

De return van woensdagavond is zo vroeg in het seizoen omdat de thuiswedstrijden tegen Twente en Vitesse zijn omgedraaid. Dit duel stond oorspronkelijk voor 19 december op het programma, daags na de eerste terugwedstrijd tegen Roda JC.

In de uitwedstrijd in Enschede imponeerde Ajax allerminst, maar stond er na 90 minuten wel een 0-2 stand op het scorebord. Doelpunten werden toen gemaakt door Zlatan en Wamberto. Fred Grim keepte een prima wedstrijd en zorgde er voor dat FC Twente niet in de wedstrijd kon komen.

Op welke manier Ajax woensdag zal spelen, is gezien het duel van zondag tegen PSV een vraagteken. De spelers vonden na afloop dat er beter met vleugelspelers gestart had kunnen worden, zoals in de tweede helft werd bewezen. Maar achteraf is het makkelijk praten, dan is de wedstrijd al gespeeld.

FC Twente kan woensdag niet beschikken over middenvelder Bjorn van der Doelen, die dit weekeinde zijn vierde gele kaart kreeg en dus is geschorst.