Menu
Goede 'generale' Jong Ajax

Goede 'generale' Jong Ajax

Jong Ajax heeft maandagmiddag de uitwedstrijd bij Jong Feyenoord/Excelsior met 0-2 gewonnen. Yener Arica en Dico Koppers zorgden er met twee goals na rust voor dat de beloften met een goed gevoel naar de bekerfinale tegen Jong FC Utrecht (donderdag) kunnen toewerken.

De wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord betekende de derde mini-Klassieker in een tijdsbestek van vier dagen. Vrijdagmiddag opende Ajax A1 de trilogie in De Kuip. De beoogde kampioenswedstrijd (bij een zege was de A1 kampioen geworden) eindigde in een 5-3 nederlaag waardoor de A1 de titel de komende weken nog moet zien te veroveren. Voor Ajax B1 liep de wedstrijd tegen de leeftijdgenoten van Feyenoord een dag later een stuk beter af. Op Varkenoord won het team van Orlando Trustfull met 0-4, waardoor het dinsdagavond op de Toekomst tegen Sparta B1 de titel kan veiligstellen.

Davy Klaassen startte in de basis op het kunstgras van Excelsior. De aanvoerder van de A1 vormde samen met Thulani Serero en Yener Arica het middenveld van de beloften van Ajax. In de aanval koos coach Gery Vink voor het drietal Jody Lukoki, Nicolás Lodeiro en Lorenzo Ebecilio. Achterin vormden Ruben Ligeon, Ricardo van Rhijn, Joël Veltman en Dico Koppers de achterste linie voor de teruggekeerde doelman Jasper Cillessen.

Jasper Cillessen hield de nul op Woudestein. Jasper Cillessen hield de nul op Woudestein.

De eerste helft leverde kansen over en weer op. De beste kansen ontstonden in de laatste paar minuten voor rust toen achtereenvolgens Lodeiro en Klaassen allebei een prima kans op de openingstreffer kregen.

Kort na rust slaagde Jong Ajax er wel in te scoren. Na een mooie combinatie met Klaassen rondde Arica beheerst af: 0-1. Verderop in de tweede helft had Arica zijn totaal in de mini-Klassieker kunnen verdubbelen, maar zijn schot spatte uiteen op de paal.

In het laatste half uur speelde Jong Ajax met de invallers Toivomaki (voor de aan zijn enkel geblesseerde Ligeon) en Sporkslede (voor Lodeiro). Ook Danzell Gravenberch sloot zich tien minuten later aan om de uitgevallen doelpuntenmaker Arica te vervangen. Met de drie invallers binnen de lijnen kreeg Jong Ajax een kwartier voor tijd opnieuw een uitgelezen kans op een tweede treffer. Uit een voorzet van Lukoki kopte Klaassen de bal in de handen van Feyenoord-keeper Lamprou.

Vlak voor tijd volgde een tweede Ajax-doelpunt alsnog. De mee opgekomen Koppers stelde de zege drie minuten voor tijd definitief veilig. De linksback schoot van dichtbij raak: 0-2. Een zege die de beloften van Ajax vertrouwen geven richting de bekerfinale tegen Jong FC Utrecht, later deze week.

Gery Vink was uiteraard een tevreden man toen hij aan het begin van de avond de spelersbus richting Amsterdam instapte. ,,Ik ben trots op de groep,'' sprak de coach van Jong Ajax. ,,Je wint immers niet iedere dag bij Feyenoord. Deze wedstrijd leefde enorm binnen de groep. Niet in de laatste plaats vanwege onze teammanager Dick Schoenaker. Hij heeft er de afgelopen dagen steeds op gehamerd dat de spelers nog niet aan de bekerfinale mochten denken. Nu de wedstrijd tegen Feyenoord is geweest, is het tijd om naar donderdag uit te kijken."

Tekst en foto's: Ajax.nl

Lorenzo Ebecilio op weg naar het doel van Feyenoord. Lorenzo Ebecilio op weg naar het doel van Feyenoord.