Menu

Goede generale Oranje voor Ierland

Engeland is vergelijkbaar met Ierland, zei Louis van Gaal voor de oefenwedstrijd tegen de Engelsen. Er is een wezenlijk verschil: het duel in Londen was vriendschappelijk, terwijl het treffen op 1 september in Dublin cruciaal is voor WK-kwalificatie. Toch zal het de geplaagde bondscoach best deugd hebben gedaan dat Oranje op White Hart Lane sterk voor de dag kwam. En won, 2-0.

Alleen de eerste helft viel serieus te nemen. Want daarin lieten de coaches Eriksson en Van Gaal volgens afspraak hun beste elftal spelen. En daarin speelde Nederland goed voetbal. Soms heel goed zelfs. Met name de jonge PSV'ers Hofland en Van Bommel vielen op in positieve zin.

Engeland, sinds februari ongeslagen, werd steeds op eigen helft vastgezet met een handvol 100 procent kansen. Bij Engeland was David Beckham de uitblinker. Hij leidde alle aanvallen in door zijn fluwelen traptechniek en inzicht. Gelukkig voor Oranje heeft Ierland geen type Beckham.

Na de hervatting kreeg het duel een experimenteel karakter en was het de beurt aan de B-keus. Eriksson stelde een compleet ander team op. Oranje trapte het tweede part af zonder Van der Sar, Stam, Zenden, Van Nistelrooy (voor dit kwartet begint zaterdag de competitie in Engeland) en Overmars. Maar daarvoor was het dan ook een vriendschappelijke wedstrijd. De amusementswaarde nam wel meteen af.

Na de rust was Cocu linkeraanvaller, Makaay speelde als invaller op rechts, Hasselbaink voor Van Nistelrooy in de spits. Melchiot speelde rechts in de defensie, waardoor Reiziger centraal speelde, en Waterreus (in het programmaboekje en door de omroepers Walerrius genoemd!) op doel. Naast de PSV'er mocht ook Oude Kamphuis (Schake 04) zijn debuut maken. Al speelde hij maar ruim tien minuten.

Oranje speelde de eerste 45 minuten fris, scherp en zeer gedreven. Van Gaal was in het trainingskamp al opgevallen dat zijn spelers uitgerust waren en ,,honger hebben naar de bal''. Voor zowel Engeland als Nederland telt in elk geval maar een ding: winnen van respectievelijk Duitsland en Ierland met het oog op kwalificatie voor het WK.

Oranje begon in een opstelling waarmee Van Gaal (in principe) ook Ierland tegemoet zal treden. Vraagtekens over de selectie zijn er nog wel. Is Frank de Boer op tijd hersteld van zijn achillespeesblessure? Anders speelt Hofland in het centrum met Stam.

Hij toonde zich, in wat pas zijn derde interland was, een goede vervanger van De Boer. Een andere prangende vraag is: lukt het de advocaten van de op nandrolon betrapte Edgar Davids hem op tijd speelgerechtigd te krijgen? Hij speelde tegen Engeland wel de hele tweede helft.

Van Bommel speelde met Cocu centraal en deed dat behoorlijk. Zijn passes waren op maat en zetten Van Nistelrooy vrij voor de keeper. Met een afstandsschot opende hij in de 38e minuut de score. De Manchester United-spits had een hoofdrol. Hij maakte de 0-2 na een inzet van Zenden, was gevaarlijk en had met een sublieme stiftbal vlak voor de rust de 0-3 op zijn schoen. Zenden speelde ook een goede wedstrijd vanaf de rechterflank. De enige die, in de serieuze eerste helft zwak speelde, was Kluivert.

Van Gaal heeft goede hoop dat hij voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar kan beschikken over de verdedigers Numan en Bogarde en middenvelder/aanvaller Ronald de Boer. Van Gaal wil hem voor de rechterflank selecteren.

Tegen Engeland begon Van Bronckhorst na bijna een jaar blessureleed als linksback, maar hij is van origine middenvelder. Numan (hij was basisspeler als linksback tot zijn blessures) en Bogarde spelen al jaren in de defensie en Van Gaal heeft meer mogelijkheden wanneer zij er bij zijn.