Menu

Goede overwinning Jong Ajax in Heerenveen

Jong Ajax heeft maandagavond een goede overwinning behaald op het altijd sterke sc Heerenveen. In een bijna vol Abe Lenstra stadion scoorde Ryan Babel voor rust en stelde Javier Martina in de laatste minuut de overwinning veilig. ,,We hebben het heel goed gedaan", complimenteerde John van den Brom zijn spelers.

De trainer van de Amsterdamse Beloften had de beschikking over A-selectiespelers Ryan Babel, Nourdin Boukhari en Robbert Schilder. Emmanuel Boakye en Michael Timisela, die zondag debuteerde in het eerste tegen RBC, moest hij afstaan aan collega Danny Blind. Het duo trainde maandagochtend met de A-selectie. ,,Daardoor had ik wat personele problemen in de verdediging en heb ik Dustin Huisman van de Ajax Zaterdag bij de selectie gehaald. Hij heeft het super gedaan, speelde bijna foutloos", sprak Van den Brom lovend. ,,Van de Ajax Zaterdagamateurs speelde hij ineens in een stadion waar bijna negenduizend man zaten. Hij speelde tegen een lange spits van Heerenveen en aangezien hij zelf ook lang is, ontstonden er prachtige duels."

Met een speciale actie had de Friese club het stadion bijna vol weten te krijgen. Van den Brom: ,,De sfeer was fantastisch. Het was voor de jongens in het veld, maar ook voor ons op de bank een heerlijke entourage om in te spelen." Dat goede gevoel vertaalde zich na een halfuur in een voorsprong voor Jong Ajax. Murat Yildirim gaf een goede steekpass op Babel, die de bal hard onder de keeper van Heerenveen doorschoot.

De Amsterdamse defensie gaf bijna geen kansen weg aan de thuisploeg. Wel waren de Friezen af en toe gevaarlijk uit standaardsituaties als corners en vrije trappen. Maar veel gevaar leverde dat niet op. Zo bleef het eigenlijk de hele wedstrijd. ,,Maar zolang het 1-0 staat kan er van alles gebeuren", wist Van den Brom. Slechts een foutje hoeft te worden afgestraft om de wedstrijd te doen kantelen. Het gebeurde echter niet in Heerenveen.

In de rust bleef Nourdin Boukhari achter in de kleedkamer en hij werd vervangen door Rydell Poepon. Het was deze jonge invaller die Ajax' tweede treffer voorbereidde. Na een goede individuele actie kwam hij oog in oog te staan met de Friese doelman. Poepon gaf de bal mee aan Javier Martina, die zo de 2-0 kon binnenlopen.

,,Heerenveen is altijd een lastige ploeg om tegen te spelen. We hebben vandaag echter verdiend gewonnen. Ook in de tweede helft hadden wij de betere kansen. Als je in aanmerking neemt dat we het duel eindigden met vijf junioren, dan moet ik het team complimenteren. We hebben echt als team gespeeld", aldus de trotse trainer.

Dankzij de overwinning klimt Jong Ajax van de negende naar de zevende positie op de ranglijst van de Beloftencompetitie.


Opstelling Jong Ajax: H. Moisander, Koenders, Huisman, Schilder, N. Moisander, Yildirim, Boukhari ('46. Poepon), Vertonghen, Sahadewsing, Babel ('60. Anita), Boerrigter (' 75. Martina).