Menu

Goede speelronde voor Ajax

De 5-1 overwinning op FC Twente Veel van de directe concurrenten lieten deze speelronde punten liggen. Koploper Feyenoord en nummer vijf NEC verloren zondag ieder voor de tweede keer dit seizoen. Nummer drie Vitesse speelde gelijk. Alleen PSV ging met de volle winst naar huis.

Ajax deed het goed tegen FC Twente, al maakte de Enschedese tegenstander het de Amsterdammers wel erg gemakkelijk. Het werd 5-1 voor de formatie van Adriaanse. Al in de openingsfase kreeg Twentes doelman Boschker de rode kaart. Vervanger Van Ede werd vervolgens gepasseerd door Machlas (2), Chivu, Van der Vaart en Galasek. Voor FC Twente scoorde international Vennegoor of Hesselink.

Feyenoord verloor zondag FC Groningen in het Oosterpark met 1-0. De Zweedse linksback Johansson tekende in de tachtigste minuut voor het enige doelpunt met een streep van een vrije trap. Eerder deze competitie had Feyenoord alleen van PSV verloren. Ondanks de nederlaag blijft Feyenoord koploper in de eredivisie.

De Rotterdammers hebben drie punten meer dan nummer twee PSV. Trainer Bert van Marwijk van Feyenoord kon bij FC Groningen geen beroep doen op de geblesseerde Paauwe, Bosvelt, Kornejev, Tomasson, Van Gobbel en Gyan. De Braziliaan Leonardo ontbrak bij Feyenoord omdat hij nog steeds geen werkvergunning heeft.

PSV haalde opvallend uit tegen AZ. In Alkmaar won de kampioen met 5-0. Kezman was met twee treffers de produktiefste speler. Ook Ooijer, Van Bommel en Kolkka scoorden voor de formatie van trainer Gerets.

Evenals Feyenoord verloor ook NEC voor de tweede keer. Dat gebeurde op eigen veld tegen Roda JC, de subtopper in opkomst. Coach Neeskens miste zijn aanvallers Hristov en De Gier en was als gevolg daarvan aanvallend machteloos. Voor de Limburgers scoorden Van Dessel en Soetaers. NEC ging enkele weken eerder tegen Feyenoord voor de eerste keer onderuit.

Vitesse liet zaterdag twee punten liggen. Bij NAC werd het 1-1. De Arnhemmers zakten daardoor van plaats twee naar plaats drie. Cristiano zette de thuisclub op voorsprong, Sikora maakte gelijk voor het team van coach Koeman.

Sparta verloor voor de derde achtereenvolgende keer, nu bij de degelijke middenmoter RKC. In Waalwijk werd het 2-0 voor de thuisclub, door treffers van Gudjonsson en Hoogendorp. Heerenveen won na een tegenvallende reeks. Bij RBC werd gewonnen met 3-0, dankzij Denneboom, Talan en Kolk.

Ook De Graafschap en Fortuna blijven serieuze gegadigden voor degradatie. De Graafschap was op eigen veld kansloos tegen FC Utrecht, 0-3. Willem II won op eigen veld van Fortuna, 3-1. Bron: ANP