Menu

Goede winst na matig duel tegen RBC

Zonder de zieke Petri Pasanen en de geblesseerde Richard Witschge nam Ajax het vanmiddag op tegen RBC. Het werd een moeilijke wedstrijd. Na een snelle achterstand kwamen de Amsterdammers voor rust terug tot 1-1. Tien minuten na rust schoot Van der Gun de 1-2 binnen. Ajax verzuimde de score op te voeren waardoor het lang spannend bleef. Pas in de 90e minuut hielp Arveladze Ajax aan een 1-3 overwinning.

Yakubu stond samen met Chivu in het centrum van de defensie. De Ghanees speelde voor de zieke Petri Pasanen.

Verslag: Monique Janse Foto's Gerard van Hees

Opvallend aan Ajax-zijde was de rentree van Ferdi Vierklau en de keuze voor Yakubu. Vierklau speelde op de positie van Kanu en de Ghanees nam in het centrum van de defensie de honeurs waar voor de zieke Pasanen.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Rafael van der Vaart. De achttienjarige middenvelder kwam vrij voor doelman Moens na een pass van Chivu, maar het schot verdween naast het doel.

Prompt was het aan de andere kant direct raak. Kooistra kreeg over links alle ruimte en zette voor. Voor het doel liepen Grim en De Cler tegenelkaar op. Iwan stond vervolgens vrij en schoot hard in, 1-0. Dat was al na drie minuten. Grim leek behoorlijk geblesseerd, maar na een opknapbeurt door Pim van Dord kon de doelman verder.

Na een kwartier voerde Ajax de druk op, maar RBC bleef kort op de Ajacieden dekken en daar voelden de Amsterdammers zich niet lekker mee. Ajax kreeg enkele corners, waarvan alleen die van Wamberto vanaf links enigszins gevaar stichtte. De corners van Van der Vaart waren een te simpele prooi voor Oscar Moens. Een keer leek het verdacht veel op hands van Hellemons maar scheidsrechter Dick Jol liet doorspelen.

Moens stond overigens vaker in de weg. Zo kwamen Wamberto en Van der Gun wel voor de Rotterdammer, maar die wist de kansen te verijdelen.

Na een half uur nam RBC het initiatief weer over. Henk Vos kreeg tot twee keer toe een zeer grote kans, maar de eerste keer legde hij slecht terug op Blinker en de tweede keer was Chivu net op tijd om de bal voor de lijn te keren.

Toch kwam Ajax langszij in de 41e minuut. Slecht verdedigen van Winston Bakboord bracht de bal zomaar weer bij Van der Vaart. Die gaf de bal op goed geluk een schop. Heije raakte de bal nog waardoor Moens kansloos was, 1-1. Voor Van der Vaart was het zijn vierde competitiedoelpunt.

In de tweede helft ruimde Nikos Machlas het veld. In zijn plaats kwam Andy van der Meyde. Door de wissel schoof Arveladze door naar de spits en zakte Van der Gun naar de plaats achter de spits. Machlas was niet eens zo slecht in de eerste helft. Adriaanse: ' Maar je hoeft een speler niet altijd te wisselen omdat hij slecht speelt. Je kan ook wisselen als je denkt dat een ander het op die plek beter doet. Ik wilde meer diepgang omdat RBC een-tegen-een had verdedigd in de eerste helft.'

Ajax had zes minuten nodig om de eerste gevaarlijke actie te maken. Shota Arveladze schoot van afstand, maar de bal stuitte via de onderkant van de lat op de doellijn terug het veld in. Een doelpunt van de Amsterdammers hing in de lucht. Nauwelijks twee minuten later leek het wel raak, toen Andy van der Meyde uithaalde, maar hij schoot precies op de kruising.

In de 55e minuut was het uiteindelijk wel raak. Van der Meyde schoot vanaf rechts, Moens kon er net niet bij, maar Van der Gun liep alert in. De Hagenaar hoefde slechts zijn voet er tegenaan te zetten om Ajax naar een voorsprong te tillen, 1-2.

In de 68e minuut verliet Wamberto, geblesseerd aan het dijbeen, het veld ten faveure van Daniel Cruz, die op links ging spelen.

Een wilde actie van Henk Vos, die een poging deed een bal te koppen, leverde Galasek hoofdpijn op. De Tsjech moest even het veld verlaten, maar keerde niet veel later terug. Ondertussen had Vos ook weer een overtreding op Chivu gemaakt. Jol vond het niet meer dan de winnaarsmentaliteit van de aanvaller en gaf dan ook geen geel.

Ajax kon het overwicht niet omzetten in doelpunten, waardoor elke uitval van RBC gevaarlijk bleef. Zo liep Vos bijna de bal binnen na een corner van Blinker. Grim gooide zijn lijf in de strijd, waardoor de voorsprong behouden bleef.

Adriaanse bouwde meer zekerheid in de ploeg door Andre Bergdolmo in te laten vallen voor Cedric van der Gun. Goed op slot zat het toen niet. Cas, net ingevallen, plaatste de bal voor. Grim raakte de bal net aan en via het lijf van Vierklau sprong de bal over de achterlijn, waardoor het gevaar geweken was.

Van der Meyde kreeg tien minuten voor tijd een gele kaart na een overtreding op Blinker. Dat was de vierde voor de rechtsbuiten waardoor hij niet inzetbaar is tegen Groningen. Typerend voor het spel van Ajax, dat zich moeizaam naar het einde sleepte.

Gelukkig schoof Heerkens in de slotfase van de wedstrijd de bal in de voeten van Cruz. De Colombiaan, net daarvoor hard geschopt door Cas die daar geel voor kreeg, passte keurig door op Arveladze. De Georgier hield de bal netjes bij zich en schoof hem op het juiste moment in het lege doel, 1-3.

Adriaanse zag zijn voorspelling dat het moeilijk zou worden, helemaal uitkomen. ' Als je meteen op achterstand komt is het moeilijk. Het publiek gaat achter de thuisploeg staan. Toch kregen we nog vijf kansen in de eerste 20 minuten. Door een inschattingsfout van Grim werd het 1-0. In de 25e tot de 40e minuut vielen we terug.'

Door de winst van Ajax en de gelijke spelen van Feyenoord (tegen Vitesse 0-0) en PSV (tegen Roda JC 0-0) kruipt de formatie van Adriaanse naar de nummer 2 Feyenoord toe. Het gat is nog zeven punten. Vitesse werd tevens op zeven punten achterstand staat, zodat de derde plaats opnieuw steviger in handen is gekomen. RBC-Ajax 1-3 (1-1)

1-0 Iwan 3' 1-1 Van der Vaart 41' 1-2 Van der Gun 55' 1-3 Arveladze 90'

Scheidsrechter: Jol Gele kaarten: Van der Vaart, Van der Meyde (Ajax), Blinker en Cas (RBC). RBC

Moens; Heije, Keller (65. Heerkens), Hellemons, Bakboord, Schops (78.Cas), Hertog, Iwan, Kooistra (75. Van Galen), Blinker, Vos. Ajax

Grim; Vierklau, Yakubu, Chivu, De Cler; Galasek, Van der Vaart, Arveladze; Van der Gun (78. Bergdolmo), Machlas (46. Van der Meyde), Wamberto. (68. Cruz)