Menu
‘Goede zege voor Ajax en voor Klaas Jan’

‘Goede zege voor Ajax en voor Klaas Jan’

Ajax versloeg De Graafschap met klinkende cijfers: 1-8. Klaas Jan Huntelaar was met vier treffers de grote man aan Ajax-kant en dat stemde coach Henk ten Cate zeer tevreden.

Huntelaar had een koninklijk aandeel in de droomstart die de Amsterdammers op de Vijverberg maakten. De individuele klasse van met name de aanvallers trok natuurlijk vooral de aandacht. Toch was de gewonnen openingswedstrijd in de Eredivisie 2007-2008 zeker ook een prestatie van het hele team. De aanvallers profiteerden simpelweg van de opofferingen en het voorbereidende werk van hun ploeggenoten.

Na een druistige, onrustige start lukte het Ajax om de wedstrijd kort voor rust te controleren. Huntelaar en Luis Suárez bepaalden de ruststand op 0-2. Suárez leverde de assist op Huntelaar. Op zijn beurt bracht Huntelaar zijn Uruguayaanse collega in ideale scoringspositie.

,,De 0-1 viel op een goed moment, de 0-2 op een nog veel beter moment’’, keek Ajax-trainer Henk ten Cate tevreden terug. ,,In de eerste helft hadden we wat problemen met De Graafschap. Dat stond goed gegroepeerd en leverde veel arbeid. Na de eerste twee doelpunten ging het baltempo omhoog. Dan weet je dat De Graafschap het niet meer kan belopen.’’

Invaller Hedwiges Maduro (hij verving na rust Robbert Schilder) bouwde de voorsprong op solide wijze verder uit naar 0-4. Kennedy Bakircioglü bekroonde een individueel hoogstandje met een doeltreffend schot in de hoek: 0-5. Zo droeg ook de Zweedse aanvaller zijn steentje bij aan de overwinning.

Vlak na de rust (Ajax trof in een tijdbestek van zes minuten driemaal doel) was De Graafschap - Ajax al definitief gespeeld. In de resterende speeltijd probeerde de thuisploeg probeerde de schade te beperken. De Ajacieden speelden de ouverture zorgeloos uit. Kort na de tweede van Huntelaar, deelde Donny de Groot nog een speldenprikje uit (1-6).

,,Deze overwinning is goed voor ons en natuurlijk ook goed voor Klaas Jan’’, sprak Ten Cate met een verwijzing naar zijn productiefste Ajacied. Huntelaar tekende uit een penalty voor de 1-7. Van Fessem vloerde Suárez. Ajax’ achtste doelpunt werkte de spits koppend in het doel van de Doetinchemmers. ,,Normaal bemoei ik me niet met de penalty’s, maar dit keer ben ik bewust naar de zijlijn gelopen. Huntelaar moest de penalty nemen. Dit is goed voor zijn vertrouwen. Ik ben blij voor Klaas’’, aldus Ten Cate.

De blijdschap en tevredenheid bij Ten Cate vormde een schril contrast bij de teleurstelling bij De Graafschap-trainer Jan de Jonge. Voor de Superboeren, afgelopen seizoen gepromoveerd naar de Eredivisie, was slechts dertig minuten sprake van een echte wedstrijd. ,,Daarna stortte het als een kaartenhuis in elkaar’’, zei De Jonge. ,,Wij zitten nu echt met een kater. Dit is zwaar en moeilijk. Toch zullen we hiermee om moeten gaan. Volgende week spelen we uit tegen Groningen.’’

Ajax veroverde zondagmiddag en passant de koppositie in de Eredivisie. De Amsterdammers spelen nu in de Eredivisie twee keer achter elkaar thuis (tegen sc Heerenveen en FC Groningen).