Menu

Golden goal van invaller Claessens nekt Ajax

Ajax is in de eerste ronde van de Amstel Cup uitgeschakeld door Vitesse. De ploeg van Adriaanse was in de eerste helft beter, maar was toen erg ongelukkig in de afwerking. De ploeg van oud-Ajacied en trainer Ronald Koeman verraste met een golden goal in de achtste minuut van de verlenging: 1-2. Net als vorig jaar blijft de deelname van Ajax dus beperkt tot een ronde.

Het begin was voor Ajax veelbelovend. Al in de derde minuut bracht Shota Arveladze - spelend voor de geblesseerde Van der Gun - Van der Vaart met een fraai steekpassje in stelling. De beste Ajacied van de avond trof met een puntertje de paal. Vooral Nikos Machlas wilde tegen zijn oude ploeg vlammen. De Griek was vooral het eerste kwartier flink op dreef.

Samen met Andy van der Meyde zette hij in de zevende minuut een goede aanval op. De rechtsbuiten zette de spits diagonaal vrij voor de goal, maar in plaats van de bal hard tegen de touwen te schieten, maakte Machlas de goal niet. Kort daarop kreeg hij wederom een mogelijkheid en nog geen minuut later scoorde de oud-Vitesse speler wel. Om onverklaarbare reden vlagde de bedroevend slechte grensrechter Machlas af.

Nikos Machlas legt een stuk gras terug op het veld nadat hij door de plag geen enkele richting kon geven aan de bal. De 24e grasmat in de Arena lijkt geen lang leven beschoren. Nog voor rust waren grote delen van het veld omgeploegd.

Pas na een kwartier kwam Vitesse in het spel voor. Had ook trainer Koeman na afloop geconstateerd: 'Het begin was van ons niet goed. Daarna kregen we meer controle op de wedstrijd.' Dat leverde de eerste uitgespeelde aanval op. Van Hintum legde terug op Amoah, maar ook hij werd afgevlagd.

Shota Arveladze leek de score open te breken in de zeventiende minuut. Hij kreeg de bal van Machlas mee, schoot zeer fraai met links, maar vond Zoetebier op zijn weg.

De Volendamse goalie was drie minuten later echter kansloos. Tomas Galasek aarzelde niet en trof van twintig meter met een prachtig schot doel, 1-0.

Na dat doelpunt ging Vitesse voetballen en had de Arnhemse ploeg het arbitrale trio als steuntje in de rug. Scheidsrechter Braamhaar wuifde een handsbal van Tim Cornelisse in de 16 meter laconiek weg, waardoor Ajax een strafschop werd onthouden. Wamberto poortte net voor rust Diarra fraai, maar gaf de mooie actie een lelijk vervolg door over te schieten.

In de tweede helft gingen beide ploegen in ongewijzigde samenstelling van start. De beste kans was weer voor Ajax. Van der Vaart, die wederom de meeste meters maakte van iedereen, passte op Arveladze. De Georgier koos voor een lage schuiver, waar Zoetebier net bedacht op was zodat hij hem tot corner kon verwerken.

Ajax liet vervolgens Vitesse voetballen. Daar wisten de Arnhemmers wel raad mee. Met Zongo in de hoofdrol kreeg Vitesse drie flinke kansen op rij, maar Zongo zelf, Sikora en Amoah waren gelukkig net niet scherp genoeg. Arbiter Braamhaar zag korte tijd later, als enige in het stadion een overtreding van Pasanen op Sikora.Vitesse kreeg de vrije trap mee, maar Fred Grim bracht redding op de inzet van Zongo.

Ook in de tweede helft kreeg Machlas tegenwerking van de grensrechter. De Griek bleef echter goed bezig. Hij legde in de 68e minuut goed terug op Van der Vaart die wederom in de handen van Zoetebier schoot. Dat herhaalde zich twee minuten later. Nu was het Tim de Cler die goed was door gegaan en de zeventienjarige middenvelder bediende. Wederom had Zoetebier niet al te veel moeite met het schot.

De druk op Ajax nam toe en er werden foutjes gemaakt. Zeven minuten voor tijd capituleerden de Amsterdammers. Claessens trok voor en Amoah bracht zijn club langszij, 1-1. In de slotminuut leek Ajax alsnog met de winst te strijken, maar Van der Vaart trof opnieuw de paal.

Dus werd er via het Golden Goal-systeem verlengd. De spanning was te snijden. Typerend voor de avond, was het moment waarop Tim de Cler door de belabberde grasmat vast leek te staan in de grond en zich lelijk verdraaide. Hij kon wel doorspelen, maar het was een zeer vervelend moment.

Ajax nam in de verlening wederom het initiatief. Vooral Shota Arveladze bestookte het Vitesse-doel agressief, maar zijn lage schot werd door Zoetebier gepakt. In de zevende minuut van de verlenging leek de Georgier wel te scoren. De Ajax-supporters veerden al op, maar het schot van Shota kwam terug het veld in. De aanval erop was voor Vitesse. Invaller Gert Claessens maakte zich niet geliefd bij de Ajax-supporters. De Belg van Vitesse maakte in de achtste minuut de golden goal.

Co Adriaanse beperkte zich na afloop tot enkele opmerkingen. 'De laatste tien minuten heb ik een tactische aanpassing gedaan. Ik offerde de nummer 10 op, waardoor de vrije man ervoor kwam te staan. Normaal loopt dat goed af. Nu werd het door een opbouwfout 1-1. Vitesse was gelukkiger dan wij.'

Het bekeravontuur is over voor Ajax. Alweer na een ronde.